980
Το ρολόι στο πυργάκι της κεντρικής πλατείας της Βηρυτού δείχνει την ώρα, αλλά οι μισοί Λιβανέζοι την αμφισβητούν | Shutterstock/Vadim_N

«Τι ώρα είναι»; Στον Λίβανο δεν παίρνεις σαφή απάντηση

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 10:50
Το ρολόι στο πυργάκι της κεντρικής πλατείας της Βηρυτού δείχνει την ώρα, αλλά οι μισοί Λιβανέζοι την αμφισβητούν
|Shutterstock/Vadim_N

«Τι ώρα είναι»; Στον Λίβανο δεν παίρνεις σαφή απάντηση

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 10:50

Μία από τις μεγαλύτερες συγχύσεις που μπορεί να προκληθούν στους επιβάτες μίας πτήσης, είναι να μην γνωρίζουν την ώρα προσγείωσης του αεροπλάνου τους. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στις πτήσεις προς την Βηρυτό, καθώς μια αντιπαράθεση σε σχέση με το θερινό ωράριο, κοντεύει να τρελάνει τους ταξιδιώτες στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα.

Οι επιβάτες που προσπαθούν να κανονίσουν τις παραλαβές τους στο αεροδρόμιο της πόλης τα έχουν χαμένα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει τη θερινή ώρα – μια απόφαση που μετατράπηκε γρήγορα σε πολιτική και θρησκευτική διαμάχη και χώρισε τη μικροσκοπική χώρα σε δύο ζώνες ώρας.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα ρολόγια τελικά δεν θα πάνε μια ώρα μπροστά στις 26 Μαρτίου, παράλληλα με την Ευρώπη, όπως παραδοσιακά συνηθίζεται στον Λίβανο. Αντίθετα, αποφάσισε να αναβάλει τη θερινή ώρα μέχρι τις 21 Απριλίου, αναφέρει η Washington Post.

Αν και δεν αναφέρθηκε ρητά ο λόγος αρχικά, η αναβολή έγινε προς όφελος των μουσουλμάνων του Λιβάνου, οι οποίοι νηστεύουν για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί στις 20 Απριλίου. Για ένα μήνα, οι ασκούμενοι μουσουλμάνοι απέχουν από το φαγητό και το ποτό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Η μετακίνηση του ρολογιού προς τα εμπρός, σημαίνει διακοπή της νηστείας στις 7 μ.μ. αντί για 6 μ.μ.

Η αναβολή αντιμετωπίστηκε όχι απλά με χλευασμό, αλλά και με ευρεία άρνηση συμμόρφωσης, κάτι που, τη Δευτέρα, ανάγκασε τον Μικάτι να υποχωρήσει στην απόφασή του. Η θερινή ώρα θα τεθεί σε ισχύ σε δύο ημέρες, είπε, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Μία από τις πρώτες διαφωνίες προήλθε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γκεμπράν Μπασίλ, δεξιό λαϊκιστή και αγαπημένο στόχο διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς.

Ο Μπασίλ, ο οποίος βρίσκεται υπό το βάρος κυρώσεων που επιβλήθηκαν εναντίον του από τις ΗΠΑ, εκφράζει συχνά ανησυχίες για τη διάβρωση των «χριστιανικών δικαιωμάτων» στον Λίβανο. «Το θέμα του ρολογιού είναι απαράδεκτο», έγραψε σε tweet του την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η απόφαση ήταν γεμάτη «συμβολισμούς» και ενθάρρυνε τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν και να μην υπακούσουν.

Μετά την αρχική ανακοίνωση της καθυστέρησης, ο Μαρωνίτης πατριάρχης, επικεφαλής της μεγαλύτερης χριστιανικής εκκλησίας της χώρας, εξέδωσε μια δήλωση χαρακτηρίζοντας την απόφαση «έκπληξη» και «βιαστική» και ανακοίνωσε ότι θα απορρίψει την αναβολή της αλλαγής της ώρας, η οποία είπε ότι έγινε «χωρίς διαβούλευση με όλες τις λιβανέζικες κοινότητες και χωρίς καμία αναφορά στα διεθνή πρότυπα».

Ο Λίβανος χωρίστηκε γρήγορα σε δύο διαφορετικούς θύλακες χρόνου. Κάνοντας ζάπινγκ στην τηλεόραση, βλέπει κανείς ότι είναι 4 μ.μ. σε κανάλια που παραδοσιακά εξυπηρετούσαν περισσότερο το χριστιανικό κοινό, αλλά 3 μ.μ. σε εκείνα που παρακολουθούν περισσότερο οι μουσουλμάνοι.

«Ο Λίβανος δεν είναι απομονωμένο νησί», ανέφερε το LBCI, ένα από τα κύρια ειδησεογραφικά κανάλια της χώρας, σε μια δήλωση που γνωστοποιούσε τη μη συμμόρφωσή του, εξηγώντας ότι η κυβερνητική απόφαση της τελευταίας στιγμής επηρεάζει την ικανότητα του Λιβάνου να επικοινωνεί απρόσκοπτα με τον υπόλοιπο κόσμο. «Δεν θα δεχθούμε την απομόνωση. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και δεν υπάρχει γυρισμός».

Ένα γνωστό γυμναστήριο ανακοίνωσε ότι τα δύο παραρτήματά του, που βρίσκονται σε κυρίως χριστιανικές πόλεις λίγο έξω από τη Βηρυτό, θα μετακινήσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μπροστά. Τα τρία υποκαταστήματά του στην πρωτεύουσα θα παραμείνουν στο χειμερινό ωράριο – συμπεριλαμβανομένου ενός σε μια πλειοψηφικά χριστιανική γειτονιά, το οποίο οφείλει να συμμορφωθεί με τις ώρες λειτουργίας του εμπορικού κέντρου που το στεγάζει.

Τα ραντεβού και οι κρατήσεις δίνονται «σύμφωνα με την παλιά ώρα» ή «σύμφωνα με τις ενδείξεις του τηλεφώνου σας». Το τελευταίο ενίσχυσε τη σύγχυση, καθώς τα τηλέφωνα πηδούσαν αυτόματα μια ώρα μπροστά, αλλά και οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας του Λιβάνου έστειλαν μηνύματα στους συνδρομητές, ζητώντας τους να απενεργοποιήσουν την αυτοματοποιημένη ρύθμιση, ώστε να συμμορφωθούν με την κυβερνητική απόφαση.

Οι διαφωνίες άνοιξαν μέτωπο μέσα στην ίδια την κυβέρνηση, με τον υπουργό Παιδείας να ανακοινώνει ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα περάσουν στη θερινή ώρα. Η αψήφιστη στάση του προκάλεσε αντιδράσεις: Το Πανεπιστήμιο του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στη χειμερινή ώρα.

Οι Λιβανέζοι, που είναι εξοικειωμένοι με το χάος, βρήκαν γρήγορα τρόπους να γελοιοποιήσουν τη νέα πραγματικότητα. Πολλά αστεία κυκλοφόρησαν για το πώς δύο ζώνες ώρας είναι το φυσικό επόμενο βήμα μιας χώρας που έχει πολλές επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες και μια κυρίαρχη ισοτιμία στη μαύρη αγορά – προϊόν μιας τραπεζικής και νομισματικής κρίσης που έχει ρημάξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ενας ιστότοπος που ονομάζεται «Τι ώρα είναι;» στα αραβικά, εμφανίζει τις ενδείξεις «Πραγματική ώρα Λιβάνου» και «Ώρα Μαύρης Αγοράς Λιβάνου». Ο κόσμος αστειεύεται ότι μπορεί κανείς να οδηγήσει από μια χριστιανική παραλιακή πόλη στις 6 μ.μ. και να φτάσει στο λοφάκι της Βηρυτού στις 5:30 μ.μ. «Η κυκλοφοριακή κρίση μόλις λύθηκε», γράφει ένας χρήστης στη δημοφιλή εφαρμογή WhatsApp.

Ο πρωθυπουργός Μικάτι αναφέρθηκε στον σεκταριστικό χαρακτήρα των συζητήσεων που ακολούθησαν την απόφαση για τη θερινή ώρα, λέγοντας στο τοπικό κανάλι Al-Mayadeen το Σάββατο ότι η κατάσταση είχε φτάσει σε «αηδιαστικά επίπεδα». Τόνισε ότι λυπάται «για την σεχταριστική κατεύθυνση που είχε πάρει το θέμα της θερινής ώρας, κατεύθυνση που δεν είχε καμία σχέση με το θέμα».

Το απόγευμα της Δευτέρας, λιγότερο από 36 ώρες μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης, ο Μικάτι οπισθοχώρησε, εξηγώντας ότι η κίνηση αποσκοπούσε αποκλειστικά στην προσφορά κάποιας ανακούφισης σε όσους νηστεύουν. Πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις τον οδήγησαν να επανεξετάσει «την ανάληψη προσωπικής ευθύνης για όσους είναι ανίκανοι να την αντέξουν οι ίδιοι», κατηγορώντας ρητά «την πολιτική ελίτ», για το συνεχές αδιέξοδο όσον αφορά στην πλήρωση της προεδρίας.

Από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, η κυβέρνηση του Μικάτι λειτουργεί με περιορισμένη υπηρεσιακή ιδιότητα, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας του τότε προέδρου Μισέλ Αούν, να εγκρίνει τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου του Μικάτι. Ο Αούν εγκατέλειψε την εξουσία στα τέλη Οκτωβρίου, βυθίζοντας τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου διπλή κρίση, με υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο και χωρίς αρχηγό κράτους.

Σε τηλεοπτική δήλωσή του τη Δευτέρα, ο Μικάτι είπε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Το πρόβλημα δεν είναι θέμα χειμερινής ή θερινής ώρας που θα παραταθεί για λιγότερο από ένα μήνα. Το πρόβλημα είναι το κενό στην κεφαλή της Δημοκρατίας μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...