1521
| INTIMENEWS

Χατζηδάκης: Είχα ξεκινήσει την εξυγίανση του ΟΣΕ, αλλά το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και την εγκατέλειψε

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 12:03
|INTIMENEWS

Χατζηδάκης: Είχα ξεκινήσει την εξυγίανση του ΟΣΕ, αλλά το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και την εγκατέλειψε

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 12:03

«Θεωρώ ότι η απόφασή μας αυτή, να ανέβει ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ, ήταν δίκαιη, διότι λάβαμε υπόψη μας προφανώς τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, ιδιαίτερα τώρα με τον εισαγόμενο πληθωρισμό, δεν μπορούσε η κυβέρνηση να το αγνοήσει, και από την άλλη πλευρά είδαμε και τις αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες ζουν σε ένα πιο θετικό περιβάλλον απ’ ό,τι την περασμένη δεκαετία»: αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, στην οποία αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα –από την τραγωδία των Τεμπών, τις παθογένειες του ΟΣΕ και τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, ως τη διεθνή τραπεζική κρίση και βεβαίως τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία ο ίδιος εισηγήθηκε και όρισε την περασμένη Παρασκευή.

Μιλώντας στην ΕΡΑ και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε αναφορικά με τον κατώτατο μισθό πως στα εργασιακά ζητήματα «πρέπει να κρατάει κάποιος ένα ζύγι: να λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες των επιχειρήσεων από τη μία και από την άλλη πλευρά τα αιτήματα των εργαζομένων και αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο, το να είναι κανείς ακριβοδίκαιος».

Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η οικονομία αναπτύσσεται, ενώ υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων που υπέστη η χώρα, με την πανδημία και την ενέργεια, υπήρξαν ενισχύσεις προς την πλευρά των επιχειρήσεων από την πολιτεία.

«Επομένως, γι’ αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι είναι ισορροπημένη η αύξηση. Η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις 22 χώρες που έχουν κατώτατο μισθό, οι άλλες πέντε δεν έχουν, ήταν στη 13η θέση, στο επίπεδο του ονομαστικού μισθού και τώρα ανεβήκαμε στη 10η θέση στους 22. Αν λάβουμε υπόψη και την αγοραστική δύναμη, που είναι ένα άλλο ζήτημα πολύ σοβαρό, δεν το αγνοούμε, ήμασταν στη 18η θέση στους 22 και τώρα ανεβαίνουμε στη 13η. Δηλαδή πάμε στο μέσο, περίπου, του πίνακα. Αυτή είναι η κατάσταση και γι’ αυτό θεωρούμε πως η αύξηση αυτή ήταν μία σημαντική μεν αύξηση από τη μία πλευρά, αλλά και δίκαιη από την άλλη», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

«Οι τράπεζές μας είναι θωρακισμένες»

Σχετικά με το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας και το κατά πόσο είναι ασφαλές, μετά τις εξελίξεις σε τράπεζες των ΗΠΑ και της Ελβετίας, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι «οι τράπεζές μας είναι θωρακισμένες, με την έννοια ότι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί».

«Δεν είμαστε πια στη φάση της περασμένης δεκαετίας, ούτε στο 2015 που κάποιοι κλείνανε με χαρά τις τράπεζες ούτε καν στο 2019, έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα Ηρακλής, τα κόκκινα δάνεια που κάποτε είχαν φτάσει πάνω από το 40%, τώρα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό και υπάρχει πολύ ικανοποιητικός λόγος καταθέσεων και δανείων. Όλα αυτά δεν είναι θεωρίες, είναι πραγματικότητα, τα αναγνωρίζει η αγορά και γι’ αυτό θα δείτε και ένα Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος είχε καταθέσεις στην Αμερική, στην τράπεζα εβδομάδα στη Silicon Valley να λέει δημόσια ότι φέρνει τις καταθέσεις του στην Ελλάδα. Βεβαίως, μέσα σε ένα περιβάλλον αναταράξεων, καλό είναι σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και σωστές οικονομικές επιλογές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και τώρα και αύριο, μεθαύριο με τις εκλογές. Τίποτα δεν είναι ανέξοδο, τίποτα δεν είναι αυτόματο. Όλες οι αποφάσεις μας και των πολιτικών και των πολιτών στις εκλογές έχουν την επίδρασή τους», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον είχαν πάντως, τα όσα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και τον ΟΣΕ –θέμα για το οποίο ο ίδιος έχει ιδιαίτερη γνώση καθώς πριν από 15 χρόνια ήταν αρμόδιος υπουργός Μεταφορών.

Απαντώντας αρχικά στο πόσο πειστικό μπορεί να είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει επιλύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τον ΟΣΕ, ο κ. Χατζηδάκης, επεσήμανε πως μετά από μια τραγωδία σαν κι αυτή, είναι εύλογο ότι υπάρχουν αμφιβολίες και για τον κρατικό μηχανισμό και για τις όποιες δεσμεύσεις υπάρχουν για το μέλλον.

«Δεν είναι εύκολο να αλλάξουν τα πράγματα στον ΟΣΕ, γιατί ο ΟΣΕ είναι πολυτραυματίας, δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά δεν είπαμε ότι θα αλλάξουμε από τη μια μέρα στην άλλη όλη την κατάσταση στον ΟΣΕ, έτσι ώστε να γίνει σαν τους γαλλικούς σιδηροδρόμους ή σαν τους γερμανικούς σιδηροδρόμους. Αυτό που είπε η κυβέρνηση είναι, ότι θα επουλωθούν διάφορες πληγές και θα αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το ζήτημα της ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά τις προσπάθειες, ορισμένες μαύρες τρύπες, το λεγόμενο βαθύ κράτος, ο ΟΣΕ είναι ένα από αυτά τα προβλήματα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και επειδή είναι μεγάλο πρόβλημα, χρειάζεται σοβαρότητα, χρειάζεται επίσης συνέχεια στις προσπάθειες. Μέχρι τώρα υπήρξαν προσπάθειες, αλλά ταυτόχρονα παρατηρήθηκε και αυτό το πρόβλημα της ασυνέχειας», προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης,

«Είναι σαν μια σκυταλοδρομία», είπε χαρακτηριστικά ο νυν υπουργός Εργασίας, ενώ αναφερόμενος, στην περίοδο που ο ίδιος ηγείτο του υπουργείο Μεταφορών, σημείωσε ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ το 2008 και ύστερα το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές το 2009 και το εγκατέλειψε.

«Είχα φέρει τους γαλλικούς σιδηροδρόμους τότε για τα ζητήματα της ασφάλειας, υπογράψαμε σύμβαση. Με το που έληξε η σύμβαση έφυγαν οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, κανένας δεν τους κράτησε. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε υπογράψει τη σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, την έδωσε στον κ. Σπίρτζη, ο κ. Σπίρτζης δεν προχώρησε παρά ελάχιστα και βέβαια παραμένει το πρόβλημα καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Προχώρησε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και το παραδεχθήκαμε», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης.

Πιο συγκεκριμένα, περιγράφοντας τι είχε συμβεί επί υπουργίας του στο Μεταφορών, ανέφερε πως το 2007, λίγες ημέρες πριν αναλάβει, είχε υπογραφεί η πρώτη σύμβαση για την τηλεδιοίκηση.

«Το 2007 τον Σεπτέμβριο υπεγράφη και το Δεκέμβριο του 2008, σε 15 μήνες είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιοίκηση σε όλο το μήκος των γραμμών εκτός από εκεί που υπήρχαν έργα, ήταν τα τούνελ της Φθιώτιδας και λοιπά. Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα το 2008 να ολοκληρώνει τη τηλεδιοίκηση σε ενάμιση χρόνο, σε 15 μήνες, και από κει και πέρα, από το 2014 μέχρι και σήμερα να σερνόμαστε; Θέλω να πω, ότι όταν υπάρχει σύστημα, όταν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χειρίζονται, στο διοικητικό επίπεδο, παρακάτω, δεν έχει να κάνει με τους υπουργούς τόσο, τα θέματα με τη σοβαρότητα που πρέπει, τότε υπάρχουν και αποτελέσματα», προσέθεσε ο υπουργός, αναφέροντας παραδείγματα άλλων προβληματικών Οργανισμών που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν, όπως ο ΟΤΕ. «Εκεί είναι το θέμα αν δεν θέλουμε να κάνουμε μια πολιτικάντικη συζήτηση. Επομένως πιστεύω απολύτως ότι ο ΟΣΕ ανατάσσεται όπως αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα και όλων των άλλων επιχειρήσεων που είπα, αρκεί να υπάρχει σταθερότητα, σοβαρότητα και πυγμή στη διοίκηση», συμπλήρωσε.

«Μιλούν αυτοί που είχαν αφήσει τον Τόσκα στη θέση του;»

Σε ερώτηση για την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή και για το αν πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος με τη ΝΔ, ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, είπε: «Είμαι μέλος της κυβέρνησης, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για το θέμα, προφανώς με καλύπτει η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου».

«Ξεχνάμε ότι ο Κώστας Καραμανλής έκανε κάτι αυτονόητο μεν, αλλά που δεν γινόταν στην Ελλάδα, παρά σε πολύ πολύ λίγες περιπτώσεις. Δηλαδή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε αμέσως μετά το δυστύχημα και βεβαίως ακολούθησαν και παραιτήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ και του διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σήμερα θα πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και θα μιλήσει. Είναι η πρώτη φορά που μιλάει. Νομίζω ότι καλό είναι στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής αντίληψης, να τον ακούσουμε, να δούμε τι έχει να πει, να δούμε πώς τοποθετείται γενικότερα γύρω από αυτό το θέμα και θα προχωρήσουμε», προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης. Επιπλέον, αντέτεινε ότι «αυτοί που μιλάνε για τον Κώστα Καραμανλή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνοι που είχαν αφήσει τον κ. Τόσκα στη θέση του».

Στο δημοσιογραφικό σχόλιο ότι αυτό μπορεί να εκληφθεί ως συμψηφισμός, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Κάποιος πρέπει να μιλήσει και γι’ αυτό. Γιατί η επιλογή στο τέλος στις εκλογές, θα γίνει μεταξύ υπαρκτών πολιτικών κομμάτων. Λοιπόν, δεν μπορεί η μια πλευρά να μιλάει και η άλλη να σιωπήσει απολύτως. Ο κ. Τόσκας κατέβηκε στις εκλογές του 2019 μετά το Μάτι, δεν είναι ανακριβές, όπως δεν είναι ανακριβές ότι μετά την καταδίκη του υπογραμμίζω από το Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Παππάς, προσφάτως, θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια».

«Είναι όμηροι του Πολάκη και του πολακισμού»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη συμπερίληψη του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «αποδείχτηκε από αυτή την ιστορία, ότι η τοξικότητα και η εμπάθεια δεν είναι χαρακτηριστικό του κ. Πολάκη μόνο, είναι χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η αντίληψη αυτή, μαζί με την αντίληψη ότι είναι αλάθητοι γενικότερα σε ό,τι έχουν κάνει, διατρέχει συνολικά την καθημερινή πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμηροι όχι μόνο του κ. Πολάκη αλλά και του πολακισμού. Ο πολακισμός έχει γίνει βασική πολιτική συνιστώσα και τρόπος έκφρασης για τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Αυτό είναι ξεκάθαρο και γι’ αυτό, παρότι εν χορδαίς και οργάνοις είχε ανακοινωθεί η απομάκρυνση του κ. Πολάκη και με αυτόν τον τρόπο και η στροφή υποτίθεται του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο μετριοπαθείς θέσεις, τελικά αποδείχτηκε ότι όλο αυτό ήταν μια φενάκη, κάτι το οποίο δεν μπόρεσε να κρατήσει παρά μόνο 20 ημέρες και κατόπιν προέκυψε το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο το έχουμε δει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι ταυτισμένο με την εμπάθεια, την τοξικότητα και τις ακρότητες», είπε καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...