812
Οι παίκτες της Νιούκαστλ πανηγυρίζουν τη νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ως πού μπορούν να φτάσουν; | Action Images via Reuters/Lee Smith

Πρέμιερ Λιγκ: Η εξαφάνιση της «μεσαίας τάξης»

Sportscaster Sportscaster 3 Απριλίου 2023, 09:08
Οι παίκτες της Νιούκαστλ πανηγυρίζουν τη νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ως πού μπορούν να φτάσουν;
| Action Images via Reuters/Lee Smith

Πρέμιερ Λιγκ: Η εξαφάνιση της «μεσαίας τάξης»

Sportscaster Sportscaster 3 Απριλίου 2023, 09:08

«Μια σεζόν αλλιώτικη από τις άλλες». Αυτό πιστεύουν οι Αγγλοι για το εφετινό τους πρωτάθλημα. Μοιάζει με διαφημιστικό σλόγκαν για την Πρέμιερ Λιγκ, όμως λέει την αλήθεια. Το 2022-2023 είναι, πράγματι, μια σεζόν αλλιώτικη από τις άλλες.

– Η Αρσεναλ καλπάζει προς την κατάκτηση του τίτλου – η FiveThirtyEight’s τής έδινε πιθανότητες 2% (46% στη Μάντσεστερ Σίτι).

– Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρά την ήττα της από τη Νιούκαστλ, έχει αρχίσει να θυμίζει την ένδοξη ομάδα του σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

– Η Λίβερπουλ, που ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο φαβορί για τον τίτλο, βρίσκεται (βαθμολογικά) πιο κοντά στην τελευταία θέση, παρά στην κορυφή της κατάταξης. Η θεαματική της πτώση αγγίζει τα όρια του μυστηρίου.

–Η Λέστερ, πρωταθλήτρια το 2016, κλείνει τον κύκλο της, κινδυνεύοντας να υποβιβαστεί. Το Σάββατο ηττήθηκε (και) από την Κρίσταλ Πάλας, με συνέπεια να χάσει τη δουλειά του ο επί 4 χρόνια προπονητής της, Μπρένταν Ρότζερς.

–Η Τσέλσι, η οποία ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στις μεταγραφές-ρεκόρ (καλοκαιρινές και χειμερινές), έχει συγκεντρώσει λιγότερους βαθμούς από ό,τι Φούλαμ και η Αστον Βίλα. Ο προπονητής της, Γκρέιαμ Πότερ, απολύθηκε -κι αυτός- το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ήττα από τους «Χωριάτες».

–Ενδεκα από τις 20 ομάδες έχουν, ήδη, αλλάξει τεχνική ηγεσία, αν και απομένει να παιχθεί το (σχεδόν) 30% των αγώνων.

–Ο Ερλινγκ Χάαλαντ σκοράρει κατά ριπάς, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσει.

Αλλά, πάνω απ’ όλα, είναι ο πρωτοφανής ανταγωνισμός, που εντυπωσιάζει εφέτος. Μετά τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου δεν υπάρχει ούτε μια ομάδα, που να μην παλεύει για ένα σκοπό. Ακόμη και αυτές που βρίσκονται στη μέση της βαθμολογίας (Τσέλσι και Αστον Βίλα), δεν έχουν χάσει, εντελώς, τις ελπίδες τους για την κατάληψη μιας από τις θέσεις που οδηγούν στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Κι όσες δεν διεκδικούν ευρωπαϊκό «εισιτήριο», δεν έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στην κατηγορία. Η «μεσαία τάξη» του αγγλικού πρωταθλήματος, έχει εξαφανιστεί.

Από τότε που η Πρέμιερ Λιγκ διεξάγεται με 20 ομάδες (1995-1996), για πρώτη φορά δεν υπάρχει ομάδα που να έχει συγκεντρώσει, σε αυτό το στάδιο της διαδρομής, 31-37 βαθμούς. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κάπου στη μέση του βαθμολογικού πίνακα επικρατούσε απόλυτη ηρεμία. Δυο ή περισσότεροι σύλλογοι, ούτε να υποβιβαστούν κινδύνευαν, ούτε να διεκδικήσουν μια προνομιούχο θέση προλάβαιναν. Ενώ τώρα…

Αρσεναλ, Σίτι, Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Νιούκαστλ, Λίβερπουλ, Μπράιτον, Μπρέντφορντ, Φούλαμ, Αστον Βίλα και Τσέλσι είναι οι 11 ομάδες της πρώτης «ταχύτητας». Αυτές που διεκδικούν τις «ευρωπαϊκές» θέσεις. Η Γιουνάιτεντ έχει κερδίσει το Λιγκ Καπ, ενώ είναι πολύ πιθανό, το Κύπελλο Αγγλίας να το κατακτήσει μια από τις ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη «εξάδα». Σε αυτή την περίπτωση, στην Ευρώπη θα βγουν οι επτά πρώτες της τελικής βαθμολογίας (όπως, ακριβώς, συνέβη πέρυσι και πρόπερσι). Σίγουρες 100% μπορούν να αισθάνονται μόνον η Αρσεναλ και η Σίτι. Για όλες τις υπόλοιπες, υπάρχουν μόνο πιθανότητες: μεγάλες ή μικρές. Μόλις πέντε βαθμοί χωρίζουν την 11η Τσέλσι από την 7η Μπρέντφορντ (που, όπως και η Μπράιτον, δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στο παρελθόν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση).

Κρίσταλ Πάλας, Γουλβς, Λιντς, Εβερτον, Νότιγχαμ Φόρεστ, Λέστερ, Γουέστ Χαμ, Μπόρνμουθ και Σαουθάμπτον, είναι οι εννέα ομάδες της δεύτερης «ταχύτητας». Η μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού θα είναι πιο σκληρή από ποτέ. Σε αυτό το στάδιο του πρωταθλήματος πάντοτε είχε ξεχωρίσει (τουλάχιστον) μια από τις ομάδες που θα «έπεφταν». Πέρυσι, για παράδειγμα, η Νόριτς είχε χάσει κάθε ελπίδα από τα Χριστούγεννα, ενώ η Γουότφορντ πάλευε για κάτι που φαινόταν -και ήταν- ακατόρθωτο. Εφέτος, ακόμη και η τελευταία της βαθμολογίας, Σαουθάμπτον, μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Και οι εννέα συνωστίζονται μέσα σε ένα διάστημα μόλις 7 πόντων, κάτι που είναι πρωτοφανές στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ.

Σχεδόν οι μισές ομάδες της κατηγορίας κινδυνεύουν. Μια από αυτές είναι η Λέστερ, επτά χρόνια μετά τον απίθανο άθλο της, που συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Είναι φανερό, ότι ο κύκλος των υπέροχων «Αλεπούδων» έκλεισε, τονίζει το Athletic. Ο Τζέιμι Βάρντι έχει σκοράρει μόνο μια φορά σε αυτό το πρωτάθλημα.

Και τον τίτλο; Ποιος θα τον πάρει; Η Αρσεναλ, η οποία έχει πραγματοποιήσει μια απρόσμενα καλή σεζόν μέχρι στιγμής, είναι ομάδα με χαρακτηριστικά πρωταθλήτριας: ποιότητα, σταθερότητα και αυτοπεποίθηση. Κατέκτησε το τρόπαιο για τελευταία φορά το 2004 και, έκτοτε, το πλησίασε μόνο δυο χρονιές, που τερμάτισε στη 2η θέση. Πολλοί πίστευαν ότι η πίεση θα τη λύγιζε, όμως έπεσαν έξω. Πέρυσι δεν κατάφερε ούτε το μίνιμουμ, να κερδίσει τη συμμετοχή της στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ, όμως μέσα σε μερικούς μήνες ο προπονητής της, Μικέλ Αρτέτα, κατόρθωσε να της δώσει την ώθηση που της έλειπε.

Η Σίτι του Γκουαρντιόλα (και του τρομερού Χάαλαντ) φαίνεται πως θα πληρώσει τις μεγάλες μεταπτώσεις που παρουσίασε εφέτος. Αν και είναι ικανή για όλα, δύσκολα θα κάνει μόνο νίκες στα υπόλοιπα παιχνίδια της, ώστε να καλύψει το βαθμολογικό προβάδισμα της πρωτοπόρου. Η Αρσεναλ είναι 8 πόντους μπροστά, και καμία ομάδα, ποτέ, δεν έχασε τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ, ακόμη και με τη μισή διαφορά σε αυτό το σημείο της κούρσας. Εάν καταφέρει να αποφύγει την ήττα από τη Σίτι στο «Ετιχαντ», στις 26 Απριλίου, θα βρεθεί «αγκαλιά» με το τρόπαιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...