• Η Ράνια Σβίγκου στο Παρίσι: Ξέχασε τον Νόμο Κατρούγκαλου και τη σύνταξη στα 67 και διαδήλωσε κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 64

    H Ράνια Σβίγκου, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε στο Παρίσι. Οχι, δεν πήγε για ψώνια, ούτε όμως απευθύνθηκε στους χιλιάδες ανώνυμους διαδηλωτές στα γαλλικά όπως ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (βλέπε προηγούμενη Βαβέλ, εδώ), η νεαρή συντρόφισσα κινήθηκε πιο θεσμικά: συναντήθηκε με στελέχη του ιστορικού αν και ξεδοντιασμένου Parti Communiste Francais και πορεύτηκε μαζί του στους δρόμους της Πόλης του Φωτός.

     

    Η ίδια κράτησε σχετικά χαμηλούς τόνους –έκανε μια δήλωση ότι «οι Γάλλοι θα νικήσουνε, οι Ελληνες θα νικήσουνε, η Ευρώπη θα νικήσει»– και έπειτα είδαμε και κάποιες φωτογραφίες της που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Φαμπιάν Ρουσέλ, επικεφαλής του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Βέβαια, είναι να απορείς τι είπε η κυρία Σβίγκου στον γάλλο κομμουνιστή, ο οποίος διαδηλώνει κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

     

    Διότι η κυρία Σβίγκου του 2023 ήταν η ίδια συντρόφισσα με εκείνη του 2016 που, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τότε, υποστήριζε τον Γιώργο Κατρούγκαλο, υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όταν έφερνε τον νόμο που έφερε το όνομά του και ανέβαζε τα όρια συνταξιοδότησης στη χώρα μας στα 67 (προσοχή: τρία χρόνια περισσότερα από ό,τι το όριο που έχει βγάλει τους Γάλλους στους δρόμους).

     

    Ο «Νόμος Κατρούγκαλου» υπήρξε το υπερόπλο αναμόρφωσης –για να το θέσουμε διακριτικά– του Ασφαλιστικού και θεωρείται ένα «υπόδειγμα» για το τι περιμένει τις ευρωπαϊκές χώρες και τους ευρωπαίους συνταξιούχους που έως τώρα είχαν γλιτώσει από «περήφανες διαπραγματεύσεις» και κυβερνήσεις Τσίπρα. Ισως σε μια στιγμή ειλικρίνειας σε αυτό το παρισινό καφέ να είπε κάτι τέτοιο στον συνομιλητή της η κυρία Σβίγκου.

  • Ο Τσίπρας υπόσχεται εκπλήξεις στην κυβέρνησή του –αλλά αυτό το λέει για καλό;

    Καθώς μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο –με τις κάλπες να προγραμματίζονται για τις 21 Μαΐου– ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε το βράδυ της Τρίτης στη Λαμία και έκανε λόγο μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και σύνθεση με πολλές «εκπλήξεις».

     

    Η απορία είναι αν αυτό ο κ. Τσίπρας το είπε για καλό. Αν δηλαδή θεωρεί ότι μπορεί να μας εκπλήξει κι άλλο και αν επιλογές υπουργών που θα μας εκπλήξουν είναι κάτι που δεν τρομάζει τους πολίτες.

     

    Διότι μιλάμε για έναν πολιτικό που όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας επέλεξε έναν τύπο σαν τον Γιάνη Βαρουφάκη για υπουργό Οικονομικών, έναν τύπο σαν τον Πάνο Καμμένο για υπουργό Εθνικής Αμυνας, έναν τύπο σαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, έναν τύπο σαν τον Αριστείδη Μπαλτά για υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

     

    Και δεν ήταν μόνο αυτοί, το τσίρκο είχε και πάγκο: την Τασία –«λιάζονται»– Χριστοδουλοπούλου ο κ. Τσίπρας την είχε κάνει αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τη Νάντια –η μητέρα μου «σήκωσε» 200.000 ευρώ από την τράπεζα δύο μέρες πριν τα capital controls– Βαλαβάνη την είχε κάνει αν. υπουργό Οικονομικών, τον Τέρενς Κουίκ υφυπουργό αρμόδιο για τον συντονισμό –εδώ γελάμε– του κυβερνητικού έργου, τον Παύλο –το όνειρό μου είναι να γίνω αστρολόγος– Χαϊκάλη υφυπουργό Εργασίας.

     

    Α, επίσης ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει και επιβάλει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής.

     

    Για να μας εκπλήξει, μάλλον χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ…




text
  • Λοιπόν σιγά-σιγά να μπαίνουμε σε ρυθμούς και κλίμα γάμου, είναι ντροπή να τους το χαλάσουμε


    26 Αυγούστου 2024, 12:13