530
Από τη συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν τον περασμένο Οκτώβριο –οι επαφές της Αγκυρας με τη Μόσχα προκαλούν «πονοκέφαλο» στους Αμερικανούς | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ το τουρκικό εμπόριο με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2023, 22:01
Από τη συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν τον περασμένο Οκτώβριο –οι επαφές της Αγκυρας με τη Μόσχα προκαλούν «πονοκέφαλο» στους Αμερικανούς
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ το τουρκικό εμπόριο με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2023, 22:01

Αν και η Τουρκία έχει συμφωνήσει να θέσει τέλος στη διαμετακόμιση δυτικών εμπορευμάτων με προορισμό τη Ρωσία, έπειτα από πιέσεις που άσκησαν στην Αγκυρα χώρες – μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), η Ουάσινγκτον δεν βλέπει ακόμη τον αντίκτυπο αυτού του τουρκικού μέτρου.

Τη δήλωση αυτή έκανε την Παρασκευή στο Reuters ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ο’ Μπράιαν, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τα δεδομένα των εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας-Ρωσίας, αναμένοντας να δουν μείωσή τους.

Οι τούρκοι αξιωματούχοι ήταν «πολύ σαφείς» απέναντι σε πολυάριθμες κυβερνήσεις και υπηρεσίες, τονίζοντας ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή την απαγόρευση επανεξαγωγής εμπορευμάτων, που υπόκεινται σε κυρώσεις, με τελικό προορισμό τη Ρωσία, προσέθεσε.

«Αυτό θα μας πάρει λίγο χρόνο να το δούμε, αλλά θα δούμε τα δεδομένα των εμπορικών συναλλαγών από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και θα περιμένουμε να δούμε αυτές οι συναλλαγές να μειώνονται δραστικά», τόνισε ο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος, ενώ συμπλήρωσε: «Τα πάντα έχουν να κάνουν με τους αριθμούς. Μόνο αυτό μας ενδιαφέρει».

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία λόγω της εισβολής αυτής στην Ουκρανία, εντούτοις, δίαυλοι εφοδιασμού παραμένουν ανοιχτοί από τη γειτονική Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα και από άλλους εμπορικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, μετέδωσε το Reuters.

Η τουρκική κυβέρνηση παρέδωσε σε εταιρείες έναν κατάλογο με ξένα αγαθά που υπόκεινται σε κυρώσεις και τις διέταξε να μην τα μεταφορτώνουν στη Ρωσία, με έναρξη ισχύος της κυβερνητικής αυτής εντολής την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μια ένωση εξαγωγέων της Κωνσταντινούπολης.

Το μέτρο αυτό ελήφθη έπειτα από την προσπάθεια της Ουάσινγκτον και άλλων μελών της G7, της Ομάδας των επτά μεγαλύτερων οικονομιών, να πείσουν τρίτες χώρες να περιορίσουν τις πωλήσεις ειδών που η Μόσχα μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης.

Η Τουρκία, ωστόσο, επεδίωκε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής να διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

Αντιτίθεται επί της αρχής στις δυτικές κυρώσεις, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι οι τελευταίες δεν θα παρακάμπτονται μέσω της Τουρκίας και πως κανένα προϊόν που αποστέλλεται δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό.

Υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουάλι Αντεγιέμο, έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία μετά την ρωσική εισβολή και έχουν προειδοποιήσει πολλάκις τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες να επιβάλουν τους αμερικανικούς περιορισμούς ενάντια στη Ρωσία.

Υπό παρακολούθηση και Καζακστάν, ΗΑΕ

Ο Ο’ Μπράιαν σημείωσε ότι το Καζακστάν έχει επίσης ανακοινώσει μια πολιτική για την επανεξέταση και τον εντοπισμό εμπορικών συναλλαγών που ενδέχεται να παραβιάζουν τις κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αναμένει να δει βελτιώσεις και σε αυτή την ασιατική χώρα.

Επιπλέον, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με τη Ρωσία, αλλά δεν έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε μέτρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ουάσινγκτον έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι υπάρχει μια «ανεπαρκής συμμόρφωση προς τις κυρώσεις» από τα ΗΑΕ.

«Καθιστούμε σαφές ότι αυτή είναι μια ύψιστη προτεραιότητα για την G7 –η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτά τα εμπορεύματα για την κατασκευή όπλων», δήλωσε ο Ο’ Μπράιαν.

Πρόσθεσε ότι επειδή εμπορεύματα έχουν τελικό προορισμό τον ρωσικό στρατό, όποιο πρόσωπο σχετίζεται με τις συναλλαγές στα ΗΑΕ ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις. «Ετσι, παίζουν κορώνα-γράμματα με το μέλλον της επιχείρησής τους, αν συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις εμπορικές συναλλαγές», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...