Η κατάσχεση των διαβατηρίων ανώτερων αξιωματούχων είναι ένα από τα μέτρα που παίρνουν οι ρωσικές αρχές για να μην τους αφήσουν να «δραπετεύσουν» στο εξωτερικό.
Οπως ανέφεραν οι Financial Times, η παράνοια για διαρροές και αποστασίες εξαπλώνεται στο καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι δυνάμεις ασφαλείας απαιτούν την παράδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων, όταν κάποιος ταξιδεύει μέσα στη Ρωσία.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στα ταξίδια στο εξωτερικό για ορισμένους που εργάζονται σε «ευαίσθητους» τομείς.
«Υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες για αυτό. Σε ορισμένα μέρη ισχύουν για όλους και σε άλλα για συγκεκριμένους υπαλλήλους», δήλωσε στους Financial Times. «Από την έναρξη της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το ζήτημα».
Από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, οι ρώσοι αξιωματούχοι με πρόσβαση σε κρατικά μυστικά μεσαίου επιπέδου υποχρεούνται να αφήνουν τα διαβατήριά τους σε ένα χρηματοκιβώτιο που διαχειρίζεται το «ειδικό τμήμα» που είναι ενσωματωμένο στα υπουργεία και τις εταιρείες τους. Αλλά οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας σπάνια εφάρμοζαν τους κανόνες, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους και στελέχη.
Αυτό άλλαξε μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014, όταν οι υπηρεσίες ασφαλείας άρχισαν να προειδοποιούν για ταξίδια σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Βρετανία.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, οι περιορισμοί εφαρμόστηκαν πολύ ευρύτερα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από μεμονωμένους αξιωματικούς ασφαλείας που είναι ενσωματωμένοι σε κρατικούς θεσμούς, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Για τον λόγο αυτό, τα μέτρα ασφαλείας διαφέρουν μεταξύ των κρατικών θεσμών, με ορισμένους να ζητούν ακόμη και από αξιωματούχους «μεσαίου επιπέδου» να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό και άλλους να δίνουν γενική άδεια σε ανώτερους αξιωματούχους να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμό.
Για παράδειγμα, στελέχη μιας μεγάλης κρατικής βιομηχανικής εταιρείας απαγορεύεται να ταξιδεύσουν σε απόσταση δύο ωρών από τη Μόσχα με αυτοκίνητο, χωρίς επίσημη άδεια.
Σε άλλες περιπτώσεις, αξιωματικοί της FSB (πρώην KGB) ζήτησαν να παραδώσουν τα διαβατήριά τους πρώην αξιωματούχοι που είχαν παλιότερα πρόσβαση σε κρατικά μυστικά, αλλά και άτομα που δεν είχαν ποτέ πρόσβαση.
Η Αλεξάνδρα Προκοπένκο, πρώην αξιωματούχος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε στους FT ότι οι περιορισμοί στα διαβατήρια έχουν πλέον επεκταθεί και πέρα από τα άτομα με εξουσιοδότηση ασφαλείας.
«Τώρα έρχονται σε συγκεκριμένα άτομα και λένε, παρακαλούμε να παραδώσετε τα κόκκινα πολιτικά διαβατήριά σας, επειδή έχετε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες για την πατρίδα, οπότε θέλουμε να ελέγξουμε τις μετακινήσεις σας», δήλωσε η ίδια.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας έχουν πλέον «το ελεύθερο» βάσει των αναθεωρήσεων των νόμων για τα κρατικά μυστικά, την κατασκοπεία και την προδοσία, δήλωσε η ίδια.
Η ίδια παραιτήθηκε από την κεντρική τράπεζα μετά την εισβολή πέρυσι και τώρα είναι επισκέπτρια στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
«Βασικά οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να θεωρηθεί μυστική, οπότε οι αξιωματικοί της FSB αρχίζουν να σου λένε ότι έχεις ευαίσθητες πληροφορίες. Τι είναι αυτό; Γιατί είναι μυστική και ποιος το αποφασίζει; Κανείς δεν ξέρει», πρόσθεσε η Προκοπένκο.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αποφάσεις «εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο τομέα εργασίας» τόσο της εταιρείας όσο και του ατόμου. «Μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητες», είπε.
Το Κρεμλίνο έχει επίσης επεκτείνει την άτυπη απαγόρευση σε περισσότερους αξιωματούχους. Μετά από μια σειρά δημόσιων σκανδάλων σχετικά με τη διαρροή υλικού από βουλευτές που έκαναν διακοπές στο Ντουμπάι και το Μεξικό, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας απαίτησε τον Ιανουάριο από τους νομοθέτες να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους για τα υπερπόντια επαγγελματικά ταξίδια.
Τουλάχιστον επτά περιφέρειες έχουν εκδώσει αυστηρές συστάσεις κατά των ταξιδιών στο εξωτερικό προς τους τοπικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant.
Τον Φεβρουάριο, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της διαβόητης παραστρατιωτικής Ομάδας Βάγκνερ, ζήτησε την πλήρη απαγόρευση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους αξιωματούχους, καθώς και την ανάληψη ευθύνης για την «ανήθικη συμπεριφορά των συγγενών τους, την επιδεικτική επίδειξη πλούτου και την κατάχρηση πολυτελών αγαθών».
Και όλα αυτά, ενώ αυξάνεται η δυσαρέσκεια της ρωσικής ελίτ για την αδιέξοδη πολεμική προσπάθεια και τις συνέπειες στον τρόπο ζωής τους. Πριν από την εισβολή, μπορούσαν να ξοδεύουν τα πλούτη τους σε επαύλεις, ταξίδια, γιοτ και οικοτροφεία για τα παιδιά τους στη Δύση, αλλά τον τελευταίο χρόνο έχουν χάσει αυτά τα προνόμια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News