507
| Aris Oikonomou / SOOC

Επίθεση σε Βαρουφάκη: «Ταυτοποιήθηκαν όλοι οι δράστες»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2023, 13:53
|Aris Oikonomou / SOOC

Επίθεση σε Βαρουφάκη: «Ταυτοποιήθηκαν όλοι οι δράστες»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2023, 13:53

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε την Κυριακή ο 17χρονος που συνελήφθη για τη συμμετοχή του στην επίθεση κατά του Γιάννη Βαρουφάκη έξω από εστιατόριο στα Εξάρχεια την Παρασκευή.

Πρόκειται για το άτομο που φερόταν να βιντεοσκοπεί την επίθεση στον γραμματέα του ΜέΡΑ25, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο 17χρονος είναι γνωστός στις Αρχές καθώς έχει απασχολήσει και στο παρελθόν με συμμετοχή σε επεισόδια.

Γνώριμοι στους αστυνομικούς είναι όλοι όσοι συμμετείχαν στο συμβάν οι οποίοι επίσης ταυτοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργο Καλλιακμάνη.

Ο συνδικαλιστής είπε ότι οι συγκεκριμένοι δράστες δεν ήταν μπράβοι της νύχτας «αλλά μπαχαλάκηδες, ήταν αναρχικοί», σε παρέμβασή του στο Mega.

«Αυτά τα παιδιά έχουν προσαχθεί πολλές φορές για επεισόδια», συμπλήρωσε και εκτίμησε πως η προσαγωγή τους είναι θέμα χρόνου.

Την εκτίμηση ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται «ομάδα αναρχικών» εξέφρασε το Σάββατο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά το συμβάν ο κ. Βαρουφάκης είχε υποστηρίξει, αντιθέτως, ότι οι δράστες «δεν ήταν αναρχικοί, αριστεριστές, κομμουνιστές ή νέοι μέλη κανενός κινήματος. Μπράβοι της νύχτας ήταν (και φαινόντουσαν) οι οποίοι επικαλέστηκαν άτσαλα το ψέμα ότι ψήφισα μνημόνιο».

Στην ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. το Σάββατο ανέφερε πως δικογραφία που σχηματίζεται αφορά στα αδικήματα της βίας κατά πολιτικού σώματος και συγκεκριμένα κατά Αρχηγού πολιτικού κόμματος καθώς και της επικίνδυνης και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης

Την προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Το χρονικό της επίθεσης

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής ο Γιάνης Βαρουφάκης έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από ομάδα ατόμων σε εστιατόριο στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά και να μεταφερθεί στον «Ευαγγελισμό». Στο ίδιο εστιατόριο είχε δεχθεί ξανά προπηλακισμό, το 2015.

Το κόμμα του κ. Βαρουφάκη εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό το ίδιο βράδυ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Πριν από λίγο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έγινε θύμα θρασύδειλης φασιστικής επίθεσης από προβοκάτορες τραμπούκους. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 συνέτρωγε στο εστιατόριο Γιάντες, (ένα μέρος που επισκέπτεται συχνά) με συνοδοιπόρους του Diem25 από όλη την Ευρώπη, όταν ολιγομελής ομάδα τραμπούκων μπήκε στο εστιατόριο με βίαιες διαθέσεις, φωνάζοντας “έλα έξω κάθαρμα που υπέγραψες Μνημόνια”».

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης σηκώθηκε για να τους μιλήσει», ωστόσο «οι τραμπούκοι απάντησαν αμέσως με βία, ξυλοκοπώντας άγρια τον γραμματέα του ΜέΡΑ25», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο πρώην υπουργός επέστρεψε στην οικία του το ίδιο βράδυ, αφότου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και έλαβε ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την επίθεση. Με ανάρτηση στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι «η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας». Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι «η περιφρούρηση του πολιτικού μας πολιτισμού» είναι «ευθύνη όλων».

Απολύτως καταδικαστέα χαρακτήρισε την επίθεση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η επίθεση στον κ. Βαρουφάκη είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη δημοκρατία μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση και είμαι βέβαιος ότι η Ελληνική Αστυνομία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του ανάρτηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...