869
Πολυκατοικία στις φλόγες στο Μπαχμούτ, την Τρίτη | REUTERS/Alex Babenko

Μπαχμούτ, το νέο Σαράγεβο: Μία κόλαση φωτιάς και ελεύθεροι σκοπευτές παντού

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2023, 11:54
Πολυκατοικία στις φλόγες στο Μπαχμούτ, την Τρίτη
|REUTERS/Alex Babenko

Μπαχμούτ, το νέο Σαράγεβο: Μία κόλαση φωτιάς και ελεύθεροι σκοπευτές παντού

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2023, 11:54

Το Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, είναι «ουσιαστικά περικυκλωμένο», δήλωσε την Παρασκευή σε βίντεο που ανέβασε στο Telegram o ιδρυτής της Ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πρόσβαση μόνο σε έναν δρόμο που οδηγεί έξω από την πόλη, ενώ κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποσύρει τις ουκρανικές δυνάμεις από την πόλη.

«Αν προηγουμένως ήμασταν αντιμέτωποι με έναν επαγγελματικό ουκρανικό στρατό, ο οποίος πολεμούσε εναντίον μας, σήμερα βλέπουμε ολοένα και περισσότερους ηλικιωμένους και παιδιά. Πολεμούν, αλλά η ζωή τους στο Μπαχμούτ είναι σύντομη, μία ή δύο ημέρες», τόνισε ο Πριγκόζιν.

«Δώστε τους μια ευκαιρία να φύγουν από την πόλη, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει τρεις ανθρώπους, έναν ηλικιωμένο και δύο νέους, να κοιτούν την κάμερα και να ζητούν από τον Ζελένσκι να τους επιτρέψει να φύγουν.

Ετσι, σημειώνει ο Guardian, μια μάχη που ενσαρκώνει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας, καθώς οι υπερασπιστές της πόλης αμύνονται ενάντια στους αμείλικτους βομβαρδισμούς και τα ρωσικά στρατεύματα επί επτά μήνες, φαίνεται πως πλησιάζει στο τέλος της.

Μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ με τη σημαία τους στην ταράτσα κτιρίου στο Μπαχμούτ, σε καρέ από βίντεο της Πέμπτης

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Πριγκόζιν δήλωνε ότι δεν είχε δει σημάδια αποχώρησης των Ουκρανών και πως το Κίεβο στην πραγματικότητα ενίσχυε τις θέσεις του. «Ο ουκρανικός στρατός αναπτύσσει πρόσθετα στρατεύματα και κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον έλεγχο της πόλης. Δεκάδες χιλιάδες ουκρανοί στρατιώτες προσφέρουν άγρια αντίσταση, και η μάχη γίνεται όλο και πιο αιματηρή μέρα με τη μέρα».

Ο υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι πράγματι εστάλησαν ενισχύσεις στο Μπαχμούτ.

Ο Ολεχ Ζντάνοφ, ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής, είπε ότι οι ενισχύσεις μπορεί να στάλθηκαν για να κερδίσουν χρόνο για την ενίσχυση των ουκρανικών γραμμών βολής σε ένα λόφο στο Τσάσιβ Γιαρ, περίπου 15 χλμ δυτικά του Μπαχμούτ. Πρόσθεσε ότι η πιθανή απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από το Μπαχμούτ, «δεν θα επηρεάσει την πορεία του πολέμου με οποιονδήποτε τρόπο» λόγω των θέσεων βολής που ήδη κατέχουν οι Ουκρανοί στο Τσάσιβ Γιαρ.

Ηλικιωμένος κάτοικος του Μπαχμούτ, περπατά στον δρόμο, την Δευτέρα – REUTERS/Alex Babenko

Σύμφωνα με τον Guardian, κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η πτώση του Μπαχμούτ θα ήταν ένα πλήγμα για την Ουκρανία και μια νίκη προπαγάνδας για το Κρεμλίνο και άλλοι ότι η κατάληψή του θα παρέχει μικρό στρατηγικό πλεονέκτημα στη Ρωσία

Την τελευταία εβδομάδα, κι ενώ οι επίλεκτες μονάδες της Ομάδας Βάγκνερ έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους, όσοι κατάφεραν να φτάσουν στο Μπαχμούτ χρησιμοποιούν την ίδια λέξη για να περιγράψουν τι βίωσαν: κόλαση.

Κτίρια καίγονται παντού και πυκνοί καπνοί υψώνονται στον ουρανό στην πόλη, που πλήττεται συνέχεια από βομβαρδισμούς.

Ενα κτίριο καίγεται και καπνοί υψώνονται στον ουρανό, την Πέμπτη – REUTERS/Alex Babenko

Με τους δρόμους που οδηγούν στο Μπαχμούτ κάτω από συνεχή πυρά από τις δύο πλευρές και με τους ελεύθερους σκοπευτές στους δρόμους, η πρόσβαση στην πόλη έχει γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη για τις ομάδες διάσωσης, καθώς φαίνεται πλέον ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν.

«Δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στην περιοχή του κέντρου τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα η Ολια Ντανίλοβα, που εργάζεται στο Μπαχμούτ για μια ουκρανική ΜΚΟ, την Dobryi Rukh, και βρίσκεται εκεί και τους επτά μήνες της ρωσικής επίθεσης στην πόλη.

«Το κοντινότερο που μπορούσαμε να φτάσουμε ήταν 500 μέτρα από το κέντρο της πόλης. Τα πάντα βομβαρδίζονται. Ο κεντρικός δρόμος που χρησιμοποιούσαμε βομβαρδίζεται συνεχώς. Η 27η Φεβρουαρίου ήταν η χειρότερη. Αυτή ήταν η μέρα της κόλασης. Ηταν η πιο δύσκολη μέρα που είχαμε από τότε που δουλέψαμε εδώ. Ηταν ένα τείχος από φλόγες. Ερχόταν από όλες τις πλευρές και η αεροπορία επιτίθετο».

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι που έχουν απομείνει στο Μπαχμούτ προσπαθούν να βρουν λίγη παρηγοριά σε ένα καταφύγιο – REUTERS/Alex Babenko

«Αν προσπαθήσεις να πας στον κεντρικό δρόμο, κάποιος θα επιχειρήσει να σε σκοτώσει. Υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στον δρόμο που πυροβολούν πολίτες. Δεν δίνουν δεκάρα. Είναι σκέτο μακελειό», πρόσθεσε ο Ντάνιελ Γουίλκ, οδηγός για άλλη ΜΚΟ.

Ο Ουκρανός Μαγκιάρ, διοικητής μονάδας τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για πρώτη φορά σε βίντεο που ανέβασε στα social media: «Το μόνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι από την 1η Μαρτίου, το Μπαχμούτ εξακολουθεί να στέκεται. Το τίμημα της κατοχής του είναι υψηλό. Και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να το κρατήσεις», πρόσθεσε.

Ουκρανός στρατιώτης περιπολεί ανάμεσα στα συντρίμμια σε δρόμο του Μπαχμούτ, την Δευτέρα – Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις αγωνίζονται για να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις στα βόρεια και νότια της πόλης. Με τους δρόμους ανεφοδιασμού πλέον υπό τα βαριά πυρά του ρωσικού πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών φωσφόρου και των αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων, η μακρά και αργή περικύκλωση που έχει κοστίσει τις ζωές χιλιάδων ρώσων στρατιωτών, αποκόπτει την τελευταία οδό πρόσβασης.

«Ο στρατός μας είναι προφανές ότι θα σταθμίσει όλες τις επιλογές. Μέχρι στιγμής, έχουν κρατήσει την πόλη, αλλά αν χρειαστεί, θα κάνουν στρατηγική αποχώρηση», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι, οικονομικός σύμβουλος του ουκρανού προέδρου. «Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε όλους τους ανθρώπους μας για το τίποτα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...