Οι Βενετοί, οι κάτοικοι της πόλης όπου η Κομέντια ντελ Αρτε ήταν γνωστή για το χυδαίο περιεχόμενό της κατά τον 16ο αιώνα, φαίνεται πως διατήρησαν την αγάπη τους για τη βωμολοχία, καθώς αναδείχθηκαν στους πλέον συχνούς χρήστες λεκτικών ύβρεων ανά την Ιταλία.
Η αγάπη των Ιταλών στην αθυροστομία μετρήθηκε από την Preply, μια διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης γλωσσών, η οποία διαπίστωσε ότι οι γείτονες βρίζουν κατά μέσο όρο 8,9 φορές την ημέρα, με τους άνδρες να προηγούνται –11,6 φορές το 24ωρο– και τις γυναίκες να ακολουθούν (6,3 φορές).
Σε ό,τι αφορά το ηλικιακό κριτήριο, χειρότεροι όλων φάνηκε πως είναι οι Ιταλοί ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι βλαστημούν 14 φορές την ημέρα.
Η δημοσκόπηση της Preply, που έγινε σε δείγμα 1.558 κατοίκων 19 μεγάλων πόλεων, διαπίστωσε επίσης ότι οι τακτικότεροι χρήστες ανάρμοστης γλώσσας εντοπίζονται στη βόρεια Ιταλία.
Η Βενετία βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής λίστας, με τους κατοίκους της να δηλώνουν ότι βρίζουν 19 φορές την ημέρα, ακολουθούμενη από την Μπρέσια και την Πάντοβα (17 φορές), και τη Γένοβα (14). Η Ρώμη και η Νάπολη κατατάχθηκαν στην έβδομη και ένατη θέση αντίστοιχα.
Ο Τάραντας, στα νότια της ιταλικής χερσονήσου, αποδείχθηκε, πάλι, ότι ήταν η λιγότερο… αθυρόστομη πόλη, με τους κατοίκους να παραδέχονται ότι βρίζουν μόνο πέντε φορές την ημέρα.
Ο Φραντσέσκο Τερόνε, ένας ποιητής που ζει κοντά στο Σαλέρνο στη νότια Ιταλία, εκτίμησε ότι το παρελθόν της Βενετίας ως θαλάσσιας δύναμης μπορεί να εξηγήσει την αγάπη των κατοίκων της για τη βωμολοχία, σύμφωνα με τους Times. «Ενας ναυτικός μπορεί να έχει ένα παιδί σε κάθε λιμάνι, να συχνάζει σε μπαρ και να συναναστρέφεται με πόρνες και απατεώνες που συνδέονται με τη ναυτιλία. Αυτές οι κοινωνικές συναναστροφές μπορεί να δημιουργήσουν έναν πληθυσμό με την τάση να εκφράζεται κάπως πιο ελεύθερα».
Ο Λούκα ντ’Ονγκια, καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο, δήλωσε ότι δεν τον έπεισε η έρευνα, ωστόσο αναγνώρισε ότι η πόλη υπήρξε κέντρο σεξ-εργασίας.
«Σήμερα λίγοι μιλούν βενετική διάλεκτο. Οι ρωμαϊκές διάλεκτοι, όπως και το ιδίωμα της Νάπολης, είναι πολύ πιο ζωντανά, με τις πρώτες να είναι και περισσότερο αγοραίες» παρατήρησε, εξάλλου, ο ίδιος.
Δύσπιστος φάνηκε και ο Κλαούντιο Μαρατζίνι, ο πρόεδρος της Accademia della Crusca, της εθνικής γλωσσικής ακαδημίας, που εδρεύει στη Φλωρεντία. «Παραδοσιακά ήταν οι Τοσκανοί που θεωρούνταν οι πλέον βλάσφημοι» τόνισε στη δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα.
Και προσέθεσε: «Οι Βενετσιάνοι μου φαίνονται πολύ κομψοί στη χρήση της γλώσσας, καθώς χρησιμοποιούν συχνά την ειρωνεία (αντί των ύβρεων). Κάποτε θα μπορούσαμε να συνδέσουμε τη βωμολοχία με τους γονδολιέρηδες, ωστόσο τώρα όλοι είναι τζέντλεμεν, μιας και που η ταρίφα τους είναι τόσο υψηλή».
«Είναι δύσκολο να καταρτίσει κανείς μια κατάταξη για το ποιοι είναι οι πλέον αγενείς ομιλητές στην Ιταλία Είναι περισσότερο δουλειά για στατιστικολόγους παρά για γλωσσολόγους» κατέληξε ο Μαρατζίνι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News