Την καθιερωμένη ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου για την εβδομάδα που πέρασε έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook, την Κυριακή.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίμαχο θέμα των ημερών, τους ιστορικούς κινηματογράφους «Ιντεάλ», «Αστορ» και «Ιριδα» του κέντρου της Αθήνας, που κινδυνεύουν να κλείσουν —ζήτημα που ήδη έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη αλλά και σημαντικών εκπροσώπων της Έβδομης Τέχνης ακόμα και από το εξωτερικό.
Στην ανάρτησή του την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μιλώντας για την Αθήνα θέλω να σταθώ στη λειτουργία των ιστορικών κινηματογράφων του κέντρου, ένα θέμα που έχει απασχολήσει όλους μας τις τελευταίες μέρες και αφορά στη φυσιογνωμία και ταυτότητα της πρωτεύουσας.
Έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χαρακτηρίσει και επίσημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ως ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική τη χρήση κινηματογράφου μαζί με άλλες χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού στα δυο κτίρια που στεγάζουν το Ιντεάλ και το Αστορ, ώστε οι επενδύσεις να αναδείξουν τη μοναδικότητα των τοποσήμων και τον ρόλο τους στη ζωή της πόλης αλλά και στις προσωπικές μας μνήμες. Μπορούμε να έχουμε αρμονική συνύπαρξη των ιδιωτικών επενδύσεων -που είναι αναγκαίες για ένα ζωντανό αστικό κέντρο- με ταυτόχρονη διαφύλαξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής μνήμης, του σεβασμού των καθημερινών συνηθειών των κατοίκων αλλά και εναρμόνιση με τις σύγχρονες τάσεις. Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στις πόλεις μας. Και αυτό υπηρετούμε ως κυβέρνηση».
Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, που όπως είπε, «εάν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι τώρα, θα είναι ακόμα καλύτερη από την εξαιρετική περσινή χρονιά. Το 2022 είχαμε ρεκόρ εσόδων αλλά και 10% αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης από 564 ευρώ το 2019 σε 619 ευρώ το 2022. Αυτό σημαίνει ότι προσελκύουμε πλέον πιο ποιοτικό τουρισμό που ξοδεύει περισσότερα χρήματα στη χώρα μας».
Και προανήγγειλε παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος σε εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς που βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση.
«Έχουμε καταφέρει να διευρύνουμε την τουριστική σεζόν και τώρα στις προτεραιότητές μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, με την προστασία των προορισμών μας, ειδικά κάποιων εμβληματικών προορισμών οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από μεγάλη πίεση. Θα ανακοινώσουμε σύντομα τις παρεμβάσεις μας όπως και παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε εργατικό δυναμικό, γεγονός βεβαίως που έχει να κάνει με το δίκαιο αίτημα για καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Γιατί δεν θα κουραστώ να το λέω: όλοι πρέπει να έχουν μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ, κάνοντας λόγο για την «τελευταία συμβολική αλλά και ουσιαστική πράξη αυτής της κοινοβουλευτικής μας θητείας».
Οπως εξήγησε, η κίνηση αυτή έρχεται διορθωτικά «γιατί ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, δεν είχαν ακόμη αυξηθεί τα επιδόματα αυτά. Θα αυξηθούν λοιπόν κατά 8%, ενισχύοντας έτσι το εισόδημα 200.000 συμπολιτών μας».
Αναφέρθηκε επίσης στους 36.000 διαδραστικούς πίνακες που θα εγκατασταθούν σε όλα τα τμήματα Ε’ και Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα. «Είναι ένα ακόμη έργο του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και έχει συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ».
Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δημιουργεί «άλλα 17 νέα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, και όλα πλην ενός -στην Αγία Βαρβάρα- θα είναι εκτός Αττικής (Χίο, Αμαλιάδα, Ιεράπετρα, Χανιά, Εύοσμο, Καστοριά και Λάρισα). Θα λειτουργήσουν το 2024 και με αυτά φτάνουμε στα 138 από τα 60 που παραλάβαμε».
Το «Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» που έχει στόχο να βοηθήσει την επανένταξη των αστέγων στην εργασία και την κοινωνική ζωή και είναι υποψήφιο στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική, είναι ένα ακόμη θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην ανασκόπησή του.
Και συνέχισε, κάνοντας λόγο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο: «Κάτι που ίσως δεν έχετε ακούσει, είναι πως αυτήν την εβδομάδα μπήκε μπροστά η διαδικασία για την επιβράβευση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Η αξιολόγηση στο δημόσιο άλλωστε δεν είναι μια τιμωρητική διαδικασία όπως κάποιοι φοβούνται, αλλά μια νέα κουλτούρα που δένει τους στόχους με την επιβράβευση όσων τους επιτυγχάνουν και την περαιτέρω κατάρτιση εκείνων που δεν τα καταφέρνουν. Σε πρώτη φάση, το Σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής θα αφορά δημόσιους υπάλληλους που εργάστηκαν για να υλοποιηθούν οι στόχοι των Ετήσιων Σχεδίων Δράσεις των υπουργείων, αλλά και όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση έργων του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”. Η δράση αυτή θα αξιολογηθεί ώστε να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλους τομείς του Δημοσίου».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε στη συνέχεια «μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση» που είχε την ευκαιρία να δει από κοντά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για την Ήπειρο του 2030 με περισσότερα από 380 έργα, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
«Μιλάω για την άλλοτε χρεοκοπημένη κρατική βιομηχανία Δωδώνη που τα τελευταία 10 χρόνια άνθισε και μεγάλωσε. Διπλασίασε τον ετήσιο κύκλο εργασιών σε 150 εκατ. ευρώ, το 50% του τζίρου της είναι από τις εξαγωγές στέλνοντας πλέον τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της σε περισσότερες χώρες. Προσφέρει δουλειά σε 500 ανθρώπους -είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ήπειρο- και στηρίζει μεταξύ άλλων πάνω από 1500 μικρούς παραγωγούς συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης.
Η Δωδώνη είναι το μοντέλο της υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, που θέλουμε να έχουμε και θα στηρίζουμε ως πολιτεία, αφαιρώντας γραφειοκρατικά εμπόδια και δημιουργώντας ένα σταθερό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.
Με την ευκαιρία να πω ότι η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο ζωικής παραγωγής στην Ελλάδα και την τελευταία 4ετία γνώρισε σημαντική αύξηση σε όγκο παραγωγής γάλακτος και φέτας κατά 11%, στις τιμές παραγωγού κατά 33% έως 56% αλλά και στις εξαγωγές. Η ελληνική φέτα ΠΟΠ συγκαταλέγεται στα βασικά εξαγώγιμα αγροδιατροφικά προϊόντα της χώρας μας και βασικό εμβληματικό προϊόν της Πατρίδας μας που λατρεύουν οι επισκέπτες μας. Οι εξαγωγές φέτας ανήλθαν σε Euro 605 εκ. για το 2022 έναντι Euro 388 εκ. το 2019!».
Η επόμενη αναφορά του ήταν για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. «Την Πέμπτη ξεκίνησαν στο Βοτανικό οι πρόδρομες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου που θα κατασκευαστεί το νέο, υπερσύγχρονο, διεθνών προδιαγραφών, και 40.000 θέσεων γήπεδο του ΠΑΟ.
Και ταυτόχρονα, μία ολόκληρη περιοχή που μέχρι σήμερα ψυχορραγούσε, θα αναπτυχθεί, θα αποκτήσει υποδομές, δίκτυα κοινής ωφέλειας, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. Πρόκειται για μία μεγάλη αστική παρέμβαση – διπλή γιατί περιλαμβάνει και την αναδιαμόρφωση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όλα τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 123 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Δεν έχω κρύψει τις ποδοσφαιρικές προτιμήσεις μου, αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου τη χαρά μου που μία ιστορική ελληνική ομάδα με πολλές διακρίσεις θα έχει επιτέλους το σπίτι που της αξίζει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News