Μετρήσεις επί μετρήσεων διεξάγονται και δημοσιοποιούνται στον απόηχο του δυστυχήματος των Τεμπών, οι οποίες εν πολλοίς αλληλοεπιβεβαιώνονται και δείχνουν το προφανές: Η κυβέρνηση σημειώνει κάποιες απώλειες (αναμενόμενο), η αντιπολίτευση δεν κερδίζει τίποτε (αξιοπερίεργο) και οι πάσης φύσεως ημιέξαλλοι ή ακραίοι, υποδέχονται κάποιες ομάδες που προτιμούν να οργίζονται παρά να αναλογίζονται.
Θεμιτά σχεδόν όλα, λογικά λίγο πολύ ως γενική τάση, όμως το μεγάλο παράδοξο είναι μπροστά μας και σύντομα θα πρέπει να ξεπεραστεί: Η πολιτική εικόνα – στο βαθμό που οι δημοσκοπήσεις την αποτυπώνουν αξιόπιστα – είναι καθαρή. Την χαρακτηρίζουμε όμως μάλλον θολή, επειδή τα νούμερα δεν βγάζουν κυβέρνηση. Η γνωστή φιλολογία περί απλής αναλογικής, ατελέσφορων συνεργασιών κ.λπ., κ.λπ.
Oμως σύντομα θα πρέπει να δουν όλοι όσοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών τα πραγματικά δεδομένα της χώρας.
Υπενθυμιστικά: Από το 2009 και με εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, έχουν διεξαχθεί έξι εκλογικές αναμετρήσεις, έχουν σχηματιστεί επτά κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Παπαδήμου) και μόλις δύο από αυτές ήταν αυτοδύναμες: Εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 και η σημερινή του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019.
Oλες οι άλλες ήταν κυβερνήσεις λιγότερο ή περισσότερο αλλόκοτης ή απροσδόκητης συνεργασίας. Κάποιες από αυτές είχαν αποτελέσματα μετρήσιμα και θετικά, όπως η κυβέρνηση Παπαδήμου με το PSI και η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με την παρ’ ολίγον ολοκλήρωση της μνημονιακής περιπέτειας. Aλλες είχαν άλλου τύπου αποτελέσματα, όπως αυτή του Τσίπρα με τον Καμμένο, που έκανε την περιπέτεια εφιάλτη και έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Η υπενθύμιση όμως για την πολιτική πραγματικότητα της τελευταίας 15ετίας ίσως να είναι χρήσιμη εν όψει εκλογών και βάσει των σημερινών δημοσκοπικών δεδομένων. Και πάντως, μάλλον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από εκείνους που σχεδιάζουν τις εκλογικές και κυρίως τις μετεκλογικές στρατηγικές και προτεραιότητες των κομμάτων.
Υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να γίνονται σήμερα πολιτικοί σχεδιασμοί εν κενώ και συζητήσεις εκτός κλίματος. Και μπορεί υπό τις νέες διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, να μην έχει η χώρα πολυτέλειες για αναζητήσεις και χρόνο για χάσιμο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News