447
Η Αστυνομία αποκλείει την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί | Reuters TV/Handout via REUTERS

Μακελειό στο Αμβούργο με πυροβολισμούς και νεκρούς σε εκκλησία μαρτύρων του Ιεχωβά

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 00:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/03/2023, 12:01
Η Αστυνομία αποκλείει την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί
|Reuters TV/Handout via REUTERS

Μακελειό στο Αμβούργο με πυροβολισμούς και νεκρούς σε εκκλησία μαρτύρων του Ιεχωβά

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 00:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/03/2023, 12:01

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλου σε εκκλησία Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Aλστερντορφ, στο βόρειο Αμβούργο, το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την Bild, αρχικά εντοπίστηκαν έξι νεκροί. Ο έβδομος βρέθηκε από αστυνομικούς στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, σε απόσταση από τα άλλα θύματα, με τις Αρχές να ανακοινώνουν ότι πιθανότατα πρόκειται για τον δράστη.

«Βρήκαμε νεκρό άτομο σε κοινοτικό κέντρο στο Γκρος Μπόρστελ που υποθέτουμε ότι θα μπορούσε να είναι ο δράστης», ανέφερε η Αστυνομία σε ανάρτησή της στο Twitter.

Το πρωί της Παρασκευής, ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε και όγδοος νεκρός, ενώ ένα από τα θύματα επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα ήταν πρώην μέλος της κοινότητας των Μαρτύρων του Ιεχωβά, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Ο δράστης ήταν ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών και δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως εξτρεμιστής, σημείωσε το γερμανικό έντυπο, το οποίο επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει.

Συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το κίνητρο της επίθεσης.

«Οι αναφορές από το Αλστερντορφ απόψε συγκλονίζουν. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό των δραστών και την εξακρίβωση των κινήτρων. Παρακαλώ, δώστε προσοχή στις οδηγίες της αστυνομίας του Αμβούργου», υπογράμμισε στη δική του δήλωση ο δήμαρχος της χανσεατικής πόλης Πέτερ Τσέντσερ.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε κάνει λόγο για «λουτρό αίματος», προειδοποιώντας τους πολίτες για «εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο», ενώ το περιστατικό βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ζήτησε μάλιστα από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, προκειμένου να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο. «Αναζητείστε αμέσως καταφύγιο σε κτίριο. Χρησιμοποιείστε το τηλέφωνο μόνο σε έκτακτη ανάγκη, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι γραμμές», προέτρεπε το μήνυμα που έλαβαν οι πολίτες.

Η πρώτη ειδοποίηση έφθασε στην Αστυνομία λίγο μετά τις 21:15 (τοπική ώρα· στις 22:15 ώρα Ελλάδας) και αφορούσε πληροφορίες για πυροβολισμούς σε κτίριο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Αστυνομικοί που βρίσκονταν ήδη στην περιοχή έσπευσαν επιτόπου κι άκουσαν άλλον έναν πυροβολισμό καθώς προσέγγιζαν το κτίριο, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ επικαλούμενο τις πρώτες πληροφορίες για το συμβάν. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν πυροβόλησαν, κατά την ίδια πηγή.

Σολτς: Βάναυση πράξη

Ο Ολαφ Σολτς απηύθυνε τις «σκέψεις» του στα θύματα «μιας βάναυσης, βίαιης πράξης» και η κοινότητα των Μαρτύρων του Ιεχωβά εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά θλίψη» της για τη φονική επίθεση που διαπράχθηκε «εναντίον των μελών» της.

«Η θρησκευτική κοινότητα είναι βαθιά θλιμμένη για το τρομερό φονικό που διαπράχθηκε εναντίον των μελών της σε μια Αίθουσα του Βασιλείου στο Αμβούργο έπειτα από θρησκευτική τελετή», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ αντέδρασε μέσω του Twitter δηλώνοντας «συγκλονισμένη από την τρομερή πράξη βίας που διαπράχθηκε εναντίον κοινότητας Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Αμβούργο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...