637
| Nick Paleologos / SOOC

Επιστροφή στην υπερφορολόγηση μαρτύρησε ο Δραγασάκης;

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 12:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/03/2023, 21:20

Επιστροφή στην υπερφορολόγηση μαρτύρησε ο Δραγασάκης;

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 12:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/03/2023, 21:20

Είναι κρυφός ή και ομολογημένος πλέον στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται τα τελευταία 24ωρα και το αναδεικνύει και η ΝΔ μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, μετά τη θέση που διατύπωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «ανάγκη να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών». 

Ο κ. Δραγασάκης δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα σε θέματα χάραξης οικονομικής πολιτικής –υπήρξε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βασικός πρωταγωνιστής της πολυσυζητημένης «περήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015, ως ένα θεωρητικό αντιστάθμισμα μετριοπάθειας και λογικής απέναντι στον ορμητικό και συγκρουσιακό Γιάνη Βαρουφάκη και βεβαίως διατέλεσε και υπουργός Οικονομίας. Τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο, περιγράφοντας ένα μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ή, όπως επισημαίνουν επικριτές του, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για μια επιστροφή στην εποχή των φόρων: μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης ορισμένων φοροαπαλλαγών που εισήγαγε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτήν την τετραετία, που επίσης ήταν δύσκολη αλλά είχαμε μεγαλύτερη άνεση διάθεσης πόρων, οι ανισότητες ξανά επιδεινώνονται. Οι ανισότητες στο εισόδημα, ιδίως μετά τον πληθωρισμό, επιδεινώνονται διότι οι αυξήσεις μισθών δεν καλύπτουν, δεν αποκαθιστούν την αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων. Κι αυτό θα λειτουργήσει σωρευτικά. Τα μέτρα φορολογίας που ελήφθησαν, τα περισσότερα, διευρύνουν τις ανισότητες», είπε ο κ. Δραγασάκης, επισημαίνοντας στη συνέχεια το αφορολόγητο ορίου που ανέρχεται σήμερα στα 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν να απαλλάσσουμε από τον φόρο τη μεταβίβαση με γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών. Αυτή είναι η προτεραιότητα σε αυτήν τη χώρα; Είναι ανάγκη να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οικονόμου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιόρθωτος, ίδιος και απαράλλαχτος»

Αυτά που είπε ο κ. Δραγασάκης προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε συγκεκριμένα:

«Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι περιμένει τους πολίτες εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, ας ανατρέξει κανείς στην τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, Ι. Δραγασάκη. Κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκ νέου επιβολή επιπλέον φορολόγησης της μεσαίας τάξης. Τι κι αν οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ενίσχυσαν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την δημιουργία μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιόρθωτος, ίδιος και απαράλλαχτος επιδιώκει να μας επαναφέρει στις μέρες της φορολογικής εξόντωσης που οι πολίτες βίωσαν στην περίοδο της “προοδευτικής” διακυβέρνησής του».

Ο κ. Δραγασάκης, πάντως, απάντησε στον κ. Οικονόμου:

«Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου – με αφορμή χθεσινή μου ομιλία στο Οικονομικό Επιμελητήριο – αποκαλύπτει την τακτική της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Η τακτική της συνίσταται στο εξής: από τη μία θα καταγγέλλει το “φάντασμα” του ΣΥΡΙΖΑ για “φορομπηχτική πολιτική” και από την άλλη θα κρατά κρυφή την ατζέντα των μέτρων που θα πάρει στην περίπτωση που εκλεγεί», είπε.

Ο κ. Δραγασάκης επέμεινε ότι στην επίμαχη ομιλία του, «ουδεμία φορολογία “προανήγγειλα” όπως ψευδώς γράφουν τα κυβερνητικά φερέφωνα, ούτε αναφέρθηκα στην πρόταση φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, έχει διατυπώσει με σαφήνεια στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2022».

Αντιθέτως, υποστήριξε, «επανέλαβα την κριτική, που έχω και άλλοτε ασκήσει, στην άνιση και άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών από την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».

Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση: «1) να απαντήσει αν έχει ήδη αναθέσει προκαταρκτικές μελέτες για την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα μεσαία στρώματα, ποιες είναι οι εισηγήσεις των εν λόγω μελετών και ποιες από αυτές έχει υιοθετήσει και 2) να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πότε, ποιος και πώς θα πληρώσει το χρέος Μητσοτάκη, δηλαδή την κληρονομιά των 45 δισ. ευρώ με τα οποία έχει αυξηθεί το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης την περίοδο 2019-2022».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...