784
Μια από τις πρώτες φωτογραφίες του πρώην αμερικανού προέδρου εντός της δικαστικής αίθουσας | REUTERS/Andrew Kelly/Pool

Ο Τραμπ δήλωσε αθώος στο δικαστήριο – Απαγγέλθηκαν 34 κατηγορίες

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2023, 07:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/04/2023, 00:02
Μια από τις πρώτες φωτογραφίες του πρώην αμερικανού προέδρου εντός της δικαστικής αίθουσας
|REUTERS/Andrew Kelly/Pool

Ο Τραμπ δήλωσε αθώος στο δικαστήριο – Απαγγέλθηκαν 34 κατηγορίες

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2023, 07:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/04/2023, 00:02

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από το δικαστήριο του Μανχάταν, ύστερα από σχεδόν μία ώρα, και αφότου του απαγγέλθηκαν 34 κατηγορίες περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων σε σχέση με την καταβολή χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016.

Ο Τραμπ αφέθηκε ελεύθερος χωρίς εγγύηση μέχρι τον ορισμό της δίκης. Ο δικαστής δεν του απαγόρευσε τις δημόσιες τοποθετήσεις, προειδοποιώντας τον ότι θα εξετάσει το μέτρο αυτό σε περίπτωση που συνεχίσει την εμπρηστική ρητορική του σε ό,τι αφορά τη διαδικασία.

Ο Rεπουμπλικανός μεγιστάνας αναμενόταν τις επόμενες ώρες στη Φλόριντα, όπου συνεργάτες του είχαν διαρρεύσει πως σκοπεύει να μιλήσει για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.

▶Στο δικαστήριο Με καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες και ενώ οι υποστηρικτές του διαδήλωναν έξω από το δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν.

Φορώντας σκούρο μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο 76χρονος επιχειρηματίας εμφανίστηκε ανέκφραστος κατά την άφιξή του και χαιρέτισε τους το πλήθος υψώνοντας τη γροθιά του.

Μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου έχοντας στο πλάι του τους δικηγόρους του, χωρίς να πει τίποτα καθώς διέσχιζε τον διάδρομο, και δήλωσε «αθώος», όπως αναμενόταν, και για τις 34 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν (αναλυτικά το κατηγορητήριο εδώ) περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρετά τους υποστηρικτές τους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν / REUTERS/Eduardo Munoz

Νωρίτερα, προτού εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο Τραμπ παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Αλβιν Μπραγκ.

Του πήραν αποτυπώματα, αλλά δεν τον φωτογράφισαν, ούτε του πέρασαν χειροπέδες, σύμφωνα με ανάρτηση ρεπόρτερ της εφημερίδας New York Times στο Twitter.

Μέσα από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο δικαστήριο, ο ίδιος ο Τραμπ έκανε την εξής ανάρτηση: «Κατευθύνομαι στο Κάτω Μανχάταν, στο Δικαστήριο. Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό – Ουάου, θα με συλλάβουν. Δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό στην Αμερική».

Ο Τραμπ αναμένεται ότι θα αφεθεί ελεύθερος χωρίς εγγύηση.

Στη Νέα Υόρκη ο Τραμπ

Το δικαστικό σόου του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε με την άφιξη του επιχειρηματία στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, εν όψει της εμφάνισής του ενώπιον του δικαστηρίου όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες σχετικά με την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο 76χρονος Ρεπουμπλικανός έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία του για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024. Και είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη και με την εξευτελιστική ρουτίνα των υποδίκων: δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογράφιση στη Σήμανση (mug shot) κ.λπ..

Ο ίδιος υποστήριξε φυσικά ότι είναι «αθώος» και σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social έγραψε ότι ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να κάνει «ξανά μεγάλη την Αμερική» —επαναλαμβάνοντας δηλαδή το σύνθημά του, «Make America Great Again» («MAGA»)— και επιμένοντας ότι έχει πέσει θύμα «κυνηγιού μαγισσών» σε μια περίοδο που η χώρα του «οδεύει προς την κόλαση».

Το Boeing 757 του Τραμπ –στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας και με το επώνυμό του γραμμένο με κεφαλαία γράμματα– προσγειώθηκε στις 15:25 (τοπική ώρα, 22:25 ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης ύστερα από πτήση 3,5 ωρών από τη Φλόριντα.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον Πύργο Τραμπ, στο Μανχάταν, όπου κατέλυσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν δρακόντεια: Περίπου 55.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ είχαν αποκλειστεί δρόμοι γύρω από δικαστήριο του Μανχάταν ενόψει της εμφάνισής του (είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι, 21:15 ώρα Ελλάδος, την Τρίτη).

Σύμφωνα με έναν εκ των δικηγόρων του, τον Τζο Τακόπινα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα υποχρεούνταν να φορέσει χειροπέδες –όπως κι έγινε. Ωστόσο, δεν θα αποφύγει τη δυσάρεστη για εκείνον διαδικασία της επιβεβαίωσης των στοιχείων ταυτότητας, της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και της φωτογράφισής του ως κατηγορούμενου.

Οπως ανέφερε το CNN, ο δικαστής Χουάν Μερσάν, οποίος θα προεδρεύει της προδικαστικής διαδικασίας, απαγόρευσε σε τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδώσουν στιγμιότυπα από το δικαστήριο, ωστόσο πέντε φωτογράφοι θα είναι στη αίθουσα, κυρίως στην αρχή, ώστε να απαθανατίσουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ενώπιον του Μερσάν —ο οποίος έχει γεννηθεί στην Μπογκοτά της Κολομβίας το 1963 και μετανάστευσε σε ηλικία έξι ετών στις ΗΠΑ και στο Κουίνς της Νέας Υόρκης με τους γονείς του— ο Τραμπ «θα δηλώσει αθώος», γιατί «δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα», σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισής του. Ακολούθως θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, ενδεχομένως υπό όρους, εν αναμονή της δίκης του.

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αποβιβαζόταν από το αεροσκάφος του στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκεπτόταν ένα εργοστάσιο στη Μινεσότα, για να επαινέσει την οικονομική πολιτική του και να υποσχεθεί «καλύτερες μέρες» στους εργαζόμενους, αποφεύγοντας να σχολιάσει τη νομική διαδικασία που ακολουθείται σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...