606
Εικόνα από τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων όπως έχουν σήμερα | INTIMEnews

Το «μικρό θαύμα» των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 15:09
Εικόνα από τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων όπως έχουν σήμερα
|INTIMEnews

Το «μικρό θαύμα» των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 15:09

Ενα ακόμη βήμα στην πορεία αναγέννησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ολοκληρώθηκε με την πλήρη ανέλκυση της Δεξαμενής Νο 1  (πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τη βύθισή της τον Σεπτέμβριο του 2018), καθώς ξεκινούν οι διαδικασίες αποκατάστασής της, όπως και στη Δεξαμενή Νο 2.

Η ανέλκυση της δεξαμενής ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου 2023, μετά από εντατική προετοιμασία και σχεδιασμό διάρκειας δύο εβδομάδων, και την επιχείρηση ανέλκυσης που διήρκησε τέσσερις εβδομάδες. Σύντομα, θα ακολουθήσει το υπόλοιπο πρόγραμμα συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισης της, το οποίο αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies κάνει λόγο «ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα λόγω της κακής κατάσταση στην οποία βρισκόταν η δεξαμενή, ύστερα από δεκαετίες εγκατάλειψης, σε συνδυασμό με την πολυετή παραμονή της στον βυθό των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας (από την 5η Σεπτεμβρίου του 2018)».

Την Παρασκευή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας επισκέφθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, όπου είχε συνεργασία με τον πρόεδρο και CEO της Onex Group Πάνο Ξενοκώστα, στελέχη και εργαζόμενους της εταιρείας. Το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου.

«Οταν στα τέλη Σεπτεμβρίου φέραμε στη Βουλή με τον Νίκο Παπαθανάση το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας, οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι αυτό μπορεί στα αλήθεια να γίνει. Περίπου έξι μήνες μετά, ερχόμαστε εδώ και βλέπουμε ένα μικρό θαύμα», τόνισε στις δηλώσεις του ο υπουργός.

«Εντεκα πλοία να έχουν ήδη φτάσει και να επισκευάζονται, δύο δεξαμενές να επιδιορθώνονται και η τρίτη να είναι καθ’ οδόν για να φτιαχτεί και αυτή», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης και ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός του έργου του υπουργείου Ανάπτυξης θα γίνει ακριβώς από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, την Τετάρτη του Πάσχα, 19 Απριλίου.

«Αυτή είναι η πραγματική ανάπτυξη στην οποία πιστεύουμε και αυτό κάναμε στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Για αυτό και αποφάσισα η απολογιστική εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την τετραετία και όσα κάναμε, να μην γίνει ούτε στο Μέγαρο, ούτε σε ξενοδοχεία, ούτε πουθενά.

»Θα την κάνουμε στις 19 Απριλίου το απόγευμα εδώ στα ναυπηγεία Ελευσίνας μαζί με τους εργαζόμενους, οι οποίο ξανακέρδισαν τη ζωή τους και το κάνω αυτό γιατί θέλω να τιμήσω τους εργαζόμενους που κράτησαν το ναυπηγείο όρθιο.

»Διότι καλοί οι υπουργοί και οι επενδυτές και οι δήμαρχοι, αλλά αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν είχαν πιστέψει στο ναυπηγείο και στις δουλειές τους και το είχαν εγκαταλείψει, το ναυπηγείο τώρα δεν θα ξαναλειτουργούσε.

»Και θέλω να τους συγχαρώ, κύριε πρόεδρε και εκείνους και όλους εσάς. Κρατήσατε όρθιο το ναυπηγείο και έτσι μας δώσατε την ευκαιρία με την Κυβέρνηση, τον Δήμαρχο και κυρίως τον κύριο Ξενοκώστα, να το βάλουμε μπρος και να ζούμε αυτό το «μικρό θαύμα».

»Για αυτό 19 Απριλίου, Τετάρτη του Πάσχα θα είναι όλο το υπουργείο Ανάπτυξης εδώ για να παρουσιάσουμε όλα τα έργα που κάναμε αυτά τα 4 χρόνια, αλλά κυρίως για να παρουσιάσουμε τα ναυπηγεία Ελευσίνας», κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies, «το πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ναυπηγείου Ελευσίνας αποτελεί ένα σημείο-σταθμό στην ανάταση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα. Παράλληλα όμως, αναδεικνύει και τον βαθμό της πλήρους απαξίωσης και εξαθλίωσης κρίσιμου εξοπλισμού του Ναυπηγείου, όπως οι πλωτές δεξαμενές, δυσχεραίνοντας στο έπακρο το έργο των ειδικών συνεργείων και των εργαζόμενων».

«Βασική συλλογική παράμετρος, διοίκησης και εργαζομένων, παραμένει η προσήλωση στην προσπάθεια για την εκπλήρωση του οράματος της αναγέννησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, και την εγκαθίδρυσή τους ως περιφερειακού κέντρου καινοτομίας και βιομηχανικών λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανέλκυση ενός τόσο πολύπλοκου και γεμάτου προκλήσεων ναυαγίου έδειξε πως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζόμενων των ναυπηγείων στη χώρα μας», υπογραμμιζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...