308
Μαθήτριες σε κατηχητικό στην Καμπούλ, το μόνο σχολείο που τους επιτρέπεται να παρακολουθήσουν | REUTERS/Ali Khara

ΟΗΕ: Το Αφγανιστάν η πιο καταπιεστική χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 10:19
Μαθήτριες σε κατηχητικό στην Καμπούλ, το μόνο σχολείο που τους επιτρέπεται να παρακολουθήσουν
|REUTERS/Ali Khara

ΟΗΕ: Το Αφγανιστάν η πιο καταπιεστική χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 10:19

Είκοσι θαρραλέες γυναίκες διαδήλωσαν στην Καμπούλ, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διαμαρτυρόμενες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν είναι η πιο καταπιεστική χώρα στον κόσμο, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή ημέρα, ζήτησε από τους Ταλιμπάν να τερματίσουν αμέσως τους δρακόντειους περιορισμούς που επιβάλλουν στις γυναίκες.

«Το Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν είναι η πιο καταπιεστική χωρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών», είπε η Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, επικεφαλής της επιτροπής Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Manua).

«Ηταν σπαραξικάρδιο να βλέπουμε τις μεθοδικές, σκόπιμες και συστηματικές προσπάθειές τους να απομακρύνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν από τη δημόσια σφαίρα», πρόσθεσε.

Αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2022, οι Ταλιμπάν έχουν αυξήσει τους περιορισμούς εναντίον των γυναικών. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται να φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια, να εργάζονται και να κυκλοφορούν δημοσίως αν δεν είναι καλυμμένες ολόκληρες, φορώντας μπούρκα, νικάμπ ή τσαντόρ.

Ακόμα, δεν μπορούν να ταξιδεύουν πουθενά αν δεν συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή τους. Τον Νοέμβριο οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν επίσης την είσοδο των γυναικών σε πάρκα, κήπους, δημόσια λουτρά και αθλητικά κέντρα.

«Το γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας είναι κλεισμένος σπίτι του την ώρα που (το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει) μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως είναι μια κολοσσιαία πράξη εθνικού αυτοακρωτηριασμού», κατήγγειλε ο ΟΗΕ.

Περίπου 22,8 εκατ. Αφγανοί –περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της χώρας– είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ τρία εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν από υποσιτισμό.

Οι επιπτώσεις των μέτρων που έχουν λάβει οι Ταλιμπάν «δεν περιορίζονται στις γυναίκες και τα κορίτσια. Πλήττουν όλους τους Αφγανούς, με τις συνέπειές τους να είναι εμφανείς για πολλές γενιές», επεσήμανε η Αλισον Νταβίντιαν, ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 2023, «11,6 εκατ. γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν θα έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...