400
Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο του Μπαχμούτ | REUTERS/Oleksandr Ratushniak

«Σφαγείο» το Μπαχμούτ: Τουλάχιστον 20.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της πολιορκίας του

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 09:32
Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο του Μπαχμούτ
|REUTERS/Oleksandr Ratushniak

«Σφαγείο» το Μπαχμούτ: Τουλάχιστον 20.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της πολιορκίας του

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 09:32

Πάνω από από 1.100 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε λιγότερο από μια εβδομάδα μαχών κοντά στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, με αφετηρία την 6η Μαρτίου, καταφέραμε να σκοτώσουμε περισσότερους από 1.100 στρατιώτες του εχθρού μόνο στον τομέα του Μπαχμούτ, μια ανεπανόρθωτη απώλεια της Ρωσίας, ακριβώς εκεί, κοντά στο Μπαχμούτ», τόνισε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 1.500 ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν και έμειναν εκτός μάχης. Μεγάλο τμήμα του εξοπλισμού των Ρώσων καταστράφηκαν καθώς και περισσότερες από 10 ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών.

Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μεταξύ 20.000 και 30.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μέχρι στιγμής στις πολύμηνες μάχες για την κατάληψη του Μπαχμούτ.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δήλωσε ότι σκότωσε περισσότερους από 220 ουκρανούς στρατιώτες τελευταίες 24 ώρες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το Μπαχμούτ –στο οποίο εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 4.000, από τους 70.000 κατοίκους που είχε πριν τον πόλεμο– έχει μικρή στρατηγική αξία, αλλά οι ρώσοι διοικητές έχουν ρίξει εκεί το βάρος τους γιατί προσπαθούν να μεταφέρουν θετικές ειδήσεις στο Κρεμλίνο.

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, συνταγματάρχης Ολεκσάντρ Σίρσκιι, δήλωσε ότι η Ομάδα Βάγκνερ επιτέθηκε στα στρατεύματά του από διάφορες κατευθύνσεις σε μια προσπάθεια να διασπάσει την άμυνα και να προελάσει στις κεντρικές συνοικίες της πόλης.

Ενας ουκρανός στρατιώτης στα χαρακώματα που έχουν σκάψει γύρω από το Μπαχμούτ – REUTERS/Lisi Niesner

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων δήλωσε την Κυριακή ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «δύσκολη, πολύ δύσκολη, ο εχθρός μάχεται για κάθε μέτρο. Και όσο πιο κοντά στο κέντρο της πόλης, τόσο πιο σφοδρές είναι οι μάχες», είπε στο Telegram.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου -μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης- ανέφερε ότι η επίθεση της Μόσχας καθυστερεί: «οι μαχητές της Ομάδας Βάγκνερ πιθανότατα καθηλώνονται όλο και περισσότερο σε αστικές περιοχές… και επομένως δυσκολεύονται να κάνουν σημαντικές προόδους», ανέφερε.

Στο μεταξύ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι φιλοδοξεί να μετατρέψει την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία του σε έναν «στρατό με ιδεολογία» που θα πολεμά «για δικαιοσύνη» στη Ρωσία.

«Μετά την κατάληψη της Αρτεμόβσκ (Μπαχμούτ), θα ξεκινήσει μια επανεκκίνηση», είπε ο Πριγκόζιν σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram. «Συγκεκριμένα, θα αρχίσουμε να στρατολογούμε νέα άτομα από τις περιφέρειες».

«Η ιδιωτική στρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ πρέπει να μετατραπεί από έναν ιδιωτικό -τον καλύτερο- στρατό στον κόσμο, που είναι ικανός να υπερασπιστεί το κράτος, σε έναν στρατό με ιδεολογία. Και αυτή η ιδεολογία είναι ο αγώνας για δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...