Η Πολωνία θα παραδώσει εντός των επόμενων ημερών στην Ουκρανία τέσσερα καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη MiG-29, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα, ενώ αντίστοιχη κίνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή .
Αυτές θα είναι οι πρώτες παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
Το Κίεβο έχει ζητήσει πολλές φορές από τους συμμάχους του στη Δύση να εφοδιάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με σύγχρονα καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά και ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα παραλάβει αμερικανικά F-16.
Η απόφαση της Πολωνίας «δεν αλλάζει τίποτα» όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, που αρνούνται μέχρι στιγμής να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Ο Κίρμπι υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει διαφωνήσει με την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Μετά ανακοίνωση της Βαρσοβίας, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας Γιούρι Ιγκνατ, είπε: «Τα MiG δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα, χρειαζόμαστε F-16. Ομως τα MiG θα ενισχύσουν τις δυνατότητές μας».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πολωνός πρόεδρος, πρόσθεσε ότι άλλα αεροσκάφη περνούν αυτήν την περίοδο τη διαδικασία της συντήρησης και πιθανότατα θα σταλούν στην Ουκρανία σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Η Πολωνία διαθέτει περίπου 15 MiG, που της κληροδότησε πριν από σχεδόν 35 χρόνια η τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. «Τα MiG αυτά είναι ακόμη εν λειτουργία (…). Είναι αεροσκάφη που οι ουκρανοί πιλότοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και σήμερα χωρίς να χρειάζονται πρόσθετη εκπαίδευση», τόνισε.
Νωρίτερα , ο πολωνός υπουργός Αμυνας, Μάριους Μπλάζακ, είπε ότι η Πολωνία θα ήθελε να παραδώσει τα MiG-29 στην Ουκρανία στο πλαίσιο «ενός ευρύτερου συνασπισμού κρατών». Οταν ρωτήθηκε ποιες χώρες θα μετείχαν σε αυτήν τη συμμαχία, ανέφερε τη Σλοβακία. «Ασφαλώς, είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.
Τα MiG που θα δοθούν στην Ουκρανία από την Πολωνία θα αντικατασταθούν από νοτιοκορεατικά FA-50 και αμερικανικά F-35.
Ακολούθησε η Σλοβακία
Η Σλοβακία έγινε η δεύτερη σύμμαχος της Ουκρανίας που προμηθεύει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ.
Ο στόλος της χώρας αποτελούνταν από 11 αεροσκάφη MiG-29, αλλά αποσύρθηκε το περασμένο καλοκαίρι και τα περισσότερα από αυτά δεν είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση.
Ο Χέγκερ είπε ότι θα στείλει εκείνα που είναι επιχειρησιακά και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για ανταλλακτικά.
«Σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε και ενέκρινε ομόφωνα διεθνή συμφωνία (για τη δωρεά). Η διαδικασία παράδοσης αυτών των μαχητικών συντονίζεται στενά με την πολωνική πλευρά, με την Ουκρανία και, βέβαια, με άλλους συμμάχους», είπε ο σλοβάκος πρωθυπουργός.
Η Σλοβακία θα λάβει για αυτό οικονομική αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχει καταλήξει επίσης σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για παραδόσεις στρατιωτικού υλικού αξίας περίπου 700 εκατ. δολαρίων, δήλωσε ο Χέγκερ.
Θετικά βλέπουν επίσης, την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών τους στο Κίεβο, η Φινλανδία και η Ολλανδία.
Η αντίδραση της Μόσχας: Στέλνουν τα παλιοσίδερά τους στους Ουκρανούς
Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε πως όλα τα μαχητικά που προμηθεύουν στην Ουκρανία δυτικές χώρες «θα καταστραφούν» και «δεν θα κάνουν καμία διαφορά» στην πορεία της σύγκρουσης.
«Στην πορεία της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” (όπως αποκαλεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Μόσχα) όλος αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να καταστραφεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Φαίνεται πως όλες αυτές οι χώρες δεσμεύονται με αυτό τον τρόπο στην απόρριψη παλαιού μη αναγκαίου εξοπλισμού», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News