263
| In Time News / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Κυβέρνηση και τράπεζες «παγώνουν» τις δόσεις των στεγαστικών δανείων για έναν χρόνο

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 20:49
|In Time News / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Κυβέρνηση και τράπεζες «παγώνουν» τις δόσεις των στεγαστικών δανείων για έναν χρόνο

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 20:49

Πολύ κοντά σε μια νέα συμφωνία ανακούφισης των δανειοληπτών από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ βρίσκονται οι τράπεζες με την κυβέρνηση.

Οπως μετέδιδαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Τετάρτης, το σχέδιο είναι να «παγώσουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια βάσης (Euribor ενός και τριών μηνών, libor και βασικό επιτόκιο ΕΚΤ), βάσει των οποίων τιμολογούνται τα στεγαστικά δάνεια.

Οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν σχετική πρόταση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και μετρούν το κόστος της νέας αυτής πρωτοβουλίας που θα ανακουφίσει τους δανειολήπτες, ενόψει μάλιστα και των εκλογών.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:

  • Το μέτρο είναι οριζόντιο, αφορά δηλαδή σε όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ελβετικό φράγκο, που είναι ενήμερα, δηλαδή καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις.
  • Το επιτόκιο θα κλειδώσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι τράπεζες. Η πιθανότερη είναι τα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Οι δόσεις, λοιπόν, που θα πρέπει να πληρωθούν από εδώ και στο εξής, θα τιμολογούνται με βάση το ισχύον επιτόκιο –ανεξαρτήτως των αυξήσεων που ενδεχομένως ακολουθήσουν– συν το περιθώριο που χρεώνει η τράπεζα. Με τον τρόπο αυτόν τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο μετατρέπονται σε σταθερά, αφού για έναν χρόνο οι δανειολήπτες θα γνωρίζουν ακριβώς το ύψος της δόσης που πρέπει να καταβάλουν.
  • Σε περίπτωση που εντός 12μήνου επέλθει αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναφοράς, τότε το πρόγραμμα θα διακόπτεται και οι τράπεζες θα περνούν το όφελος στον δανειολήπτη.
  • Το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και προστίθεται στο ποσό που έχουν ήδη προϋπολογίσει για την επιδότηση του 50% της αύξησης στους ευάλωτους δανειολήπτες, ήτοι πέριξ των 120 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...