Ο Σι Τζινπίνγκ επιτέθηκε στη Δύση κατηγορώντας την για πολιτική «ανάσχεσης» και «καταστολής» της Κίνας, όπως είπε στη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο.
«Δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πλήρη πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που εγείρει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος.
«Το εξωτερικό περιβάλλον ως προς την ανάπτυξη της Κίνας βίωσε ταχείες αλλαγές. Οι αβέβαιοι και απρόβλεπτοι παράγοντες αυξήθηκαν κατά πολύ», τόνισε ο Σι.
Ταυτόχρονα, η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και δυσκολίες, συνέχισε ο κινέζος πρόεδρος, αναφερόμενος ιδίως στην πανδημία και στις πιέσεις στην οικονομία της χώρας που επιβράδυναν την ανάπτυξή της.
Τα σχόλια του 69χρονου προέδρου, που ετοιμάζεται να αναλάβει την άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία του, έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με προηγούμενες τοποθετήσεις της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας, που αναφερόταν αόριστα σε «ορισμένες χώρες», αποφεύγοντας να τις κατονομάσει.
ΥΠΕΞ: Αν δεν αλλάξουν οι ΗΠΑ θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση
Την ίδια γραμμή υιοθέτησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως αυξάνουν την ένταση στη διμερή σχέση και προειδοποίησε πως εάν δεν αλλάξουν προσέγγιση, οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου θα οδηγηθούν σε «σύγκρουση και αναμέτρηση».
Η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική καταστολής και περιορισμού της Κίνας μάλλον αντί να υιοθετήσει προσέγγιση Δίκαιου, βασισμένου σε κανόνες ανταγωνισμού, είπε ο Τσιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο περιθώριο των ετήσιων εργασιών του κινεζικού Κοινοβουλίου.
«Ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνονται η Κίνα και οι απόψεις για αυτή στις ΗΠΑ έχει σοβαρή στρέβλωση», είπε.
Η Ουάσιγκτον «βλέπει την Κίνα ως τον βασικό ανταγωνιστή της και τη σοβαρότερη γεωπολιτική πρόκληση γι’ αυτήν. Αυτό είναι σαν το πρώτο κουμπί στο πουκάμισο που φοράς λάθος».
Οι ΗΠΑ, συνέχισε ο Τσιν, θα όφειλαν να τηρούν τους κανόνες για τους οποίους μιλούν.
Η Ουάσιγκτον «μιλάει πολύ για την τήρηση των κανόνων, αλλά φανταστείτε δυο αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνα δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν ο ένας, αντί να επικεντρώνεται στο να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί, προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιά στον άλλο, αυτό δεν είναι δίκαιος ανταγωνισμός, αλλά κακόβουλη αναμέτρηση, φάουλ».
Οι ΗΠΑ λένε επίσης πως θέλουν να στηθούν «προστατευτικές μπάρες» στη σχέση με την Κίνα και ότι δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση, συμπλήρωσε, αλλά στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το Πεκίνο καλείται να μην αντιδρά ούτε με λόγια ούτε με πράξεις όταν υφίσταται κατασυκοφάντηση ή επίθεση.
«Αυτό είναι απλώς αδύνατον», τόνισε ο Τσιν.
«Αν οι ΗΠΑ δεν φρενάρουν, αν συνεχίσουν να επιταχύνουν στον λάθος δρόμο, καμιά προστατευτική μπάρα δεν θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό, που θα μετατραπεί σε σύγκρουση και αναμέτρηση, και ποιος θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες;», συνέχισε.
«Αν οι ΗΠΑ τρέφουν τη φιλοδοξία να γίνουν σπουδαίες ξανά», πρόσθεσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιώντας το γνωστό σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ, «πρέπει να αντιμετωπίζουν με πιο ανοιχτόμυαλο τρόπο την ανάπτυξη άλλων χωρών».
«Η αποτροπή και ο περιορισμός δεν θα κάνουν σπουδαία την Αμερική. Δεν θα σταματήσουν το ξανάνιωμα της Κίνας», συνέχισε.
Υπέρ της Ρωσίας
Η Κίνα κρίνει πως πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, εν μέσω της αναταραχής στο διεθνές σκηνικό, πρόσθεσε ο Τσιν Γκανγκ.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Πεκίνου χαρακτήρισε την «καλή» προσωπική σχέση των Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν «άγκυρα» για αυτήν των δύο κρατών.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν η Κίνα και η Ρωσία θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χρήση του δολαρίου και του ευρώ στο διμερές εμπόριο, ο Τσιν απάντησε πως οι δύο χώρες θα χρησιμοποιούν όποιο νόμισμα κρίνουν πως είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και αξιόπιστο.
«Τα νομίσματα δεν θα έπρεπε να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιβολή κυρώσεων, ακόμη λιγότερο μέσο εκφοβισμού ή εξαναγκασμού», σχολίασε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News