507
Σολτς και Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο, στις ελάχιστες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα | REUTERS/Kevin Lamarque

Ουκρανία αλλά και Κίνα στην «ασυνήθιστα μυστικοπαθή» συνάντηση του Σολτς με τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2023, 09:18
Σολτς και Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο, στις ελάχιστες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ουκρανία αλλά και Κίνα στην «ασυνήθιστα μυστικοπαθή» συνάντηση του Σολτς με τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2023, 09:18

Με διπλωματικούς όρους ήταν ένα εντελώς ασυνήθιστο ταξίδι: χωρίς δημοσιογραφική entourage, χωρίς επίσημα δείπνα και πολλούς προσκεκλημένους, χωρίς καν να έχει προβλεφθεί μια συνέντευξη Τύπου, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, έφθασε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το timing ήταν εμφανές, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος δεν δείχνει να οδεύει σύντομα προς κάποιο τέλος. Και υπό αυτό το πρίσμα ο συμβολισμός του τετ α τετ επίσης εμφανής: ο Μπάιντεν υπήρξε εξ αρχής ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των Ουκρανών, ενώ από την άλλη πλευρά ο Σολτς κράτησε μια επιφυλακτική, αν όχι επαμφοτερίζουσα στάση, απέναντι στην κυβέρνηση του Κιέβου, ζυγίζοντας την εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τη Ρωσίας (και ίσως την Κίνα).

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος διέβη το κατώφλι του Λευκού Οίκου, ενώ πολλοί στη Γερμανία αναρωτιούνταν σχετικά με αυτή την επίσκεψη, για την οποία το γραφείο Τύπου της καγκελαρίας εξέδωσε μόλις μία πρόταση λίγων λέξεων: «Ο καγκελάριος Σολτς θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να συζητήσει με τον Τζο Μπάιντεν την κατάσταση στην Ουκρανία, έναν χρόνο μετά την εισβολή, και τη δυτική στήριξη στο Κίεβο».

Αλλά και όταν κάθησαν οι δύο ηγέτες στο Οβάλ Γραφείο, δεν είπαν πολλά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία προχωρούν μαζί σε ό,τι αφορά το θέμα της Ουκρανίας και ισχυροποιούν τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Σολτς.

Και ο καγκελάριος της Γερμανίας είπε από την πλευρά του ότι είναι πολύ σημαντικό να στείλουν οι δύο χώρες ένα μήνυμα ότι οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.

To περιβάλλον του Σολτς απέδωσε το χαμηλό προφίλ της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον στην επιθυμία του καγκελαρίου να «αφοσιωθεί στη δουλειά του».

«Η ιδέα είναι να γίνει μια σύσκεψη εργασίας. Δεν πρόκειται για κρατική επίσκεψη. Το νόημα είναι να καθίσουν δύο άνδρες στο τραπέζι, να ανοίξουν τα χαρτιά τους, να ζυγίσουν τις επιλογές, να ανταλλάξουν απόψεις ελεύθερα, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να καταλήξουν επειγόντως σε κάποια απόφαση», ανέφεραν από το Βερολίνο.

Σε κάθε περίπτωση η κάπως μυστικοπαθής φύση της επίσκεψης –ο Σολτς δεν παρουσίασε καν την ατζέντα της στην Μπούντεσταγκ– έκανε πολλούς στην Ευρώπη να σκέφτονται πως οι δύο ηγέτες αισθάνονται ότι επείγει να χαράξουν μια νέα πορεία τόσο για τη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και για το θέμα της ενδεχόμενης εμπλοκής της Κίνας, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να στηρίξει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι New York Times σημείωσαν πως κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκε τόσο η Ουκρανία όσο και η Κίνα (κάτι που δεν αναφερόταν στην ανακοίνωση της καγκελαρίας πριν την επίσκεψη). Αναλυτές εκτιμούν πως από την Ουάσινγκτον υπάρχει ανησυχία για τη στάση του Βερολίνου σε περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξει μια αντίδραση της Δύσης και απέναντι στην Κίνα λόγω της πιθανής στρατιωτικής βοήθειας της τελευταίας προς τη Μόσχα. Η Γερμανία έχει τεράστια έκθεση στην κινεζική οικονομία, η οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, αν ο Σι Τζινπίνγκ αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να στηρίξει ανοιχτά το καθεστώς Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...