Ενα από τα στοιχεία που έφερε στο φως η διαρροή των απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι η έλλειψη πυρομαχικών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, τα έγγραφα, που χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο, ανέφεραν ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας κινδυνεύει να «ξεμείνει» από πυραύλους και πυρομαχικά στις επόμενες εβδομάδες.
Ενα από τα έγγραφα, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου και την ένδειξη «Μυστικό», περιγράφει λεπτομερώς πώς τα συστήματα αεράμυνας S-300 της Ουκρανίας, από τη σοβιετική εποχή, θα εξαντληθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Με αυτούς τους ρυθμούς, τα συστήματα αεράμυνας Buk της Ουκρανίας, που προστατεύουν σημαντικές τοποθεσίες στη χώρα, αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα μέχρι τα μέσα Απριλίου, ανέφεραν οι New York Times, ενώ αυτά που προστατεύουν τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου εκτιμάται ότι θα έχουν πρόβλημα στις 23 Μαΐου.
Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά που αποκτούν περισσότερες ευκαιρίες για να επιτεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν μια μεγάλη πρόκληση για το Κίεβο, ανέφεραν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Ο συνταγματάρχης Γιούρι Ινχάτ, εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην εξεύρεση πυρομαχικών σοβιετικής σχεδίασης για τους S-300 και τις συστοιχίες Buk.
«Αν χάσουμε τη μάχη για τον ουρανό, οι συνέπειες για την Ουκρανία θα είναι πολύ σοβαρές. Δεν είναι ώρα για αναβολές», είπε, καλώντας τους δυτικούς συμμάχους να επισπεύσουν την αποστολή πυρομαχικών.
Αξιωματούχοι λένε ότι το εύρος των θεμάτων που αναφέρονται στα έγγραφα, Ουκρανία, Κίνα, Μέση Ανατολή και Αφρική, υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχουν διαρρεύσει από αμερικανική πηγή και όχι από κάποιον σύμμαχο των ΗΠΑ.
Πάντως, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρίσκονται φιλορωσικά στοιχεία πίσω από τη διαρροή, η οποία θεωρείται μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της ασφάλειας από τότε που εμφανίστηκαν περισσότερα από 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα στο site του WikiLeaks το 2013.
Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα πως υπάρχει μια «γενική τάση» να κατηγορείται η Ρωσία «για τα πάντα», απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες ότι η Μόσχα μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη διαρροή.
Μετά την αποκάλυψη της διαρροής, το Reuters εξέτασε περισσότερα από 50 έγγραφα με την ένδειξη «απόρρητο» και «άκρως απόρρητο», τα οποία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα σε social media, όπως το Discord και το 4Chan. Ενώ ορισμένα από τα έγγραφα είχαν αναρτηθεί πριν από εβδομάδες, η ύπαρξή τους αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή από τους New York Times.
Το Reuters δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τη γνησιότητα των εγγράφων. Κάποια που δίνουν εκτιμήσεις για τις απώλειες στο πεδίο της μάχης από την Ουκρανία φαίνεται ότι έχουν τροποποιηθεί για να ελαχιστοποιηθούν οι ρωσικές απώλειες. Δεν είναι σαφές γιατί τουλάχιστον ένα από αυτά χαρακτηρίζεται ως μη διαβαθμισμένο, αλλά περιλαμβάνει άκρως απόρρητες πληροφορίες. Ορισμένα έγγραφα φέρουν την ένδειξη «NOFORN», που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δοθούν σε υπηκόους άλλων χωρών.
Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την Κυριακή ότι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τα έγγραφα να έχουν παραποιηθεί για να παραπλανήσουν τους ερευνητές ως προς την προέλευσή τους ή για να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε τις ερωτήσεις στο Πεντάγωνο κι αυτό στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα.
Κίεβο: Τα σχέδιά μας τώρα διαμορφώνονται
Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε πως τα στρατηγικά σχέδια της Ουκρανίας παραμένουν τα ίδια, όμως τα πιο συγκεκριμένα τακτικά σχέδια υπόκεινται πάντα σε αλλαγές.
«Υπάρχουν στρατηγικοί στόχοι, παραμένουν αμετάβλητοι», δήλωσε.
«Ομως επιχειρησιακά και τακτικά σενάρια βελτιώνονται διαρκώς, με βάση την εκτίμηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, την προμήθεια πόρων, τα δεδομένα των υπηρεσιών πληροφοριών για τους πόρους του εχθρού κλπ.», δήλωσε.
«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να επανεκτιμηθούν σχέδια, επειδή τώρα γίνεται η επεξεργασία τους», πρόσθεσε.
Ο Ολέξιι Ντανίλοφ, γραμματέας του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας, δήλωσε: «Εργαζόμαστε πάνω στα σχέδιά μας… Η γνώμη ανθρώπων που δεν έχουν καμιά σχέση μ’ αυτό δεν μας ενδιαφέρει… Ο κύκλος των προσώπων που διαθέτουν πληροφορίες είναι εξαιρετικά περιορισμένος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News