Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου για το 2030, στοχεύει να αναδείξει την περιοχή «σε πραγματικό πρωταγωνιστή, όχι μόνο στην Ανάπτυξη, αλλά και στην κοινωνική συνοχή, στην προστασία του Περιβάλλοντος στην ποιότητα ζωής», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του προγράμματος που εκπονήθηκε για την περιφέρεια από την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί ένα οδικό χάρτη προς την Ανάπτυξη, ένα κοινό σχέδιο δράσης που περιγράφει το δρόμο, «προκειμένου να κάνουμε την Ηπειρο από ουραγό που ήταν στην Ανάπτυξη και μια σειρά άλλους δείκτες, πραγματικό πρωταγωνιστή», επεσήμανε.
Με αφορμή το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε την 9η παρουσίαση Περιφερειακού Αναπτυξιακού Σχεδίου ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως όλες είχαν ένα κοινό. «Συνιστούν ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο έχει εξασφαλισμένους πόρους, συγκεκριμένους φορείς υλοποίησης, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Και αυτό νομίζω διαχωρίζει την προσπάθεια που έχουμε κάνει από άλλες απόπειρες εκπόνησης περιφερειακών σχεδίων στο παρελθόν», δήλωσε, συμπλήρωνοντας πως πιστεύει ότι οι απόπειρες αυτές γινόντουσαν για επικοινωνιακούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.
«Το Σχέδιο δεσμεύει όλους, κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση, να είμαστε συνεπείς, να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οδικές παρεμβάσεις προς χωριά και άλλες δράσεις που υπέδειξε η Περιφέρεια και εντάχθηκαν στον Σχέδιο», προσέθεσε.
Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε σε έργα που έχουν ξεχωριστή σημασία.
Αναφερόμενος στις οδικές υποδομές υπογράμμισε πως η Ηπειρος είναι η μεγάλη ωφελημένη από τρεις οδικούς άξονες, που την βγάζουν από την απομόνωση. Ο λόγος για την «Εγνατία, ένα δρόμο που έρχεται από το παρελθόν, ήταν ένα όραμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την Ιόνια Οδό και τον Ε65, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα σημαντικό δρόμο για την Ηπειρο, την Δυτική Μακεδονία την Θεσσαλία, αλλά και την Αττική. Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός για τον δρόμο Ιωάννινα – Κακκαβιά».
Αναφορικά με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την τεράστια αναπτυξιακή του σημασία, ενώ μίλησε και για τη διαδικασία για την παραχώρηση του λιμένα, η οποία έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί –υπάρχει ανάδοχος, απομένει μόνο η τυπική κύρωση της σύμβασης.
«Οταν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση, όπως την αντιλαμβάνονται κάποιοι, συζητάμε ουσιαστικά για μία μακροχρόνια μίσθωση, το λιμάνι και οι υποδομές εξακολουθούν να ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, έρχεται ένας ιδιώτης το μισθώνει για 40 χρόνια, αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις επενδύσεων, οι οποίες θα έρθουν να πατήσουν πάνω στις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που ήδη έχουμε κάνει. Ταυτόχρονα, σε απόλυτη συνεννόηση με τον Δήμο παραχωρούμε και χρήσεις που δεν έχουν να κάνουν με τις αμιγώς λιμενικές δραστηριότητες στην τοπική κοινωνία, ώστε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να ξεδιπλώσει πλήρως την αναπτυξιακή του δυναμική», ανέφερε.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε, τέλος, στον Πρωτογενή Τομέα και στις προσπάθειες για τη στήριξή του. «Εχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε την ποιότητα των προϊόντων μας, να εξασφαλίσουμε την φέτα η οποία είναι η εξαγωγική ναυαρχίδα, όπως έχουμε συστήματα των παρανόμων εισαγωγών γάλακτος έτσι έχουμε συστήματα ιχνηλάτησης της ποιότητας του προϊόντος», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
380+ έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρωθυπουργικό Γραφείο, το πρόγραμμα εδράζεται σε τέσσερις άξονες: τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων και υποδομών για την αναπτυξιακή βελτίωση των συνδέσεων και της ασφάλειας των μετακινήσεων, την υλοποίηση έργων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη μετάβαση, την υλοποίηση επενδύσεων που προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στην περιοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Στον πυλώνα των υποδομών και των δικτύων, ο φάκελος περιλαμβάνει την επέκταση της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ, την αξιοποίηση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων από το Υπερταμείο, μέσω παραχώρησης για την υλοποίηση επενδύσεων και την αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ του λιμένα της Ηγουμενίτσας, με παράλληλη αναβάθμισή του μέσω λιμενικών και υδραυλικών έργων, παρεμβάσεων στην οδοποιία και εργασιών στις εγκαταστάσεις.
Προβλέπεται επίσης σειρά οδικών έργων, όπως ο μεγάλος δακτύλιος των Ιωαννίνων, η παράκαμψη της Νικόπολης, χάρη στην οποία θα αναδειχθεί το ομώνυμο αρχαιολογικό πάρκο και η επαρχιακή οδός στο τμήμα Ζωτικό – Σιστρούνι. Σε εξέλιξη είναι, ταυτόχρονα, έργα ύδρευσης για τις περιοχές της Πρέβεζας, της Αρτας και της Λευκάδας, που θα καλύπτουν όλα τα στάδια της υδροληψίας, της μεταφοράς και της διανομής.
Οσον αφορά την υποστήριξη του αγροτικού τομέα, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα νέων γεωργών ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ απευθύνεται σε περισσότερους από 2.000 δικαιούχους ενώ δρομολογούνται έργα αγροτικής οδοποιίας ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης, πρόκειται να υλοποιηθούν συναφή αρδευτικά έργα, που με την περάτωση του φράγματος Κομποτίου θα ενισχύσουν το έργο 6.000 αγροτών. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ακόμα η ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στα Ιωάννινα, την Αρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, για την εξυπηρέτηση οικιακών πελατών, εμπορικών καταστημάτων αλλά και βιομηχανικών μονάδων.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Ερευνας, προϋπολογισμού 49 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2024. Το Πάρκο θα λειτουργήσει πυρήνα καινοτομίας που, σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το οικοσύστημα τεχνολογικών εταιρειών που ήδη δραστηριοποιείται στην περιοχή, θα τονώσει τον κλάδο και θα προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις για την έρευνα και την υψηλή τεχνολογία.
Ο τέταρτος άξονας αποβλέπει στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, με έμφαση σε έργα για την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη διαχείριση απορριμμάτων.
Στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος έχουν ενταχθεί παρεμβάσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης και των ιδρυμάτων της Πρέβεζας, της Άρτας και των Φιλιατών, ενώ προβλέπεται εκσυγχρονισμός του βιοϊατρικού εξοπλισμού. Ανάλογα έργα προβλέπονται για τα κέντρα υγείας της περιοχής.
Στο μέτωπο της παιδείας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η στέγαση εργαστηρίων των δύο νέων Τμημάτων, Τεχνολογίας Υλικών και Βιοτεχνολογίας, συν έργα για τη συντήρηση και την αναβάθμιση εγκαταστάσεων του ΑΕΙ.
Για τον πολιτισμό, ο φάκελος περιλαμβάνει τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του ιερού της Δωδώνης και εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.
Παράλληλα, στο τελικό μελετητικό στάδιο βρίσκεται το έργο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, με στόχο την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, που περιλαμβάνει την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Ιωαννίνων, ενώ τον Μάρτιο τέθηκε σε λειτουργία μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 105.000 τόνων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News