Το «M.A.S.H.» παραμένει εδώ και περίπου μισό αιώνα μια από τις δημοφιλέστερες σειρές στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης. Η αντιπολεμική κωμωδία με θέμα μια μονάδα νοσηλευτών στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας θεωρείται πλέον, 40 χρόνια μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου της –που κρατά ακόμα το ρεκόρ της υψηλότερης τηλεθέασης στην αμερικανική TV– κλασική.
Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές της σειράς (βασισμένη στη βραβευμένη ομότιτλη ταινία του Ρόμπερτ Ολτμαν), Αλαν Αλντα και Μάικ Φάρελ, είναι πλέον βετεράνοι, διανύοντας την όγδοη δεκαετία της ζωής τους. Για πρώτη φορά μετά το τέλος της σειράς οι δύο ηθοποιοί μαζεύτηκαν ξανά για να προβάρουν ένα νέο επεισόδιο. Μόνο που αυτή τη φορά το σενάριο δεν υπογράφει ο δημιουργός του «M.A.S.H.», Λάρι Γκέλμπαρτ, αλλά ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το ChatGPT είναι το λογισμικό που έχει καταστεί παγκόσμιο φαινόμενο τους τελευταίους μήνες, καθώς είναι σε θέση να συγγράφει σε δευτερόλεπτα ακόμα και πανεπιστημιακή διατριβή. Ο Αλντα, που φιλοξενεί το podcast «Clear+Vivid», αποφάσισε να ζητήσει από το λειτουργικό να του γράψει μια σκηνή για το «MASH», στην οποία ο χαρακτήρας του, Χόκαϊ, κατηγορεί τον Μπί Τζέι, το δεξί του χέρι και συνάδελφό του στις φάρσες, ότι του έκλεψε τα μποξεράκια του.
Το τελικό αποτέλεσμα, μετά από πολλές προτροπές πίσω από το πληκτρολόγιο εκ μέρους του Αλντα, ήταν μια σύντομη, ελαφρώς στομφώδης σκηνή μεταξύ των δυο ανδρών, ηχογραφημένη για το podcast, με τους ηθοποιούς να βρίσκονται σε αντίθετες ακτές των ΗΠΑ. Λειτούργησε ως χιουμοριστική σκηνή; «Οχι ακριβώς», παραδέχεται ο Αλντα.
Ενώ το «MASH» είναι γνωστό για το πονηρό χιούμορ και τους ζωηρούς διαλόγους του, η προσπάθεια του ChatGPT ήταν κούφια και τα αστεία του, στην καλύτερη περίπτωση, «βαριά». Ηταν, όμως, η πρώτη φορά που οι δύο χαρακτήρες αλληλεπιδρούν μετά το φινάλε της σειράς του 1983, το οποίο προβλήθηκε πριν από 40 χρόνια.
Ο Αλντα –ο οποίος, όπως και μεγάλο μέρος του κόσμου, έχει «εμμονή» με την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης– είπε σε μια συνέντευξη ότι αποφάσισε να ηχογραφήσει τη σκηνή για να ελέγξει εάν το ChatGPT ήταν ικανό να γράψει μια «λειτουργική» τηλεοπτική σκηνή, έτοιμη για γύρισμα.
Καθώς το λογισμικό έχει εξελιχθεί σε μια πολιτιστική μανία, πολλοί χρήστες έχουν δοκιμάσει την ικανότητά του να συνθέτει ιστορίες, κάτι που επιχειρεί να κάνει χρησιμοποιώντας παραπομπές από την τεράστια αποθήκη ψηφιακών πληροφοριών του, που συμπεριλαμβάνουν βιβλία, άρθρα της Wikipedia και άλλα ηλεκτρονικά δεδομένα.
Στο podcast του Αλντα, ο Φάρελ είπε ότι το σενάριο που προέκυψε και η ιδέα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε μια μέρα να αντικαταστήσει τους τηλεοπτικούς σεναριογράφους, τον είχαν εκνευρίσει. Ο Αλντα φαινόταν λιγότερο ανήσυχος, σημειώνοντας πως όταν έδωσε εντολή στο ChatGPT να «κάνει τη σκηνή πιο αστεία», το πρόγραμμα κατέληξε σε «μερικά πραγματικά ανόητα πράγματα». Η τεχνολογία είχε επίσης μια τάση να κάνει το σενάριο χλιαρό, οδηγώντας τον να την κατευθύνει για «να σταματήσει να είναι συναισθηματική».
«Εχει άθλια αίσθηση του χιούμορ», λέει ο Αλντα. Πριν αφαιρέσει ένα αστείο, το ChatGPT έγραψε στον Χόκαϊ μια ανόητη ατάκα, που έλεγε ότι το μποξεράκι τού θύμιζε τη γιαγιά του, επειδή «κάποτε πόνταρε σε ένα άλογο που αποδείχτηκε αγελάδα και παρ’ όλα αυτά κατάφερε να βγάλει κέρδος».
Τελικά, θα έπρεπε οι ατάκες μεταξύ του Μπι Τζέι και του Χόκαϊ σχετικά με το μποξεράκι να θεωρηθούν επαγγελματικά αστείες; Ή το χιούμορ είναι επιπέδου δημιουργήματος της φαντασίας θαυμαστών (fan fiction); «Αυτό μπορούν να το καθορίσουν μόνο οι μελλοντικές γενιές», απαντά ο Αλντα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News