Η ακτοφυλακή της Ιταλίας έσπευσε να διασώσει περισσότερους από 1.000 μετανάστες που ταξίδεψαν με πλοία από τη Λιβύη, μόλις δύο εβδομάδες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στο οποίο πνίγηκαν 73 μετανάστες στα νερά της γειτονικής μας χώρας.
Τέσσερα σκάφη της ακτοφυλακής και ένα περιπολικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού στάλθηκαν 80 μίλια από τις ιταλικές ακτές για να προσεγγίσουν ένα σκάφος με 500 μετανάστες, το οποίο είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη, καθώς και δύο άλλα σκάφη που μετέφεραν περίπου 800 μετανάστες.
«Το σκάφος που είχε 500 επιβαίνοντες βρισκόταν στη θάλασσα για τρεις με τέσσερις ημέρες και οι άνθρωποι ήταν σε πραγματικό κίνδυνο, με τα παιδιά να υποφέρουν από σοβαρή αφυδάτωση», δήλωσε εκπρόσωπος του Alarm Phone, της φιλανθρωπικής οργάνωσης που δέχτηκε το σήμα κινδύνου από το σκάφος.
Καθώς οι Αιγύπτιοι που προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την οικονομική αστάθεια της χώρας τους, καταφεύγουν στη Λιβύη, οι διακινητές ανθρώπων στο Τομπρούκ επιβιβάζουν εκατοντάδες από αυτούς σε αλιευτικά σκάφη για το ταξίδι προς την Ιταλία.
Η επιχείρηση διάσωσης, έγραψαν οι Times, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τζόρτζια Μελόνι, της πρωθυπουργού της Ιταλίας, στο Κουτρό της περιφέρειας της Καλαβρίας, κοντά σε μια παραλία όπου τουλάχιστον 73 μετανάστες πνίγηκαν στις 26 Φεβρουαρίου.
Το τραγικό περιστατικό, κατά το οποίο ένα σκάφος διαλύθηκε στα ρηχά κατά τη διάρκεια καταιγίδας, προκάλεσε οργή ενάντια στην ιταλική κυβέρνηση. Πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Κούτρο, συγκεντρώθηκαν μερικές δεκάδες διαδηλωτές που φώναζαν «παραιτηθείτε, δολοφόνοι!».
Κατά τη συνάντηση, ο Μελόνι υποσχέθηκε ποινές φυλάκισης 30 ετών για τους διακινητές και μεγαλύτερο αριθμό νόμιμων διαύλων για την είσοδο των μεταναστών στην Ιταλία. Οι επικριτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ρωτώντας και τους λόγους για τους οποίους οι ιταλοί διασώστες απέτυχαν να προσεγγίσουν το σκάφος και να σώσουν τους μετανάστες.
Και όλα αυτά, ενώ η Μελόνι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι αντιμετωπίζουν νέες πιέσεις καθώς οι αφίξεις μεταναστών αυξάνονται συνεχώς, παρά την υπόσχεση της ακροδεξιάς κυβέρνησης να μειώσει αυτόν τον αριθμό όταν ανέλαβε την εξουσία πέρυσι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News