442
Το «non binary» κόμικ που τάραξε τα νερά όσον αφορά το copyright | Wikipedia/Public domain

Η Τεχνητή Νοημοσύνη κλέβει το copyright από τους δημιουργούς

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2023, 22:03
Το «non binary» κόμικ που τάραξε τα νερά όσον αφορά το copyright
|Wikipedia/Public domain

Η Τεχνητή Νοημοσύνη κλέβει το copyright από τους δημιουργούς

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2023, 22:03

H 37χρονη αμερικανίδα σκιτσογράφος Κρις Καστάνοβα, που αυτοπροσδιορίζεται με ουδέτερο γένος («το» Κρις Καστάνοβα ή «they/she» στη γλώσσα της), έχασε τα δικαιώματά της για ένα κόμικ που σχεδίασε και τιτλοφορείται «Zarya of the Dawn». Και αυτό έγινε επειδή δεν το σχεδίασε μόνη της το συγκεκριμένο κόμικ, αλλά με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης – για την ακρίβεια, με τη βοήθεια της πλατφόρμας Midjourney. Πρόκειται για υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ.

Πού έχει μπλέξει η υπόθεση; Οι άνθρωποι του Γραφείου εκτιμούν ότι τα καρέ του κόμικ με πρωταγωνίστρια τη «non binary» («ούτε άνδρας ούτε γυναίκα») φιγούρα Zarya είναι αποτέλεσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλαδή της αλίευσης που έκανε ο αλγόριθμος από των ωκεανό των διαθεσίμων στο web πληροφοριών. Ετσι, έκριναν ότι ο αλγόριθμος είναι ο πραγματικός καλλιτέχνης και όχι η Καστάνοβα. Δεν της απέδωσε, συνεπώς, πνευματικά δικαιώματα παρά μόνο για την ιστορία του κόμικ.

Για ένα νέο κόμικ που σχεδιάζει τώρα, η Καστάνοβα έχει στραφεί σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης, στο Stable Diffusion. Με αυτό το πρόγραμμα θα σαρώσει δικά της σχέδια και θα τα τελειοποιήσει με τις κατάλληλες λεζάντες. Μάλιστα η ίδια λέει ότι το «ανθρώπινο στοιχείο» στο έργο της θα είναι αρκετό ώστε να επηρεαστούν θετικά οι άνθρωποι του Γραφείου. «Θα είναι πολύ περίεργο αν δεν το προστατεύσουν, παραχωρώντας μου τα πνευματικά δικαιώματα» είπε.

Το δεύτερο έργο της Καστάνοβα θα δοκιμάσει τα όρια της νομοθεσίας, έγραψε και η Repubblica. Και έδωσε την πληροφορία ότι η σκιτσογράφος θα έχει τη δωρεάν νομική βοήθεια σημαντικής δικηγορικής εταιρείας. Το νόημα όλης αυτής της περίεργης ιστορίας είναι ότι το αμερικανικό νομικό σύστημα δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στην ταχύτατη εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης – ούτε όσον αφορά το ChatGPT, που γράφει ακόμη και στιχάκια, ούτε ως προς τα Midjourney και Stable Diffusion, που ειδικεύονται στις εικόνες.

Το ζήτημα σε ποιον ανήκει ένα καλλιτεχνικό έργο, σαν το κόμικ του παραδείγματος, σχετίζεται και με το χρήμα – οι Αμερικανοί, τουλάχιστον, το εξετάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον από αυτήν την οπτική γωνία. Επειδή δισεκατομμύρια δολάρια εξαρτώνται από την απάντηση. Εκφράζεται και ο φόβος ότι οι μεγάλες εταιρείες θα καταλήξουν να χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη με σκοπό να παράγουν και να κατέχουν τα δικαιώματα σε δεκάδες χιλιάδες προϊόντα, εικαστικά, μουσικά, αλλά του χώρου του βίντεο.

Ολα αυτά θα είναι έργα που στη βάση τους θα έχουν κάποια ανθρώπινη ιδέα, η οποία θα μένει απροστάτευτη. Για αυτόν τον λόγο πολλοί καλλιτέχνες και γενικώς δημιουργοί έχουν ήδη κινητοποιηθεί ώστε να αποτρέψουν τέτοια εφιαλτική εξέλιξη. Αλλά και οι επαγγελματίες κινήθηκαν αστρατπιαία: το Getty Images, η πιο γνωστή «αποθήκη» φωτογραφιών, έχει μηνύσει τις Midjourney, Stable, ChatGPT και OpenAI για «παράνομη αντιγραφή και επεξεργασία εκατομμυρίων εικόνων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...