1358
Κοσμικότητες στο Χόλιγουντ: η Κάτι Χολμς και ο Τομ Κρουζ στο Vanity Fair Oscar Party στο Sunset Tower, τον Φεβρουάριο του 2012 | Shutterstock

Ο Τομ Κρουζ και η μυστηριώδης σχέση με τις κόρες του

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2023, 22:16
Κοσμικότητες στο Χόλιγουντ: η Κάτι Χολμς και ο Τομ Κρουζ στο Vanity Fair Oscar Party στο Sunset Tower, τον Φεβρουάριο του 2012
|Shutterstock

Ο Τομ Κρουζ και η μυστηριώδης σχέση με τις κόρες του

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2023, 22:16

Πέρσι το καλοκαίρι όταν επρόκειτο  να γυριστεί το σίκουελ του «Top Gun», ο Τομ Κρουζ ήθελε κάθε λεπτομέρεια να είναι αυθεντική. Ο 60χρονος πρωταγωνιστής της ταινίας, παραγωγός και σταρ που φέρνει τα μεγαλύτερα κέρδη στη βιομηχανία του κινηματογράφου ήθελε οι ηθοποιοί να πιλοτάρουν πραγματικά μαχητικά αεροσκάφη F-18 και ήξερε πώς να το πετύχει: «Πήγα και μίλησα με το Υπουργείο Αμυνας [των ΗΠΑ] και τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού», είπε αργότερα στον Γκράχαμ Νόρτον του BBC, «και μας έδωσαν άδεια να πετάξουμε με το αεροσκάφος». Το «Top Gun: Maverick» απέφερε περισσότερα από 1,42 δισ. ευρώ, και έγινε η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις της 40χρονης καριέρας του Τομ Κρουζ.

Ο αμερικανός ηθοποιός  λατρεύει να λέει τέτοιους είδους απλές ιστορίες για τον εαυτό του. Αλλά δεν είναι όλες οι πτυχές της ζωής του τόσο ξεκάθαρες. Τον περασμένο μήνα, η Page Six, αμερικανική ιστοσελίδα με κουτσομπολιά, ισχυρίστηκε ότι εδώ και μια δεκαετία, ο Κρουζ δεν έχει δει τη Σούρι, τη 16χρονη κόρη που έχει αποκτήσει με την ηθοποιό Κέιτι Χολμς. Η φημολογούμενη αποξένωση έχει αναζωπυρώσει επίμονα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας στη ζωή του Κρουζ και τον αντίκτυπο που μπορεί να είχε στην οικογένειά του, γράφει στην βρετανική εφημερίδα The Times η Φίμπι Λάκχερστ.

Η σχέση του με το μικρότερο παιδί του φέρεται να τελείωσε το 2013, ένα χρόνο αφότου η Χολμς υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Η 44χρονη ηθοποιός φέρεται ότι ανησυχούσε για την επιρροή της αφοσίωσης του Κρουζ στη Σαϊεντολογία στο μοναχοπαίδι τους. Της ανατέθηκε η αποκλειστική επιμέλεια και ο Κρουζ  πιστεύεται ότι πληρώνει 400.000 δολάρια ετησίως για διατροφή.

Ο Τομ Κρουζ με την κόρη του Σούρι αγκαλιά, στο Μανχάταν τον Αύγουστο του 2008

Σε αντίθεση με τη Σούρι, η Ιζαμπέλα και ο Κόνορ, τα άλλα δύο παιδιά του Τομ Κρουζ με τη Νικόλ Κίντμαν, μεγάλωσαν ως Σαϊεντολόγοι. Η 30χρονη Ιζαμπέλα είναι καλλιτέχνης και ζει στο Κρόιντον του νότιου Λονδίνου και ο 28χρονος Κόνορ είναι ψαράς στο Κλίαργουοτερ  της Φλόριντα κοντά στα κεντρικά γραφεία της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας ιδρύθηκε το 1953 από τον αμερικανό συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Λ. Ρον Χάμπαρντ· εδώ και χρόνια έχει κατηγορηθεί από πρώην μέλη ότι είναι μια λατρεία που αμαυρώνεται από διαφθορά, εμπορία ανθρώπων και κακοποίηση· η Εκκλησία, ωστόσο, αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Εδώ και χρόνια, έχει επίσης διάσημους υποστηρικτές, η λάμψη των οποίων αντισταθμίζει τις σκοτεινές κατηγορίες. Τη δεκαετία του 1950, ο Ρον Χάμπαρντ ξεκίνησε το πρόγραμμα « Project Celebrity», γνωρίζοντας ότι αν είχε μέλη διάσημα πρόσωπα, η θρησκεία του θα ακουγόταν πιο φυσιολογική, λέει ο Τόνι Ορτέγκα, πρώην συντάκτης της Village Voice στη Νέα Υόρκη, ο οποίος τώρα διευθύνει το blog The Underground Bunker, που κάνει καθημερινές αναφορές για τη Σαϊεντολογία.

Στα τρέχοντα παραδείγματα επιφανών Σαϊεντολόγων, που χρησιμεύουν ως «στολίδια» για την Εκκλησία περιλαμβάνονται, η Ελίζαμπεθ Μος και ο Τζον Τραβόλτα, γράφει η Φίμπι Λάκχερστ στους  Times. Αλλά ο Τομ Κρουζ –που πιστεύεται ότι αξίζει πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια– είναι ο απόλυτος VIP της Σαϊεντολογίας: «Ο Τομ Κρουζ δεν είναι απλώς μια διασημότητα», λέει ο Ορτέγκα, «Είναι η Νο 1 διασημότητα», υπογραμμίζει.

Για ορισμένους Σαϊεντολόγους, οι σχέσεις με όσους βρίσκονται εκτός εκκλησίας μπορεί να είναι περίπλοκες. «Η Σαϊεντολογία είναι πολύ γνωστή για αυτό που είναι γνωστό ως πολιτική αποσύνδεσης», λέει ο δρ Αλεντ Τόμας, ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο του Λιντς, ο οποίος επικεντρώνεται στη θρησκεία, «σύμφωνα με αυτή την πολιτική, ένας Σαϊεντολόγος αποσυνδέεται από έναν φίλο ή έναν συγγενή επειδή ίσως επικρίνει τη Σαϊεντολογία ή αποτελεί εμπόδιο στο δικό του πνευματικό ταξίδι. Αυτό που ουσιαστικά συνεπάγεται η αποσύνδεση είναι ότι παύουν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους· είναι παρόμοιο με τα φαντάσματα», λέει. Προσθέτει, όμως, ότι «πολλοί Σαϊεντολόγοι έχουν επαφή με συγγενείς που δεν είναι Σαϊεντολόγοι».

Θα μπορούσε η Σαϊεντολογία να εξηγήσει την αποξένωση του Κρουζ από την έφηβη πλέον κόρη του; Ο Ορτέγκα επισημαίνει ότι «ο Τομ Κρουζ είναι διασημότητα, αγνοεί αυτούς τους κανόνες. Ο Τομ θα μπορούσε να βλέπει τη Σούρι καθημερινά και η Σαϊεντολογία δεν θα του στεκόταν εμπόδιο».

Η Κάτι Χολμς και η Σούρι Κρουζ στη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο του 2019 (Photo by Gotham/GC Images)

Ο Κρουζ εντάχθηκε στην εκκλησία κατά τον πρώτο του γάμο με την ηθοποιό Μίμι Ρότζερς, η οποία ήταν Σαϊεντολόγος. Ηδη τότε, το «Top Gun» τον είχε κάνει έναν από τους μεγαλύτερους σταρ του κινηματογράφου στον πλανήτη. Κατά τη διάρκεια της σχέσης του με την Χολμς, ωστόσο, η δημοτικότητα του Κρουζ έπεσε στο πιο χαμηλό σημείο της από το 1983, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Οι σκοτεινές μπίζνες ενός πρωτάρη» (Risky Business).

Κάποια στιγμή άρχισε να μιλάει πιο ανοιχτά για την πίστη του· το 2004 είπε στο περιοδικό Rolling Stone ότι αν σε κάποιους «δεν αρέσει η Σαϊεντολογία, να πάνε να γ***» και το 2005 γελοιοποιήθηκε όταν χοροπήδησε στον καναπέ της Οπρα Γουίμφρεϊ δηλώνοντας την αγάπη του για την Χολμς. Συνέχισε να υποστηρίζει δημόσια τη Σαϊεντολογία και λίγο αργότερα μια έκθεση εταιρείας μάρκετινγκ και έρευνας της Νέας Υόρκης ανακάλυψε ότι από την 11η θέση για την πιο αγαπημένη διασημότητα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 13-49 ετών που είχε βρεθεί την άνοιξη εκείνης της χρονιάς, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είχε κατρακυλήσει στην 197η.

Το διαζύγιο, το 2012, προκάλεσε στη συνέχεια μια σειρά από νέα ρεπορτάζ για τη σημαντική θέση που κατείχε η Σαϊεντολογία στη ζωή του Τομ Κρουζ και την εξέχουσα θέση του ηθοποιού στην Εκκλησία. Η επανάκαμψή του, ωστόσο, είχε ήδη ξεκινήσει χάρη στην εκπληκτική επίδραση της τέταρτης ταινίας «Mission: Impossible», και ακολούθησαν τα εξίσου επιτυχημένα, πέμπτο και έκτο σίκουελ.

Οι Τομ Κρουζ και Κάτι Χολμς εισέρχονται σε εστιατόριο της Ρώμης τον Νοέμβριο του 2006 μαζί με τη μικρή Σούρι (EPA/ALESSANDRO DI MEO)

Με το «Top Gun: Maverick», στη συνέχεια, ολοκληρώθηκε η θριαμβευτική επιστροφή του σταρ, επιβεβαιώνοντας το στάτους του Τομ Κρουζ: είναι αναμφισβήτητα ο ηθοποιός του Χόλιγουντ, με τα μεγαλύτερα κέρδη στο box office. Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για έξι Οσκαρ, μεταξύ των οποίων και για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, κερδίζοντας τελικά το Οσκαρ Καλύτερου Ηχου.

Οταν ο Τομ Κρουζ και η Νικόλ Κίντμαν χώρισαν το 2001, η Ιζαμπέλα και ο Κόνορ έμειναν με τον πατέρα τους στο Λος Αντζελες. Στην εφηβεία τους πήγαν στο «Delphian School», ένα οικοτροφείο στο Ορεγκον με ετήσια δίδακτρα ξεκινούν από 68.398 δολάρια (πάνω από 62.000 ευρώ) και το πρόγραμμα σπουδών βασίζεται στο «Study Tech», μια εκπαιδευτική θεωρία που αναπτύχθηκε από τον Χάμπαρντ.

Τα παιδιά δεν φάνηκαν να «αποσυνδέονται» από τη μητέρα τους μετά το διαζύγιο –και τα δύο ήταν καλεσμένα στον γάμο της με τον τραγουδιστή της κάντρι Κιθ Ούρμπαν στο Σίδνεϊ το 2006– αν και σύμφωνα με την Κίντμαν, η θρησκεία τους έχει ασκήσει πίεση στη σχέση τους: «Εκαναν την επιλογή να γίνουν Σαϊεντολόγοι», είπε σε συνέντευξή της το 2018, «Ως μητέρα, δουλειά μου είναι να τους αγαπώ».

Και τα δύο παιδιά κρατούν πολύ χαμηλό προφίλ. Η Ιζαμπέλα είναι η πιο σημαντική από τους δύο. Παντρεύτηκε τον σύμβουλο πληροφορικής Μαξ Πάρκερ σε κλειστό γάμο στο Λονδίνο το 2015. Η δεξίωση έγινε στο «Shoreditch House» στο ανατολικό Λονδίνο, αν και κατά τα άλλα αποφεύγει τα μέρη όπου συχνάζουν διασημότητες (την έχουν δει επίσης σε μια στάση λεωφορείου στο Κρόιντον).

Ως εικαστικός, η Μπέλα Κίντμαν Κρουζ μοιράζεται τη δουλειά της στο Instagram όπου έχει 45.000 ακόλουθους. Η μόνη πρόσφατη επαφή της με διασημότητες ήταν επαγγελματική: τον περασμένο Σεπτέμβριο, έργα της συμμετείχαν σε μια έκθεση στο Λονδίνο για τον εορτασμό της 30ης επετείου του δίσκου «Pretty on the Inside», του συγκροτήματος Hole της Κόρτνεϊ Λαβ: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα λάβω μέρος σε αυτή την έκθεση», έγραψε τότε η Κίντμαν Κρουζ στο Instagram, «Τι όνειρο».

Το 2019, η Μπέλα Κίντμαν Κρουζ εξακολουθούσε να είναι ενεργό μέλος της Σαϊεντολογίας, μάλιστα, με την ιδιότητα του «ελεγκτή», ένα επίπεδο στην ιεραρχία της Εκκλησίας που της επιτρέπει να ρωτάει άλλα μέλη για τα μυστικά τους χρησιμοποιώντας το «e-meter», ένα είδος ανιχνευτή ψεύδους, που λέγεται ότι ανιχνεύει την πνευματική κατάσταση ενός ατόμου. Σε ένα ενημερωτικό δελτίο που μοιράστηκε στους Σαίεντολόγους του Λονδίνου εκείνη τη χρονιά, η Κίντμαν Κρουζ ευχαρίστησε τον πατέρα της «για όλα»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...