617
Από αριστερά, ο Αντονι Αλμπανέζι, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρίσι Σούνακ στη ναυτική βάση Πόιντ Λόμα του Σαν Ντιέγκο | REUTERS/Leah Millis

Πυρηνοκίνητα υποβρύχια στην Αυστραλία, η απάντηση Μπάιντεν στον Σι

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2023, 10:17
Από αριστερά, ο Αντονι Αλμπανέζι, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρίσι Σούνακ στη ναυτική βάση Πόιντ Λόμα του Σαν Ντιέγκο
|REUTERS/Leah Millis

Πυρηνοκίνητα υποβρύχια στην Αυστραλία, η απάντηση Μπάιντεν στον Σι

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2023, 10:17

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία παρουσίασαν τη Δευτέρα, τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου που προβλέπει να παραδοθούν στην Καμπέρα πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις αρχές της δεκαετίας του 2030, με στόχο να αντιμετωπιστεί η απειλή της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού.

Μιλώντας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σε βάση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, παρουσία του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζι και του βρετανού ομολόγου του Ρίσι Σούνακ, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα μπορούσε να έχει «καλύτερους φίλους», εξαίροντας τη συμμαχία AUKUS.

«Τοποθετούμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Βρισκόμαστε στο σημείο καμπής της Iστορίας, όπου η σκληρή δουλειά για την ενίσχυση της αποτροπής και την προώθηση της σταθερότητας θα επηρεάσει τις προοπτικές της ειρήνης για τις επόμενες δεκαετίες, όχι μόνο για τις δικές μας χώρες, αλλά για όλο τον κόσμο», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αλμπανέζι υπογράμμισε ότι η χώρα του «κάνει τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της» μέσω αυτής της συνεργασίας, ενώ ο Σούνακ σχολίασε ότι «τρεις στόλοι υποβρυχίων θα εργάζονται μαζί στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό για να διατηρούν τους ωκεανούς μας ελεύθερους για πολλές δεκαετίες».

Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, το σχέδιο αυτό, που θα κοστίσει σχεδόν 40 δισ. δολάρια τα 10 πρώτα χρόνια, θα δημιουργήσει περίπου 20.000 θέσεις εργασίας.

Οι τρεις φάσεις του προγράμματος

Το πρόγραμμα αυτό των επιθετικών υποβρυχίων, που έχει τη φιλοδοξία να αλλάξει τη δυτική στρατιωτική παρουσία στον Ειρηνικό, θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις, όπως εξήγησε ο Λευκός Οίκος.

Επίσης θα βασιστεί σε μια «κρίσιμη» αρχή, όπως δήλωσε ο Μπάιντεν: «Αυτά τα υποβρύχια θα είναι πυρηνοκίνητα, αλλά δεν θα φέρουν πυρηνικά όπλα», προκειμένου να γίνεται σεβαστή η αρχή της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Η πρώτη φάση θα αφορά την εξοικείωση της Αυστραλίας με την πυρηνική τεχνολογία και τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Στόχος είναι να αναπτυχθούν στη χώρα από το 2027, εκ περιτροπής, ένα βρετανικό και τέσσερα αμερικανικά υποβρύχια στην αυστραλέζικη βάση του Περθ.

Σε δεύτερο χρόνο και αφού το Κογκρέσο δώσει την άδειά του, η Αυστραλία θα αγοράσει τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια τύπου Virginia, με τη δυνατότητα να αγοράσει δύο ακόμη. Αυτά θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2032.

Στην τρίτη και πιο φιλόδοξη φάση του προγράμματος οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία θα συνεργαστούν για μια νέα γενιά επιθετικών υποβρυχίων, τα οποία θα ονομαστούν SSN AUKUS. Αυτά αναμένεται να παραδοθούν από το τέλος της δεκαετίας του 2030 και τις αρχές της δεκαετίας του 2040.

Αποψη της τελετής ανακοίνωσης στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Πόιντ Λόμα, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας – REUTERS/Leah Millis
Η αντίδραση του Πεκίνου

Η Κίνα έχει καταδικάσει τη συμμαχία AUKUS χαρακτηρίζοντάς την μια παράνομη ενέργεια διάδοσης των πυρηνικών. Το σχέδιο «ενέχει σοβαρούς κινδύνους διάδοσης των πυρηνικών όπλων, υπονομεύει το διεθνές σύστημα μη διάδοσης, πυροδοτεί την κούρσα εξοπλισμών και πλήττει την ειρήνη και τη σταθερότητα», ανέφερε στο Twitter η μόνιμη αποστολή της Κίνας στον ΟΗΕ.

Οταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως το Πεκίνο θεωρήσει τη συμφωνία για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια επιθετική ενέργεια, ο Μπάιντεν απάντησε αρνητικά. Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι πρόκειται να συνομιλήσει με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σύντομα, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Από την πλευρά του ο αυστραλός υπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, επεσήμανε ότι η χώρα του έχει ενημερώσει την Κίνα για τη συμφωνία.

«Καλούμε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και του παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος», δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κανένας από τους τρεις ηγέτες που βρέθηκαν στο Σαν Ντιέγκο δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην Κίνα, όμως ο Μπάιντεν έκανε μια έμμεση αναφορά. Δήλωσε ότι η συμμαχία AUKUS θα διασφαλίσει «ότι η περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού θα παραμείνει ελεύθερη και ανοικτή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...