Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Σι Τζινπίνγκ να μεσολαβήσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν για να επιστρέψουν Ρώσοι και Ουκρανοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο, την Πέμπτη.
«Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στη λογική και όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο γάλλος πρόεδρος στον κινέζο ομόλογό του.
«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατάφερε πλήγμα στη διεθνή σταθερότητα», είπε ο γάλλος πρόεδρος.
Ο Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε τις σχέσεις της Κίνας με την Γαλλία: «Ο κόσμος γνωρίζει σήμερα βαθιά ιστορική αλλαγή», είπε ο Σι τονίζοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Πεκίνο έχουν γνωρίσει ωστόσο «μία θετική και ομαλή εξέλιξη».
Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και χαρακτηρίσθηκε «ειλικρινής και εποικοδομητική» από την γαλλική προεδρία.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, οι δύο ηγέτες απηύθυναν έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν και προειδοποίησαν εναντίον της χρήσης πυρηνικών.
Χρειάζεται «η επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για την οικοδόμηση μίας βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε ο Μακρόν.
Ο Σι είπε ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν», ενώ καταδίκασε κάθε «επίθεση κατά αμάχων», καθώς και οποιαδήποτε «χρήση βιολογικών και χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Κάλεσε επίσης, την διεθνή κοινότητα «να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης μέχρι την εξέλιξή της εκτός ελέγχου».
Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι προφανώς πρέπει τα πυρηνικά όπλα να αποκλεισθούν πλήρως από την σύρραξη.
«Ως προς το θέμα αυτό, πρέπει να γίνει υπενθύμιση προς όλους, κυρίως προς την Ρωσία η οποία ανακοίνωσε τις προάλλες ότι θέλει να αναπτύξει τέτοια όπλα στην Λευκορωσία, πράγμα που δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντί σας και απέναντι στο διεθνές Δίκαιο», είπε ο γάλλος πρόεδρος.
Σύμφωνα με γάλλο διπλωμάτη που ήταν παρών στη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Σι δήλωσε έτοιμος να τηλεφωνήσει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή».
Ακολούθησε η τριμερής συνάντηση με την συμμετοχή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Μακρόν συναντήθηκε νωρίτερα με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ με τον οποίο συζήτησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία. Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε «την σημασία του διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και την Γαλλία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που περνάμε».
Στην συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Ζάο Λετζί στον οποίο επεσήμανε «τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επί της παγκόσμιας ασφάλειας των στρατηγικών ισορροπιών».
Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε δεκτή από τον Λι Τσιάνγκ στον οποίο τόνισε «ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα έχουν περιπλεχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να συζητηθούν από κοινού όλες οι πλευρές της σχέσης αυτής σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτό το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News