Μεγάλη άνοδο στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως έχει σημειώσει η Γαλλία, που σύντομα αναμένεται να ξεπεράσει τη Ρωσία στη δεύτερη θέση μετά τις αδιαμφισβήτητα κυρίαρχες ΗΠΑ.
Οπως σημείωσε ο Guardian, η κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων και των μελλοντικών παραγγελιών όπλων σε χώρες της Ασίας, της Ωκεανίας και της Μέσης Ανατολής κατά την τελευταία πενταετία, υποδηλώνει ότι οι γάλλοι προμηθευτές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους Ρώσους μέσα σε μια δεκαετία.
Το μερίδιο της Γαλλίας στις παγκόσμιες αμυντικές εξαγωγές ανήλθε στο 11% την περίοδο 2018-22, από 7,1% την περίοδο 2013-17, μία αύξηση κατά 44%. Η Ινδία, το Κατάρ και η Αίγυπτος είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της Γαλλίας.
Την ίδια στιγμή, το μερίδιο της Ρωσίας στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων μειώθηκε κατά 31%: την περίοδο πριν το 2018 ήταν στο 22% του συνόλου των πωλήσεων, ενώ το 2018-22 έπεσε στο 16%.
Η κατάρρευση των ρωσικών εξαγωγών σημειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια και κυρίως το 2022, με τις πωλήσεις προς την Κίνα και την Αίγυπτο, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της, να μειώνονται, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).
Οι διεθνείς αντιδράσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, είναι ένας από τους βασικούς λόγους της μείωσης των εξαγωγών, καθώς παράλληλα, οι Κινέζοι ανέπτυξαν τη δική τους βιομηχανία όπλων.
«Είναι πιθανό ότι ο όγκος των παραγγελιών από αυτά τα δύο κράτη θα μειωθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης του Sipri, για τις τάσεις στη διεθνή αγορά όπλων.
«Η Αίγυπτος, για παράδειγμα, ακύρωσε μια μεγάλη παραγγελία για πολεμικά αεροσκάφη το 2022, πιθανότατα λόγω της πίεσης από τις ΗΠΑ, και η Κίνα εξαρτάται όλο και λιγότερο από τις ρωσικές εισαγωγές, καθώς αυξάνει την εγχώρια παραγωγή προηγμένων σημαντικών όπλων», ανέφερε η έκθεση.
Ο χαμηλός όγκος των εκκρεμών παραδόσεων σημαντικών όπλων από τη Ρωσία δείχνει ότι οι εξαγωγές όπλων της είναι πιθανό να συνεχίσουν να μειώνονται τα επόμενα χρόνια.
Η έκθεση σημείωσε: «Τα μαχητικά αεροσκάφη και τα μαχητικά ελικόπτερα συγκαταλέγονται μεταξύ των κυριότερων εξαγωγών όπλων της Ρωσίας από το 1992. Παρέδωσε συνολικά 328 την περίοδο 2018-22, τα οποία αντιπροσώπευαν το 40% των ρωσικών εξαγωγών όπλων κατά την περίοδο αυτή.
Μέχρι το τέλος του 2022, είχε σε εκκρεμότητα παραδόσεις μόνο για 84 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα θέσει πιθανότατα πρόσθετους περιορισμούς στην ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει όπλα, καθώς αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή όπλων για τον δικό της στρατό έναντι εκείνων που προορίζονται για εξαγωγή.
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, με την πώληση μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών να αποτελεί τον κύριο πυλώνα της αμυντικής της βιομηχανίας.
Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι η Γαλλία θα μπορούσε να ξεπεράσει τη Ρωσία, δεδομένης της δραστηριοποίησης του γαλλικού κράτους στην επέκταση του αμυντικού του τομέα και του αντίκτυπου των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Η γαλλική βιομηχανία όπλων, με την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης, κατάφερε να υπογράψει περισσότερες μεγάλες συμφωνίες για εξαγωγές όπλων, με προγραμματισμένες παραδόσεις τα επόμενα χρόνια (ανάμεσά τους και στην Ελλάδα).
«Είναι πιθανό την επόμενη δεκαετία οι γαλλικές εξαγωγές όπλων να είναι στην ίδια τάξη μεγέθους ή και μεγαλύτερες από εκείνες της Ρωσίας», σύμφωνα με την έκθεση.
Την ίδια στιγμή, το μερίδιο της Βρετανίας ολοένα και μειώνεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Ο βρετανικός αμυντικός τομέας απέτυχε να κλείσει συμφωνίες με βασικούς εταίρους όπως η Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές όπλων του να συρρικνωθούν κατά 35%, μειώνοντας το παγκόσμιο μερίδιο της χώρας στις εξαγωγές όπλων από 4,7% την περίοδο 2013-17 σε μόλις 3,2% το 2018-22.
Η Σαουδική Αραβία ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης βρετανικών όπλων κατά τις δύο προηγούμενες πενταετείς περιόδους, πριν από το 2018-2022, αλλά σήμερα υπάρχουν πολύ λίγες σαουδαραβικές παραγγελίες για μεγάλα όπλα από τη Βρετανία.
Το 2020, υπήρχαν ακόμη συζητήσεις για σχέδια παραγγελίας 48 μαχητικών αεροσκαφών Typhoon, αλλά φαίνεται πως η συμφωνία δεν προχώρησε.
Οι πέντε μεγαλύτεροι εξαγωγείς αμυντικών προϊόντων είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και η Γερμανία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα τρία τέταρτα (76%) του συνόλου των εξαγωγών όπλων.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η παγκόσμια υπερδύναμη στις πωλήσεις όπλων και ενισχύουν τον ρόλο τους. Οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 14% την περίοδο 2013-17 και 2018-22 και το μερίδιό τους στις συνολικές παγκόσμιες εξαγωγές όπλων αυξήθηκε από 33% σε 40%.
Το 41% των εξαγωγών αυτών πήγαν στη Μέση Ανατολή, αλλά οι ΗΠΑ παρέδωσαν σημαντικά όπλα σε 103 κράτη κατά την τελευταία πενταετία, σχεδόν όσα και οι δύο επόμενοι μεγαλύτεροι εξαγωγείς μαζί.
Η Ουκρανία ήταν ο 14ος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως την περίοδο 2018-22 και ο τρίτος μεγαλύτερος το 2022. Οι πέντε μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων την περίοδο 2018-22 ήταν η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Αυστραλία και η Κίνα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News