788
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην τηλεοπτική του εμφάνιση στο Μega την Τρίτη | ΥouTube/Μega

Πιερρακάκης: Τέλος οι δικαιολογίες για «30%», αναλαμβάνουμε ευθύνες

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2023, 11:18
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην τηλεοπτική του εμφάνιση στο Μega την Τρίτη
|ΥouTube/Μega

Πιερρακάκης: Τέλος οι δικαιολογίες για «30%», αναλαμβάνουμε ευθύνες

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2023, 11:18

Σκυμμένο κεφάλι και πράξεις αντί για λόγια, ώστε το «ποτέ ξανά» να μην είναι κενό περιεχομένου. Με τις λέξεις αυτές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, έδειξε τον δρόμο της απάντησης στη δικαιολογημένη –όπως αναγνώρισε– οργή της κοινωνίας για τα κακώς κείμενα και τις εκκρεμότητας που κοστίζουν ζωές, όπως στην τραγωδία των Τεμπών.

«Τέλος τα 30% – οι αλλαγές που θα ανακοινώσει ο κ. Γεραπετρίτης να γίνουν “χθες”», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης (ενόψει της συνέντευξης Τύπου του συναδέλφου του υπουργού την Τετάρτη) με αφορμή τις δικαιολογίες ότι το σύστημα τηλεματικής στο δίκτυο του ΟΣΕ είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70% και απέβη μοιραίο το 30% που απέμενε. «Εμείς κυβερνάμε τέσσερα χρόνια, εμείς αναλαμβάνουμε ευθύνες και αυτές που μας αναλογούν και άλλες», ξεκαθάρισε μιλώντας στο Μega, υπογραμμίζοντας ότι η απάντηση δεν είναι η ισοπέδωση, αλλά η οικοδόμηση, με πράξεις και έργα, χωρίς καμία καθυστέρηση.

«Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που κουβαλούν τον σταυρό της απώλειας των αγαπημένων τους προσώπων. Πρέπει να μιλάς όταν οι λέξεις σου είναι καλύτερες από τη σιωπή. Δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν οι κατάλληλες λέξεις. Σκυμμένο κεφάλι χρειάζεται και χρειάζονται οι κατάλληλες πράξεις, και το αυτονόητο είναι ότι όλα πρέπει να έρθουν στο φως, από τις επιτροπές μέχρι το πολιτικό σύστημα, τη διοίκηση του Οργανισμού και τις συμβάσεις. Είναι επιβεβλημένο να γίνουν οι κινήσεις, προκειμένου το “ποτέ ξανά” που λέει όλη χώρα, να μην είναι κενό περιεχομένου», ανέφερε αρχικά στη συνέντευξή του ο  υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προανήγγειλε μια σειρά από αλλαγές στις συνθήκες ασφαλείας.

«Σε αυτό το τρένο πρέπει να ξαναμπούμε όλοι», ήταν το μήνυμά του, ενώ σαφής και ξεκάθαρος ήταν και για το θέμα των ευθυνών: «Δεν είναι απάντηση να λέμε ότι το 30% δεν είχε γίνει ακόμα. Υπάρχουν αυτοί που δείχνουν και αυτοί που σηκώνουν το χέρι και αναλαμβάνουν ευθύνες. Εμείς κυβερνάμε τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σηκώνουμε το χέρι και αναλαμβάνουμε ευθύνες, και αυτές που μας αναλογούν και άλλες. Γι’ αυτό μπήκε η γενιά μου στην πολιτική, για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και αυτές τις ιστορικές εκκρεμότητες. Πλέον κοστίζουν ζωές, δεν υπάρχει πολυτέλεια της αναμονής και του χρόνου».

Αντίστοιχα και για το θέμα των συμβάσεων του ΟΣΕ  ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «πρέπει να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα και σε όλες τις πτυχές. Γνωρίζουμε ότι ο ΟΣΕ υπήρξε μια «αμαρτωλή ιστορία» από την εποχή των μνημονίων μέχρι και σήμερα, αλλά στο χέρι μας είναι όλα αυτά να τα διορθώσουμε. Το πολιτικό σύστημα δεν έχει την πολυτέλεια να μην πει την αλήθεια στον κόσμο. Οι αλλαγές που θα γίνουν και θα ανακοινώσει ο κ. Γεραπετρίτης αύριο, να γίνουν “χθες”».

«Η απάντηση στην οργή, που είναι δίκαιη και αφορά κάθε Ελληνα και Ελληνίδα, δεν είναι η ισοπέδωση αλλά η οικοδόμηση. Υπάρχουν πράγματα που έχουν γίνει, και πράγματα που καθυστέρησαν δραματικά να γίνουν. Η λύση για αυτά που καθυστέρησαν δραματικά, πάνω από κόμματα, είναι να λυθούν με πράξεις και έργα. Τέλος με τα 30%», επανέλαβε.

«Η δουλειά της ποινικής διερεύνησης είναι να μιλήσει για το ανθρώπινο λάθος. Η δουλειά των πολιτικών είναι να διορθώσουν το σύστημα που απέτυχε, να μην επιτρέψουν το ανθρώπινο λάθος να εκδηλωθεί», υπογράμμισε και «αυτό που χρωστάμε, είναι να μπορέσουμε να πούμε ότι πρέπει να οικοδομήσουμε κι όχι να ισοπεδώσουμε. Υπάρχουν πράγματα όπου η Ελλάδα έχει προοδεύσει και πράγματα όπου έχει εγκλωβιστεί στο χθες. Να κρατήσουμε τα καλά, να μην τα αυτοακυρώσουμε και πάνω σε αυτήν την προίκα να χτίσουμε και τα υπόλοιπα […] Αθροίζονται αμαρτίες στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι δεν κατεδαφίζουμε τα πάντα, οικοδομούμε σε ό,τι καλό έχουμε και καλύπτουμε τα κενά που έχουμε σαν κράτος».

Επισημαίνοντας, τέλος, τη σημασία της συγγνώμης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκλεισε με αναφορά στο θέμα της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς εν γένει:

«Ας μην υποτιμάμε τη διάσταση της συγγνώμης από οποιονδήποτε άνθρωπο, το να παραδέχεται το λάθος, το να μην δείχνει και να σηκώνει το χέρι. Ειδικά όταν είναι κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει ως πολιτικό σύστημα. Κι όταν αυτή η συγγνώμη συνοδεύεται από όλες εκείνες τις πράξεις που διορθώνουν τους λόγους για τους οποίους ειπώθηκε, τότε έχει αξία. Δεν υπάρχει περιθώριο για το πολιτικό σύστημα να μην πάμε το θέμα στο απόλυτο βάθος, να μην ακουστούν αλήθειες για τα πάντα. Είναι λογικό να κλονίζεται η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και προς όλους τους πολιτικούς. Πρέπει γρήγορα η οργή να μετουσιωθεί σε δράση. Ο μόνος δρόμος είναι να σηκωθεί η χώρα όρθια και να προσπαθήσουμε να την πάμε εκεί που της αξίζει».

«Δεν δέχομαι ότι υπάρχουν δυο Ελλάδες, είναι μια και είναι αυτή που θέλουμε όλοι. Κάθε πτυχή του κράτους που είναι στον 19ο αιώνα ούτε καν στον 20ο να διορθωθεί πάραυτα. Αυτή είναι η οργή του κόσμου που πρέπει να μεταβολιστεί σε πράξη», κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...