473
Ο Φεράν Αντριά είναι ένας από τους πρωτοπόρους μιας μορφής μαγειρικής τέχνης γνωστής ως «μοριακή γαστρονομία» | CreativeProtagon

Ο Φεράν Αντριά ανοίγει ξανά το «El Bulli», αλλά ως μουσείο

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2023, 20:00
Ο Φεράν Αντριά είναι ένας από τους πρωτοπόρους μιας μορφής μαγειρικής τέχνης γνωστής ως «μοριακή γαστρονομία»
|CreativeProtagon

Ο Φεράν Αντριά ανοίγει ξανά το «El Bulli», αλλά ως μουσείο

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2023, 20:00

Πάνω από μια δεκαετία μετά το κλείσιμο του φημισμένου εστιατορίου του «El Bulli», ο διάσημος ισπανός σεφ Φεράν Αντριά ετοιμάζεται να ανοίξει ένα μουσείο εντός των τειχών του διαιωνίζοντας τον μύθο της γαστρονομικής του επανάστασης, γράφει στους βρετανικούς The Times ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μαδρίτη Ιζαμπαρντ Γουίλκινσον.

To «El Bulli» βρίσκεται κοντά στην καταλανική πόλη Ρόσας, πάνω από τον ορμίσκο Κάλα Μοντζόι της Κόστα Μπράβα. Τώρα το μουσείο θα τεκμηριώσει την ανάδειξή του στο πιο αγαπημένο εστιατόριο του κόσμου. Ο Φεράν Αντριά έκλεισε το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin «El Bulli» το 2011, στην αποθέωσή του, όταν είχε ακόμα μια λίστα αναμονής πολλών ετών, προκαλώντας σοκ στη γαστρονομική ελίτ. Το κλείσιμο σηματοδότησε ένα «τελευταίο δείπνο», με καλεσμένους έξι κορυφαίους σεφ από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν σε ένα συμπόσιο με 50 πιάτα, μεταξύ άλλων ραβιόλια με φιστίκι, υγρές κροκέτες κοτόπουλου και ροδοπέταλα με ζαμπόν μαριναρισμένο σε χυμό πεπονιού.

Τότε ο πρωτοπόρος της μοριακής γαστρονομίας Φεράν Αντριά είχε πει ότι το εστιατόριο είχε «γίνει ένα τέρας που έπρεπε να εξημερωθεί και να μεταμορφωθεί» και ότι θα το άνοιγε και πάλι τρία χρόνια αργότερα ως κέντρο για γαστρονομικούς πειραματισμούς. Ωστόσο οι εργασίες ανακαίνισης σταμάτησαν μετά από ενστάσεις για περιβαλλοντικούς λόγους επειδή η εγκατάσταση βρίσκεται στο μέσο του εθνικού δρυμού του Καπ ντε Κρέους. Η άδεια δόθηκε, τελικά, όταν μίκρυνε η πρόταση.

To «El Bulli» βρίσκεται πάνω από τον ορμίσκο Κάλα Μοντζόι της Κόστα Μπράβα, στην Καταλονία (Wikimedia Commons)

Τα σχέδια του Αντριά για το «El Bulli 1846», όπως ονομάζεται το project, έχουν εξελιχθεί έκτοτε και περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός πειραματικού εργαστηρίου και ενός μέρους για τη διατήρηση της κληρονομιάς του εστιατορίου. Και αναμέται να ανοίξει τον Ιούνιο. «Είναι ένα μουσείο όπου εξηγούμε τι έκανε το “El Bulli” για να έχει την επιτυχία, που είχε και εξακολουθεί να έχει. Ενα εστιατόριο που σηματοδότησε μια βασική αλλαγή (paradigm shift) στη δυτική γαστρονομία», είπε o διάσημος καταλανός σεφ στην εφημερίδα El País.

Και πρόσθεσε: «Το El Bulli θα παρουσιαστεί όπως ήταν. Ο κόσμος που το γνώριζε θα συγκινηθεί. Δεν θα φαγωθεί τίποτα. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την κληρονομιά αυτού που συνέβη».

Ο Αντριά είναι ένας από τους πρωτοπόρους μιας μορφής μαγειρικής τέχνης γνωστής ως «μοριακή γαστρονομία», που χρησιμοποιεί την επιστήμη για να εφεύρει νέες τεχνικές που μεταμορφώνουν τα παραδοσιακά πιάτα.

Χρησιμοποίησε αφρούς, σφαιροποιήσεις και υγρό άζωτο, και εισήγαγε εκτεταμένα μενού και φαγητό χωρίς μαχαιροπίρουνα, πράγματα δηλαδή που μέχρι τότε ήταν αδιανόητα στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας. Το «El Bulli», στις όχθες της Κόστα Μπράβα, σέρβιρε καινοτομίες όπως γρανίτα γκασπάτσο και χαβιάρι πεπονιού.

«Αν το “El Bulli” παρέμενε ανοιχτό, θα μπορούσε να είχε πιάσει πάτο», είπε ο Αντριά στην ισπανική εφημερίδα, «Αν συνεχίζαμε να δημιουργούμε σε αυτό το επίπεδο, θα κάναμε κάποιο σφάλμα. Το απέφυγα, περίμενα την αποτυχία με το κλείσιμο, αν και δεν μπορείς να πεις ότι έχει συμβεί», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...