Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω της συνεχιζόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα.
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα συστηματικά υπερέβαινε την ετήσια οριακή τιμή για το διοξείδιο του αζώτου στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας από το 2010 έως το 2020 και δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταθέσει μήνυση για το ζήτημα εναντίον της Ελλάδας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια χώρα της ΕΕ καταδικάζεται για παραβίαση της νομοθεσίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επίσης καταδικαστεί κατά το παρελθόν για την συστηματική υπέρβαση των ορίων του διοξειδίου του αζώτου.
Από το 2010 έως το 2016, οι τιμές αυτές ήταν πάνω από τα όρια σε 26 γερμανικές πόλεις, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, dpa.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τις δυσμενείς συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, με αυξημένους κινδύνους καρδιακών προβλημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και παθήσεων των πνευμόνων.
Μόνο το 2020, υπολογίζεται ότι 238.000 άνθρωποι πέθαναν πρόωρα στις 27 χώρες της ΕΕ λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από τους οποίους 49.000 από διοξείδιο του αζώτου και 24.000 από την έκθεση στο όζον.
Στην Ελλάδα, οι πρόωροι θάνατοι από έκθεση στα λεπτά σωματίδια έφτασαν τους 8.800 το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News