473
Απορρίμματα λίγο έξω από την είσοδο του Κολοσσαίου, στην Αιώνια Πόλη | Shutterstock/MZeta

Ο πιο τεμπέλης σκουπιδιάρης της Ρώμης

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2023, 14:22
Απορρίμματα λίγο έξω από την είσοδο του Κολοσσαίου, στην Αιώνια Πόλη
|Shutterstock/MZeta

Ο πιο τεμπέλης σκουπιδιάρης της Ρώμης

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2023, 14:22

Ολοι μας έχουμε μπει κάποτε στον πειρασμό να δηλώσουμε άρρωστοι για να αποφύγουμε εργασία λίγων ημερών. Η κοπάνα από τη δουλειά για υποτιθέμενους λόγους ασθένειας είναι κοινό φαινόμενο, γνωστό και στους εργοδότες, οι οποίοι συχνά επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια. Αρκεί οι εν λόγω επίπλαστα δικαιολογημένες απουσίες να μην ξεπερνούν κάποια όρια – κάτι που συνέβη στην ιταλική πρωτεύουσα, στην περίπτωση ενός σκουπιδιάρη.

Με 51 αιτήσεις άδειας λόγω ασθένειας σε δύο χρόνια, ο συλλέκτης απορριμάτων της Ρώμης διεκδικεί τον τίτλο του πιο τεμπέλη δημοτικού εργαζομένου στον κόσμο – αν δεν υπολογίσουμε κάποιες αργομισθίες που καταγγέλλονται κατά καιρούς σε δήμους ανά την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι τόνοι ασύλλεκτων σκουπιδιών σε διάφορες συνοικίες της Αιώνιας Πόλης.

Ο… σεσημασμένος υπάλληλος του δήμου έχει ισχυριστεί κατά καιρούς μέσα στην τελευταία διετία ότι υπέφερε από στομαχόπονο, πονοκέφαλο, δυσεντερία, γρίπη και χρόνια κόπωση, αλλά το κορυφαίο του «επίτευγμα» ήταν όταν, τον Φεβρουάριο του 2015, επέδωσε στην υπηρεσία του τέσσερα σημειώματα ασθενείας – ένα για κάθε εβδομάδα του μήνα.

Στοίβες σκουπιδιών στους δρόμους της Ρώμης, καθώς όλο και περισσότεροι συλλέκτες απορριμάτων δηλώνουν συχνά «ασθενείς» (Getty Images/japatino)

Για τα καλυμμένα με σκουπίδια πεζοδρόμια της Ρώμης έχουν κατηγορηθεί εδώ και καιρό οι –και επίσημα, πλέον– κακοί στη δουλειά τους σκουπιδιάρηδες της πόλης, που ενδεχομένως είναι πολύ άρρωστοι για να σηκώσουν έναν κάδο. Πέρυσι, περίπου το 15% από τους 7.000 συλλέκτες απορριμάτων της ιταλικής πρωτεύουσας ήταν απόντες σε καθημερινή βάση – είτε βαριά άρρωστοι είτε διεκδικώντας άδεια για να φροντίσουν έναν άρρωστο συγγενή.

Αλλοι 1.500 φέρουν σημειώσεις από τον προσωπικό γιατρό τους, που τους ζητά να παραμείνουν στο γραφείο αντί να μαζεύουν σκουπίδια. Το 2021, ο νέος τότε δήμαρχος Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι αναγκάστηκε να προσφέρει στο προσωπικό χρηματικό μπόνους για να σταματήσουν να τηλεφωνούν ότι είναι άρρωστοι, στην προσπάθειά του να διατηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση ότι θα διατηρούσε τους δρόμους καθαρούς.

Ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, που επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα περισυλλογής των σκουπιδιών, στο περυσινό Pride Parade (Shutterstock/Gennaro Leonardi Photos)

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στην εταιρεία αστικών μεταφορών, όπου πέρυσι αναφέρθηκε ότι κάθε ημέρα, το 18% του προσωπικού ήταν απόν, συμπεριλαμβανομένου ενός υπαλλήλου που συνελήφθη να τραγουδά σε νυχτερινό κέντρο, ενώ είχε δηλώσει επίσημα άρρωστος, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση του αγνώστων στοιχείων 45χρονου μονίμως ασθενή στην εταιρεία σκουπιδιών, ο υπάλληλος καθαριότητας είχε εξαιρετική υγεία και ήταν απόλυτα ικανός να εργαστεί. Απλώς… πλαστογραφούσε τις σημειώσεις του γιατρού του.

Ο δήμαρχος της Ρώμης προσπάθησε πέρυσι να κάνει μια εκκαθάριση των ασυνεπών συλλεκτών σκουπιδιών, ελέγχοντας αν υπέφεραν πραγματικά από πόνους στην πλάτη και άλλες ασθένειες που, όπως ισχυρίζονταν, τους κρατούσαν μακριά από την εργασία. Αμεσα, περίπου 200 μέλη του προσωπικού ανακοίνωσαν ξαφνικά ότι θεραπεύθηκαν «από θαύμα», σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου εκείνης της εποχής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...