266
Tο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα | Corriere della Sera

Τι γυρεύει ένα ελληνικό μοναστήρι στην έρημο της Αριζόνα;

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2023, 20:00
Tο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα
|Corriere della Sera

Τι γυρεύει ένα ελληνικό μοναστήρι στην έρημο της Αριζόνα;

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2023, 20:00

Ο συντάκτης της Corriere della Sera Γκουίντο Ολίμπιο πήγε στην Αριζόνα και έμεινε άναυδος όταν αντίκρισε μέσα στην έρημο ένα ελληνικό μοναστήρι: «Μια μικρή λευκή εκκλησία με μπλε τρούλο πάνω σε έναν λόφο. Μεγάλο πέτρινο κτίριο, προσεγμένα μονοπάτια, μια μεγάλη βρύση, καλλιέργειες. Μοιάζει με μικρό ελληνικό νησί καταμεσής του Αιγαίου. Μόνο που εδώ είναι η έρημος τριγύρω και οι κάκτοι. Τοπίο αντίθεσης».

Η περιγραφή του αφορά το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, νοτιοανατολικά του Φοίνιξ, στην Αριζόνα. «Η κοντινότερη πόλη είναι η Φλόρενς, όπου υπάρχουν φυλακές. Λίγο πιο πέρα ​​βρίσκεται το σημείο όπου πέθανε το 1940 ο διάσημος ηθοποιός γουέστερν Τομ Μιξ.

»Το ασυνήθιστο ελληνικό ερημητήριο ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 από τον μοναχό Εφραίμ και μια μικρή ομάδα που ήρθε από το Αγιον Ορος. Από τότε έχει αναπτυχθεί με άλλα κτίσματα. Υπάρχει επίσης το κατάστημα όπου πωλούν τα προϊόντα τους σε τουρίστες και προσκυνητές.

»Μια απομακρυσμένη όαση που έχει αντιμετωπιστεί με καχυποψία. Ενα πρώην μέλος της κοινότητας αυτοκτόνησε πριν από πολλά χρόνια μπροστά από την πύλη εισόδου, και οι γονείς του τα έβαλαν με τους ηγέτες της μονής. Οι συνθήκες είναι πολύ σκληρές, κατήγγειλαν. Αυτές οι κατηγορίες απορρίπτονται από όσους πιστεύουν ακράδαντα στην ασκητική γραμμή του Εφραίμ.

»Θεολογικές διαμάχες, ψίθυροι, θυμίαμα. Στη συνέχεια άνοιξε πολλά κέντρα στη Βόρεια Αμερική, τα οποία κράτησε μέχρι τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2019, δίνοντας τη σκυτάλη στους οπαδούς του που ζουν στο μοναστήρι. Οταν φτάσετε, μερικοί από δαύτους εξηγούν ευγενικά τη ζωή και τα έργα τους, όμως δείχνουν λίγο συγκρατημένοι. Μάταια μίλησα με έναν καλόγερο, το βλέμμα του ήταν ένα όχι. Αν έχουν ‘‘μυστικά’’, είναι καλοί στο να τα κρατούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...