414
Ουκρανός στρατιώτης αμύνεται στο Μπαχμούτ | REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Ζελένσκι: Αν πέσει το Μπαχμούτ, οι Ρώσοι θα καταλάβουν κι άλλες πόλεις

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 09:38
Ουκρανός στρατιώτης αμύνεται στο Μπαχμούτ
|REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Ζελένσκι: Αν πέσει το Μπαχμούτ, οι Ρώσοι θα καταλάβουν κι άλλες πόλεις

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 09:38

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε πως αν ο ρωσικός στρατός καταλάβει το Μπαχμούτ, θα έχει «ελεύθερο τον δρόμο» για να προσπαθήσει να κυριεύσει και άλλες πόλεις στο Ντονμπάς.

Μιλώντας στο CNN, ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι μετά το Μπαχμούτ, οι Ρώσοι «μπορούν να πάνε στην Κραματόρσκ, μπορεί να πάνε στη Σλοβιάνσκ, ο δρόμος θα είναι ελεύθερος προς άλλες πόλεις της Ουκρανίας».

«Αυτό έχει στρατηγική σημασία για εμάς», τόνισε για αυτό και ο ουκρανικός στρατός δεν αποχωρεί από την πόλη, παρά το γεγονός ότι πολιορκείται επί μήνες από τους Ρώσους.

Το Μπαχμούτ «είναι σημαντικός κόμβος (των γραμμών) άμυνας των ουκρανών στρατιωτών στο Ντονμπάς. Η κατάληψή του θα επιτρέψει να διεξαχθούν νέες επιθετικές επιχειρήσεις σε βάθος», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε στο CNN πως ο στρατός του είναι αποφασισμένος να κρατήσει την πόλη.

«Είχα συνάντηση με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τους στρατιωτικούς διοικητές και όλοι τους μου είπαν πως πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στο Μπαχμούτ.

Ασφαλώς πρέπει να λογαριάσουμε τις ζωές των στρατιωτικών μας. Αλλά πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε καθώς παραλαμβάνουμε όπλα, ώσπου ο στρατός μας να προετοιμαστεί για αντεπίθεση», είπε ο Ζελένσκι.

Παρότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ επιχείρησε να υποβαθμίσει σε δηλώσεις του τη στρατηγική σημασία του Μπαχμούτ, η πόλη έχει προσλάβει μεγάλη συμβολική και τακτική σημασία, καθώς τα δύο αντιμαχόμενα μέρη έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες.

Ουκρανός στρατιώτης σκάβει χαντάκι έξω από το Μπαχμούτ – REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Πρόκειται για την πιο μακρά και φονική μάχη αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Η πόλη, στην οποία έχουν απομείνει λιγότεροι από 4.000 κάτοικοι από τους 70.000 που είχε προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Πριγκόζιν: Ελέγχουμε το ανατολικό τμήμα της πόλης

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ έχουν τον πλήρη έλεγχο του ανατολικού τμήματος του Μπαχμούτ.

«Μονάδες της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ πήραν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Μπαχμούτ», ανέφερε ο Πριγκόζιν με ηχητικό μήνυμά του στο Telegram.

Ουκρανοί στρατιώτες ξαποστάζουν πάνω σε ένα τανκ, έξω από το Μπαχμούτ – REUTERS/Oleksandr Ratushniak

«Τα πάντα ανατολικά του ποταμού Μπαχμούτκα βρίσκονται πλήρως υπό τον έλεγχο της Βάγκνερ», πρόσθεσε.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο ιδρυτής της Ομάδας Βάγκνερ κατήγγειλε επανειλημμένα την αδιαφορία των ρωσικών αρχών στις εκκλήσεις του για προμήθεια πυρομαχικών στους μισθοφόρους και υποστήριξε ότι αν αποχωρήσει η Βάγκνερ από το Μπαχμούτ, η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...