905
Ο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στις 20 Μαρτίου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/STR

Δένδιας: «Η τουρκική στήριξη ενέχει έναν συμβολισμό τον οποίο δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2023, 17:39
Ο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στις 20 Μαρτίου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/STR

Δένδιας: «Η τουρκική στήριξη ενέχει έναν συμβολισμό τον οποίο δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2023, 17:39

«Επιθυμία και στόχος της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με όλες τις γειτονικές χώρες, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας»: αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μια συνέντευξη που μονοπώλησε το πολιτικό ενδιαφέρον από τον Τύπο του Σαββατοκύριακου.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μίλησε στο «Πρώτο Θέμα» και στον δημοσιογράφο Μάκη Πολλάτο. Και στην ερώτηση τι άλλαξε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από το 2021 μέχρι τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στηρίζει την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντι στη χώρα μας έχουν μεταβληθεί.

«Αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί, η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας», είπε, «οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά».

«Η τουρκική στήριξη ενέχει έναν συμβολισμό τον οποίο δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει», συνέχισε ο έλληνας ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι αυτόν τον συμβολισμό η Τουρκία τον επέλεξε και πως «θα ήταν ασυγχώρητο από την ελληνική πλευρά να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτήν την αλλαγή».

Ερωτώμενος αν στόχος της νέας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Τουρκία είναι τα «ήρεμα νερά» μέχρι τις εκλογές στις δύο χώρες ή αν μπορούμε να προσδοκούμε επίλυση της μοναδικής διαφοράς για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα «το κλίμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο κοινωνιών να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση», προσδοκώντας έναν εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος θα πρέπει να διεξαχθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

«Δρώντας από κοινού με έναν ευρύ κύκλο κρατών, συνδιαμορφώνουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τη θέση της χώρας και αυξάνοντας το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Θα ήταν σημαντικό σε αυτόν τον κύκλο να ενταχθεί και η Τουρκία» προσέθεσε ο υπουργός.

Στην ερώτηση αν έχει πειστεί για την ειλικρίνεια των τουρκικών προθέσεων ή αν διατηρεί καχυποψία ότι μπορεί να πρόκειται για τακτικισμούς του Ερντογάν, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας μετά την 4η Συνάντηση Θετικής Ατζέντας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα στις 22 Μαρτίου, αποτυπώνει μια νέα πραγματικότητα», όπως άλλωστε και η πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό μου, Mεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες.

«Προσβλέπουμε στο ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί με συνέπεια και με καλή πίστη, σε σχέση με τις νέες προοπτικές που διαφαίνονται για μια ευοίωνη πορεία στις διμερείς μας σχέσεις, όχι μόνο στο εγγύς μέλλον, αλλά και μακροπρόθεσμα».

Οσο για την κριτική ότι η στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας είναι εσφαλμένα γενναιόδωρη με δεδομένο ότι η Αγκυρα δεν δέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έχει κλειστά τα λιμάνια της για τα πλοία με σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο έλληνας ΥΠΕΞ, αφού σχολίασε ότι σε κάθε σημαντική απόφαση στην εξωτερική μας πολιτική, σχεδόν σε κάθε συμφωνία που κάνει η Ελλάδα,  όπως οι  συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ, την Αλβανία, υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται  ότι «έχουμε χάσει», τόνισε ότι στις διεθνείς σχέσεις τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι.

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κατανόηση με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Πιστεύω ότι είναι  αναμφίβολα ένα βήμα το οποίο συμβάλλει στη δημιουργία ενός ηπιότερου κλίματος, που είναι απαραίτητο για να εξομαλυνθούν σε κάποιο βαθμό  οι σχέσεις μας».

«Οι εποχές του βαθέος αντικρατισμού έχουν παρέλθει»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν και τα όσα ανέφερε ο κ. Δένδιας για την εγχώρια πολιτική επικαιρότητα στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε να διαφοροποιείται από κεντρικές γραμμές του Μεγάρου Μαξίμου, όπως τις έθεσε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha, όταν μίλησε για πόλεμο με το «βαθύ κράτος»

«Δεν θα το έθετα ως προεκλογικό πρόταγμα το ζήτημα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Θα τις περιέγραφα ως εθνική υπηρεσία», επεσήμανε ο κ. Δένδιας, ο οποίος μάλιστα μίλησε κατά των ιδιωτικοποιήσεων: «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εποχές του βαθέος αντικρατισμού και της αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων έχουν παρέλθει», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο ο κ. Δένδιας απάντησε στις αιχμές που διατύπωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης για δημοφιλείς υπουργούς που δεν δίνουν μάχες στα τηλεοπτικά πάνελ.

«Ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι να τσακώνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα απέναντι στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, για μια τραγωδία που πρέπει να προκαλεί συντριβή σε όλους μας», επισημαίνει. Ο θεσμικός μου ρόλος επιβάλλει λίγα και μετρημένα λόγια. Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μου αυτή είναι το σπίτι μου, την υπηρετώ από τα φοιτητικά μου χρόνια και έχω μάθει να πράττω πάντοτε ό,τι είναι εθνικά χρήσιμο», ανέφερε με νόημα ο κ. Δένδιας.

Ο ίδιος είπε ότι πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να δίνει τη μάχη κατά της ακρίβειας –μια σαφής αιχμή και προς τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης. «Οφείλουμε να ασχοληθούμε επισταμένως με τα προβλήματα που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν στους καταναλωτές, ιδίως στους οικονομικά αδύναμους, οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις λόγω των εξωγενών κρίσεων και των κερδοσκοπικών τάσεων», ανέφερε για να συμπληρώσει: «Οπως οφείλουμε να ασχοληθούμε και με την αποτροπή της δημιουργίας ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων, το οποίο προφανώς δεν θα λυθεί από τη συνεχή όχληση των δανειοληπτών από τις εισπρακτικές εταιρίες, ζήτημα το οποίο παρεμπιπτόντως πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Και προσέθεσε: «Οφείλουμε συνολικά να δώσουμε έμφαση σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική συνοχή, δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξωγενείς κρίσεις στις οποίες αναφέρθηκα. Όπως έχω ξαναπεί, η Αριστερά –και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν έχει το μονοπώλιο της καρδιάς».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...