861
Ο Τάκερ Κάρλσον, με το «σπινθηροβόλο βλέμμα του ροφού», κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής του | Jason Koerner/Getty Images

Τάκερ Κάρλσον: Ο αμερικανός προπαγανδιστής του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 18:39
Ο Τάκερ Κάρλσον, με το «σπινθηροβόλο βλέμμα του ροφού», κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής του
|Jason Koerner/Getty Images

Τάκερ Κάρλσον: Ο αμερικανός προπαγανδιστής του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 18:39

«Μια επικοινωνιακή φούσκα για την εκτόνωση των χαμηλού επιπέδου μόρφωσης συντηρητικών τηλεθεατών στις νότιες και μεσοδυτικές αμερικανικές Πολιτείες». Αυτός θα ήταν ένας ακριβής χαρακτηρισμός του παναμερικανικού «ειδησεογραφικού» καναλιού Fox News, με τους ακραίους παρουσιαστές-σχολιαστές.

Η ναυαρχίδα της μιντιακής αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοκ έχει επιτυχημένα δομήσει ένα παράλληλο σύμπαν οπου οι ελίτ καταδυναστεύουν τις μάζες μέσω ερτζιανών, πρόσφυγες και μετανάστες απειλούν τη ζωή και τη μακροημέρευση των πολιτών, η αμερικανική Αριστερά στοχεύει στον αφοπλισμό και στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε δικτατορία ενός τεμπέλικου προλεταριάτου.

Η εμμονή του καναλιού στην υιοθέτηση του τριετούς ανένδοτου του πρώην προέδρου Τραμπ, με επίκεντρο τον ισχυρισμό ότι οι εκλογές του 2020 εκλάπησαν από το Δημοκρατικό κόμμα και τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου των fake news που προωθεί το Fox News στους ανυποψίαστους και εξοργισμένους ακροδεξιούς τηλεθεατές του.

Με στόχο τόσο την πρωτιά στις λίστες θεαματικότητας όσο και την προώθηση των συμφερόντων του πάμπλουτου ιδιοκτήτη του, ειδικά το βραδινό πρόγραμμα του σταθμού προβάλει τις πιο ανυπόστατες πολιτικοκοινωνικές θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.

Αιχμή του δόρατος της συνειδητής παραπληροφόρησης των παρουσιαστών του Fox News είναι ο 54χρονος σχολιαστής Τάκερ Κάρλσον – ένας άνθρωπος του οποίου η αγριεμένη φωνή και η έκφραση μπούφου μπροστά από την κάμερα συνιστούν έναν συνδυασμό που θα αδυνατούσαν να αναπαράξουν ακόμα και οι πιο φιλόδοξοι τηλεοπτικοί «μαϊντανοί» της εγχώριας περιθωριακής τηλεόρασης.

Αλλά το γελοίο καθημερινό «σπινθηροβόλο βλέμμα του ροφού» του Κάρλσον είναι μάλλον το λιγότερο προσβλητικό χαρακτηριστικό του. Η τάση του να υπερθεματίζει τα παράπονα και την οργή των τηλεθεατών του, τον καθιστά το πιο πολωτικό σύμβολο της οπισθοδρομικής λευκής μισαλλοδοξίας στη χώρα που γέννησε τον Αβραάμ Λίνκολν και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Στο πλαίσιο της καθημερινής του «αντιπολίτευσης» απέναντι στο «κατεστημένο», ο Κάρλσον έχει μετατραπεί σε ανεπίσημο προπαγανδιστή των ρωσικών θέσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία – και όχι μόνο. «Η Ουκρανία δεν είναι δημοκρατία» ανακοίνωνε με στόμφο λίγο μετά τη ρωσική εισβολή. «Είναι μια αποικία με ένα καθεστώς μαριονέτας, που ουσιαστικά διαχειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ».

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν ο Κάρλσον είχε παρακολουθήσει το διάγγελμα του ρώσου προέδρου Πούτιν την προηγούμενη ημέρα, αλλά τα κεντρικά σημεία συζήτησης που χρησιμοποίησε ήταν σχεδόν πανομοιότυπα. Από την εισβολή της Ρωσίας, ο Κάρλσον έχει υποστηρίξει σθεναρά τη διάλυση του NATO και έχει επανειλημμένως ενισχύσει τα μηνύματα του Κρεμλίνου στα περίπου τρία εκατομμύρια τηλεθεατών του, κερδίζοντας δικαιωματικά το παρατσούκλι «ο παπαγάλος του Πούτιν».

Φορώντας ένα γελοίο παπιγιόν και εκθέτοντας το χαζοχαρούμενο πρόσωπό του στην εκπομπή του «Tucker Carlson Tonight», με τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης στο prime time, ο παρουσιαστής επιδιώκει την πόλωση. Το περιοδικό Time τον χαρακτηρίζει ως την πιο ισχυρή συντηρητική προσωπικότητα των ΗΠΑ, αναφέρει η Telegraph.

Η αίσθηση χιούμορ του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα από τα στοιχεία του πρώην προέδρου που δείχνει να εκτιμά ο Τάκερ Κάρλσον (Shutterstock/L.E.MORMILE)

Φοιτητής σε ελβετικό οικοτροφείο, ο Κάρλσον είχε μια μακρά καριέρα σε αριστερά και δεξιά μέσα ενημέρωσης, εμφανιζόμενος στο New York Times Magazine και στο CNN (όπου, ειρωνικά, κάποτε παρακάλεσε τους δημοσιογράφους να επικεντρωθούν στο ρεπορτάζ και όχι στον σχολιασμό), πριν ιδρύσει την επιτυχημένη συντηρητική πολιτική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Daily Caller».

Ηταν, όμως, στο Fox News όπου απέκτησε την αναγνωρισιμότητά του. Ο Κάρλσον έδωσε ευρεία δημόσια πλατφόρμα σε θεωρίες και απόψεις που διαφορετικά θα περιορίζονταν σε ομάδες Facebook και πίνακες μηνυμάτων περιθωριακών ιστοσελίδων, αξιοποιώντας τα παράπονα ορισμένων μικρών τμημάτων της κοινωνίας.

Αν δεν ήταν τόσο δημοφιλής, ο Κάρλσον θα γινόταν καθολικό αντικείμενο χλευασμού, όπως τον παρουσιάζουν φιλελεύθεροι σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ομως, και μόνο το γεγονός ότι είναι πλέον ο πιο επιδραστικός διαμορφωτής της συντηρητικής κοινής γνώμης, λέει πολλά για το χαμηλό επίπεδο αυτογνωσίας και για τις διαστάσεις της φούσκας παραπληροφόρησης στους κόλπους της αμερικανικής Δεξιάς.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ο σχολιαστής στήριζε ως αντίγραφο όλες τις ακραίες πολιτικές απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ – οι φιλορωσικές εμμονές του πηγάζουν από τον άκρατο θαυμασμό του πρώην προέδρου για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τις δικτατορικές «αρετές» του. Τώρα έχει αναλάβει τον ρόλο του ανθρώπου που θα αποφασίσει προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Μπροστά στην οθόνη, ο Κάρλσον είναι η κορυφαία μαζορέτα του Τραμπ. Ωστόσο, προσωπικά μηνύματά του που υποβλήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία σε πρόσφατη αγωγή εναντίον του Fox News υποδηλώνουν μια βαθιά περιφρόνηση. «Τον μισώ με πάθος» έγραφε ένα κείμενο που έστειλε ο παρουσιαστής σε έναν συνάδελφό του κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στην εξουσία του πρώην προέδρου. «Το μόνο πράγμα στο οποίο διακρίνεται είναι στο να καταστρέφει πράγματα. Εκεί είναι ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος πρωταθλητής».

Ο Κάρλσον ασκεί τόση επιρροή, που ακόμη και η οικογένεια Μέρντοκ είναι αναγκασμένη να «χορεύει» γύρω του, λέει ο Μπιλ Γκρούσκιν, καθηγητής στη σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. «Ο Ρούπερτ Μέρντοκ μπορεί να είναι ο πιο έξυπνος ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, αλλά ούτε αυτός μπορεί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα, το οποίο ο ίδιος έχει προκαλέσει».

Ντόναλντ Τραμπ ή κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις; Αυτό είναι το ερώτημα που κρέμεται από τα χείλη εκατομμυρίων περιθωριοποιημένων συντηρητικών ψηφοφόρων και η προτίμηση του Κάρλσον μπορεί να σταθεί καθοριστική στην απόφασή τους. Η κατάντια του σύγχρονου Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι ότι οι τύχες του καθορίζονται από τρεις λαϊκιστές ολκής και περιορισμένης νοημοσύνης (και ευθύνης).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...