Ο απολογισμός των νεκρών από τον τροπικό κυκλώνα Φρέντι, έναν από τους χειρότερους στα χρονικά, στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και τη Μαδαγασκάρη, ξεπέρασε τους 400.
Οι αρχές των χωρών δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την καταγραφή των ζημιών και την καταμέτρηση των νεκρών.
Ο φονικός κυκλώνας χτύπησε τη νότια Αφρική το Σαββατοκύριακο για δεύτερη φορά μετά το πρώτο πέρασμά του στα τέλη Φεβρουαρίου. Είναι ένας από τους κυκλώνες με τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχουν καταγραφεί ποτέ και ένας από τους πιο θανατηφόρους στην Αφρική τα τελευταία χρόνια.
Τουλάχιστον 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Ζαμπέζια της Μοζαμβίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, υπερδιπλασιάζοντας προηγούμενο απολογισμό που είχαν δώσει στη δημοσιότητα.
Συνολικά, σε Μοζαμβίκη και Μαδαγασκάρη, τα μέχρι στιγμής θύματα είναι 80.
Το Μαλάουι, μία από φτωχότερες χώρες στον κόσμο, έχει καταμετρήσει μέχρι στιγμής 326 νεκρούς, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενοι. Η χώρα δεν έχει ρεύμα, ενώ μεγάλο ποσοστό των υποδομών, δρόμοι, γέφυρες, δημόσια κτίρια και κατοικίες, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι η επιδημία χολέρας, που ήδη είχε ξεσπάσει πριν τον κυκλώνα, θα εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο.
Η τροπική καταιγίδα προκάλεσε τον θάνατο περίπου 27 ανθρώπων στη Μαδαγασκάρη και τη Μοζαμβίκη, προτού πλήξει την τελευταία για δεύτερη φορά.
Η συνεχιζόμενη βροχή και οι διακοπές ρεύματος εμπόδιζαν τις έρευνες και τις προσπάθειες διάσωσης αυτήν την εβδομάδα, καθώς ο κυκλώνας Φρέντι προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες, απέκλεισε δρόμους και άφησε πίσω του πτώματα και σπίτια θαμμένα στη λάσπη, από όπου και να πέρασε.
Εκκληση για διεθνή βοήθεια
Ο πρόεδρος του Μαλάουι Λάζαρους Τσακουέρα απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Φρέντι, μιλώντας για «εθνική τραγωδία».
Ο αρχηγός του κράτους κήρυξε εθνικό πένθος για δύο εβδομάδες.
«Αυτός ο κυκλώνας είναι ο τρίτος που πλήττει τη χώρα μας μέσα σε 13 μήνες. Απόδειξη της νέας πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής», είπε.
Αργότερα, επισκεπτόμενος την Μπλαντάιρ, την οικονομική πρωτεύουσα και επίκεντρο της καταστροφής, παραβρέθηκε σε τελετή για ορισμένα από τα θύματα.
«Απευθύνω έκκληση στους διεθνείς εταίρους και δωρητές να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια μπροστά στις καταστροφές και στις ζημιές που προκάλεσε ο τροπικός κυκλώνας Φρέντι», πρόσθεσε.
Δεκάδες άνθρωποι που πενθούν δικούς τους είχαν συγκεντρωθεί σε σχολείο στην Τσιλόμπουε, κοντά στην Μπλαντάιρ. Εικοσιένα φέρετρα καλυμμένα με στεφάνια ήταν παραταγμένα κάτω από σκηνή, προστατευμένα από το ψιλόβροχο που συνεχιζόταν.
Σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποφασίστηκε να εκταμιευθούν 1,6 δισεκ. κουάτσα (1,5 εκατ. δολάρια) για τους πληγέντες. «Μπορώ να πω ήδη πως αυτά τα χρήματα δεν θα αρκέσουν», είπε ο Τσακουέρα.
Με λιγότερο ισχυρούς ανέμους, αλλά φέρνοντας καταρρακτώδεις βροχές, ο κυκλώνας προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Μαλάουι, περίκλειστη χώρα όπου κηρύχθηκε κατάσταση καταστροφής κι αναπτύχθηκαν η αστυνομία και ο στρατός.
Πάνω από 88.300 κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι. Σχολεία και εκκλησίες μεταμορφώθηκαν σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών. Συνολικά, άνοιξαν 165 τέτοια κέντρα.
Τεράστιες καταστροφές
Οι καταστροφές είναι «γιγαντιαίες», εξήγησε ο Φέλιξ Γουόσον, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στο Μαλάουι.
Γέφυρες που κατέρρευσαν και τα επίπεδα των υδάτων, που παραμένουν υψηλά κατά τόπους, περιπλέκουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Επιζώντες βρέθηκαν σκαρφαλωμένοι σε δέντρα και οροφές κτιρίων.
Στην Τσιλόμπουε, ευάλωτα κτίρια, φτιαγμένα από τούβλα, σαρώθηκαν από χείμαρρους λάσπης.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), μη κυβερνητική οργάνωση παρούσα στο Μαλάουι, φοβάται περαιτέρω έξαρση της χολέρας, σε μια χώρα ήδη αντιμέτωπη με φονική επιδημία της ασθένειας.
Οι βροχές θα συνεχιστούν για αρκετές μέρες ακόμη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
Ο κυκλώνας Φρέντι, που ακολούθησε πορεία 8.000 και πλέον χιλιομέτρων από ανατολική προς δυτική κατεύθυνση στον Ινδικό Ωκεανό, μαινόταν για πάνω από 35 ημέρες. Είναι ο κυκλώνας με την πιο μακρά διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ.
Τροπικές καταιγίδες και κυκλώνες σχηματίζονται αρκετές φορές κάθε χρόνο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ινδικού Ωκεανού την περίοδο των κυκλώνων, από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News