268
| SOOC

Τριμελής η Ειδική Επιτροπή για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη – ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε διακομματική, ούτε υπερκομματική

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2023, 15:04
|SOOC

Τριμελής η Ειδική Επιτροπή για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη – ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε διακομματική, ούτε υπερκομματική

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2023, 15:04

Τρεις ημέρες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, συγκροτήθηκε η Ειδική Επιτροπή για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στην τραγωδία. Τη σύσταση της Επιτροπής ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού.

Ωστόσο ακόμη και σε αυτό το ελάχιστο: τη συγκρότηση της επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, δεν επετεύχθη το ζητούμενο της διακομματικής συναίνεσης.

Η Επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από τους:

– Ιωάννη – Κωνσταντίνο Χαλκιά, επίτιμο πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρο

– Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο, καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος

– Βασίλειο Προφυλλίδη, καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος

Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν, αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση.

Εκφράζοντας τις ενστάσεις του για τη συγκρότηση και τον ρόλο της, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ούτε για διακομματική, ούτε για υπερκομματική Επιτροπή.

«Η ανακοίνωση των εκλεκτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή. Αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα.

»Αυτό που επιθυμεί όμως είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης: Οτι όλα είναι ένα “τραγικό ανθρώπινο λάθος” και “διαχρονικές οι ευθύνες¨», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, που καταλήγει:

«Τα αίτια όμως που οδήγησαν στην τραγωδία δε θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα διερευνηθούν όχι από τις Επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες Αρχές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...