«Η τηλεόραση, το ποδόσφαιρο, οι εκδόσεις, οι αποταμιεύσεις των Ιταλών, οι πολυτελείς βίλες και πολλά άλλα, περιλαμβανομένων τριών τζετ και ενός ελικοπτέρου Agusta, ελαφρώς πεπαλαιωμένου πλέον. Παρότι η χρυσή εποχή της τηλεόρασης έχει παρέλθει προ πολλού, τότε που μόνο η Mediaset άξιζε στο χρηματιστήριο περισσότερα από 18 δισ. ευρώ (το 1999), η αυτοκρατορία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραμένει ένας πρώτης τάξεως επιχειρηματικός όμιλος, με περιουσία της οποίας τα όρια δεν είναι πάντα εύκολο να οριστούν» γράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του ο Λούκα Πιάνα της La Repubblica.
Η οικογένειά του δηλώνει ότι «βελτιώνεται, είναι λιοντάρι», και ο ίδιος πως «είναι δύσκολα, αλλά θα τα καταφέρω και αυτή τη φορά», ωστόσο ο «Καβαλιέρε» είναι ένας άνθρωπος ηλικίας 86 ετών που πάσχει από λευχαιμία. Αναπόφευκτα, λοιπόν, τα ιταλικά ΜΜΕ στρέφουν την προσοχή τους στην επόμενη ημέρα και στα ζητήματα που θα προκύψουν όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εγκαταλείψει, τελικά, τα εγκόσμια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται, φυσικά, η τύχη, ή μάλλον η μοιρασιά, της τεράστιας περιουσίας του ιταλού πρώην πρωθυπουργού και μεγιστάνα.
Η κραταιή Fininvest
Ο δημοσιογράφος της La Repubblica αναφέρει καταρχάς ότι διοικητικό κέντρο της μπερλουσκονικής αυτοκρατορίας εξακολουθεί να είναι η Fininvest, η εταιρεία συμμετοχών που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τη δεκαετία του 1970 και πολύ σύντομα κατέστη η βάση όλων των επιχειρηματικών και οικονομικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων του. Σήμερα, η Fininvest κατέχει πλειοψηφικά (ή σημαντικά) πακέτα μετοχών σε τρεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τη Mediaset, τον τηλεοπτικό/μιντιακό κολοσσό του Μπερλουσκόνι, φιλοδοξώντας να καταστεί ένας ευρωπαϊκός επιχειρηματικός όμιλος, η εταιρεία μετέφερε την έδρα της στο Αμστερνταμ, μετονομάστηκε σε Mfe-MediaForEurope, απέκτησε το 29% του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ProSiebenSat και συγχωνεύτηκε με τη Mediaset España, η οποία έως τότε ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Η Fininvest ελέγχει σχεδόν το 48% της εταιρείας, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ (τις προηγούμενες ημέρες η μετοχή ενισχύθηκε λόγω κερδοσκοπικών προσδοκιών).
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αναφέρει ο ιταλός δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του, αλλά από οικονομική άποψη, το πιο πολύτιμο μετοχικό πακέτο που κατέχει η Fininvest είναι σήμερα το 30% της Banca Mediolanum. Σε τρέχουσες τιμές η αξία του υπερβαίνει το 1,8 δισ., ποσό που αντανακλά τη σταθερή θέση της τράπεζας στην αγορά, η οποία διαχειρίζεται αποταμιεύσεις πελατών ύψους άνω των 103 δισ. ευρώ.
Η τρίτη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία είναι η εκδοτική Mondadori –«σύμβολο μιας άλλης περιόδου της μπερλουσκονικής εποποιίας»–, η οποία σήμερα ελέγχει 50 ιταλικούς εκδοτικούς οίκους. Η Fininvest κατέχει ποσοστό 53%, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ.
Η μοιρασιά
Τα πέντε παιδιά του Μπερλουσκόνι έχουν ήδη άμεση συμμετοχή στη Fininvest, ανέκαθεν όμως εκείνος ήταν ο κύριος μέτοχος, με μερίδιο 61,2%. Η Μαρίνα, η πρωτότοκη κόρη του, και ο αδερφός της Πιερ Σίλβιο, κατέχουν ο καθένας από 7,65% της Fininvest, ενώ τα τρία παιδιά που απέκτησε ο Καβαλιέρε με τη δεύτερη σύζυγό του Βερόνικα Λάριο –η Μπάρμπαρα, η Ελεονόρα και ο Λουίτζι– κατέχουν από κοινού το 21,42%.
Παρότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει παραδώσει ήδη τα ηνία της Fininvest (και της Mondadori) στη Μαρίνα και της Mediaset στον Πιερ Σίλβιο, το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο όταν εγκαταλείψει τα εγκόσμια ο «Καβαλιέρε» παραμένει άγνωστο. Μόνον υποθέσεις μπορούν να γίνουν.
Εάν ο Μπερλουσκόνι αποφασίσει να μοιράσει το 61,2% που κατέχει στα πέντε παιδιά του, καθένα από αυτά θα λάβει επιπλέον 12,24%. Σε αυτή την περίπτωση τα τρία παιδιά του από τον δεύτερο γάμο του θα κατέχουν αυτομάτως το 58% από κοινού, ενώ η Μαρίνα και ο Πιερ Σίλβιο, που ήδη κατέχουν διευθυντικές θέσεις, από 19,9% έκαστος (το άθροισμα δεν είναι 100 επειδή η Fininvest κατέχει ένα 2% των μετοχών της).
Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία
Πέρα από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, η Fininvest διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συμμετοχών, μεταξύ άλλων και σε πολλές εταιρείες ακινήτων, οι οποίες υπάγονται εν μέρει στη Fininvest Real Estate & Services. Σε αυτήν ανήκει, για παράδειγμα, η Villa Gernetto, μια πολυτελής έπαυλη (χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα) στη Λομβαρδία, όπου ο Μπερλουσκόνι φιλοξένησε, μεταξύ άλλων, και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Fininvest Real Estate & Services ελέγχει επίσης την Alba Servizi Aerotrasporti, την εταιρεία που διαχειρίζεται το σύνολο των εταιρικών αεροσκαφών. Εκτός από το ελικόπτερο Agusta του 2006, η εταιρεία διαθέτει τρία αεριωθούμενα αεροσκάφη, δύο από τα οποία αποκτήθηκαν πρόσφατα: ένα Gulfstream G550 του 2018 και ένα Hawker 800 XP του 2020.
Συνυπολογίζοντας τις συμμετοχές που κατέχει σε εταιρείες μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Fininvest ξεπερνά τα 3,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, όμως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι κάτοχος του 99,5% της εταιρείας ακινήτων Dolcedrago (το υπόλοιπο 0,5% ανήκει στα πρώτα δύο από τα παιδιά του, τη Μαρίνα και τον Πιερ Σίλβιο). Τα πιο πολύτιμα από τα ακίνητα της εταιρείας ανήκουν σε μια θυγατρική της ονόματι Immobiliare Idra. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ορισμένες από τις κατοικίες της οικογένειας Μπερλουσκόνι, όπως η περίφημη Villa Certosa στην Κόστα Σμεράλντα της Σαρδηνίας.
Η συνολική αξία των ακινήτων της Immobiliare Idra ξεπερνά τα 425 εκατ., το οποίο σημαίνει ότι η συνολική περιουσία του «Καβαλιέρε» φτάνει στα 3,5 δισ. ευρώ.
Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ του, ο ιταλός δημοσιογράφος δεν παραλείπει να αναφέρει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes, η περιουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι διπλάσια. «Σε κάθε περίπτωση, τα λεφτά είναι πολλά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News