Η συζήτηση που διεξάγεται προεκλογικά σχετικά με το ποιες συνεργασίες μπορεί να υπάρξουν για να κυβερνηθεί η χώρα, είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική. Συνθήματα του τύπου «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» προφανώς έχουν ημερομηνία λήξης το βράδυ των πρώτων ή των δεύτερων εκλογών και ασφαλώς δεν απαντούν στα ουσιαστικά ερωτήματα που σχετίζονται με τις δυνατότητες των πολιτικών αρχηγών να συνεννοηθούν σε βασικά πολιτικά ζητήματα.
Μια σύντομη ματιά στις θέσεις των κομμάτων στα θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα είναι αποκαλυπτική των πραγματικών δυνατοτήτων συνεννόησης. Μερικά παραδείγματα:
Επέκταση του φράχτη στον Eβρο: Το ΠΑΣΟΚ τον ξεκίνησε, η ΝΔ είναι αποφασισμένη να τον επεκτείνει ακόμη και χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την επέκτασή του.
Πρόγραμμα αμυντικής θωράκισης της χώρας: Η ΝΔ προέβη σε νέες συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, το ΠΑΣΟΚ τις υπερψήφισε, ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταψήφισε.
Αναθεώρηση άρθρου 16 του Συντάγματος, προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η ΝΔ τη θέτει ως ένα από τα βασικά διλήμματα των επικείμενων εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί – άλλωστε, πρώτος είχε επιχειρήσει να την προωθήσει πριν από πολλά χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κατηγορηματικά.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, αλλά θα μπορούσε να βρει κανείς αρκετά ακόμη που αποδεικνύουν ότι, παρά τα λεγόμενα της ΝΔ ότι μόνο με αυτοδυναμία μπορεί να εφαρμόσει τις βασικές αρχές της πολιτικής της και το προσωπικό πρόβλημα του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα δύο αυτά κόμματα, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, συγκλίνουν σε σημαντικά ζητήματα. Μπορούν να βρουν κοινό τόπο και σε άλλα, όπως συνέβη κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν συγκυβέρνησαν τη δύσκολη περίοδο 2012-2015, έχοντας πίσω τους πολύ πιο σφοδρές μεταξύ τους αντιπαραθέσεις από αυτές που έχουν σήμερα.
Από την άλλη μεριά, η συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ σε προγραμματικό επίπεδο μοιάζει πολύ πιο δύσκολη. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να τους ενώσει, αυτό είναι κυρίως το ζήτημα των θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας, στο οποίο –μετά τις υποκλοπές– το ΠΑΣΟΚ είναι σαφές και απολύτως κατανοητό ότι δεν εμπιστεύεται την ΝΔ.
Μήπως, όμως, εμπιστεύεται στα θεσμικά ζητήματα τον ΣΥΡΙΖΑ; Δύσκολα μπορεί να το πιστέψει κανείς, αν κρίνει από το γεγονός ότι με το ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικό ρόλο οδηγήθηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο –και καταδικάστηκαν– δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που άπτονται απολύτως της δημοκρατίας και της ομαλής λειτουργίας των θεσμών.
Τούτων δοθέντων, το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» με βασικούς εταίρους ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ «μπάζει» από παντού, ενώ η πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προσκρούει μάλλον σε προσωπικά παρά σε πολιτικά εμπόδια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News