413
Ο Πάπας Φραγκίσκος επαίνεσε την ομορφιά του σεξ και επέδειξε ανεκτικότητα στο ζήτημα των αμβλώσεων | REUTERS/Remo Casilli

Πάπας Φραγκίσκος: «Το σεξ είναι ένα από τα όμορφα πράγματα που έχει προσφέρει ο Θεός στον άνθρωπο»

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2023, 14:24
Ο Πάπας Φραγκίσκος επαίνεσε την ομορφιά του σεξ και επέδειξε ανεκτικότητα στο ζήτημα των αμβλώσεων
|REUTERS/Remo Casilli

Πάπας Φραγκίσκος: «Το σεξ είναι ένα από τα όμορφα πράγματα που έχει προσφέρει ο Θεός στον άνθρωπο»

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2023, 14:24

Είναι γνωστό ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιμετωπίζει το σεξ μόνο ως μέσο αναπαραγωγής και, ως εκ τούτου, το απαγορεύει εκτός γάμου. Γεγονός που σατίρισε εύστοχα η θρυλική κωμική ομάδα των Monty Python, σε σκηνή της τελευταίας τους ταινίας, «Το Νόημα της Ζωής», όπου ένας καθολικός βιοπαλαιστής τραγουδά με τη γυναίκα του «Κάθε σπέρμα είναι ιερό», την ώρα που η ατελείωτη στρατιά των παιδιών τους παρελαύνει έξω από το σπίτι τους.

Εν μέσω αλλεπάλληλων κατηγοριών για παιδοφιλία και σεξουαλική κακοποίηση σε πολλές ρωμαιοκαθολικές αρχιεπισκοπές των ΗΠΑ και της Ιρλανδίας, το Βατικανό μάλλον έχει χάσει την αξιοπιστία του πάνω στο κεφάλαιο «σεξ». Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον πάπα Φραγκίσκο να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση νεαρών.

Ο προκαθήμανος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξήρε τις αρετές του σεξ σε ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, περιγράφοντάς το ως «ένα από τα όμορφα πράγματα που έχει προσφέρει ο Θεός στον άνθρωπο». Το σχόλιο του 86χρονου ποντίφικα μεταδόθηκε στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ της Disney+ με τίτλο «Ο Πάπας απαντά», που καταγράφει μια συνάντηση του πέρυσι στη Ρώμη με 10 άτομα ηλικίας γύρω στα 20.

Ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε από τους νέους για διάφορα θέματα, όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, τις αμβλώσεις, τη βιομηχανία πορνό, το σεξ, την πίστη και τη σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.

«Το να εκφράζεσαι σεξουαλικά είναι πλούτος. Ετσι, οτιδήποτε αφαιρεί από την πραγματική σεξουαλική έκφραση, σε μειώνει και εξαντλεί αυτόν τον πλούτο», είπε, αναφερόμενος στον αυνανισμό – ένα θέμα εναντίον του οποίου η θέση όλων των δογμάτων της χριστιανικής εκκλησίας συμπίπτει.

Οταν ρωτήθηκε αν ήξερε τι είναι ένα «μη δυαδικό άτομο» (άτομο που δεν αυτοπροσδιορίζεται φυλετικά ως αρσενικό ή θηλυκό), ο Φραγκίσκος απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πρέπει να γίνονται ευπρόσδεκτα από την Καθολική Εκκλησία.

«Ολοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού –όλοι οι άνθρωποι», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ο Θεός δεν απορρίπτει κανέναν. Ο Θεός είναι πατέρας. Και δεν έχω δικαίωμα να διώξω κανέναν από την εκκλησία Του», συμπλήρωσε ο ποντίφικας.

Σχετικά με το ζήτημα των αμβλώσεων, ο Φραγκίσκος είπε ότι οι Καθολικοί ιερείς πρέπει να είναι «ελεήμονες» με τις γυναίκες που έχουν διακόψει μια εγκυμοσύνη, αλλά επανέλαβε την παραδοσιακή θέση της εκκλησίας του, ότι η πρακτική παραμένει απαράδεκτη.

«Είναι καλό να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Άλλο είναι να συνοδεύεις αυτήν που έκανε μια έκτρωση και άλλο να δικαιολογείς την πράξη της», εξήγησε.

Οι δηλώσεις του Πάπα δημοσιεύτηκαν από την L’Osservatore Romano, την επίσημη εφημερίδα του Βατικανού, η οποία περιέγραψε τη συνομιλία του με τους νέους ως έναν «ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο», σημειώνει το ρεπορτάζ της Telegraph.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...