344
Η Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ δίνει «φεμινιστικό τόνο» στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών | REUTERS/Denis Balibouse

Η Μπέρμποκ εισάγει «φεμινιστική εξωτερική πολιτική»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2023, 18:11
Η Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ δίνει «φεμινιστικό τόνο» στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών
|REUTERS/Denis Balibouse

Η Μπέρμποκ εισάγει «φεμινιστική εξωτερική πολιτική»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2023, 18:11

Η «φεμινιστική εξωτερική πολιτική» θα είναι στο εξής η θεμελιώδης αρχή της διεθνούς δράσης της Γερμανίας. Το πρωί της Τετάρτης 1ης Μαρτίου η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο έκθεση 80 σελίδων με την οποία καθορίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου της.

Το όλο πρότζεκτ της Μπέρμποκ αποσκοπεί στη διαμόρφωση μεθόδων εργασίας και δομών στο υπουργείο της, ικανών «να δημιουργήσουν φεμινιστικό προβληματισμό στον τρόπο σκέψης και δράσης».

Η πρώτη αλλαγή αφορά τη δημιουργία νέας θέσης, της «πρέσβειρας για τη φεμινιστική εξωτερική πολιτική», η οποία θα διευθύνει ένα τμήμα ad hoc. Σύμφωνα με την υπουργό, «δεν πρόκειται για άσκηση εξωτερικής πολιτικής για γυναίκες, αλλά αφορά όλα τα μέλη της κοινωνίας».

Η έκθεση αναφέρει 10 κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας που σέβεται και προωθεί «την ισότητα των φύλων» και «τη συμμετοχή στις οικονομικές διαδικασίες των γυναικών» – όχι , όμως, μόνο των γυναικών, αλλά «και των περιθωριοποιημένων ομάδων με βάση το φύλο, την καταγωγή, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία».

Η έκθεση προβλέπει και «τη συμπερίληψη κριτηρίων φύλου στις επιλογές των πολιτικών για το κλίμα και την ενέργεια». Το υπουργείο σκοπεύει επίσης να αφιερώσει το 5% του προϋπολογισμού του σε έργα «ευαίσθητα όσον αφορά το φύλο» και το 8% σε έργα αλλαγής «εκείνων των κανόνων που δεν ευνοούν την ισότητα των φύλων».

Η ίδια η Μπέρμποκ δήλωσε: «Θέλουμε να προωθήσουμε την ποσοτικά μετρήσιμη ισότητα των φύλων σε όλον τον κόσμο, ούτως ώστε όλοι οι άνθρωποι να εκπροσωπούνται σε κάθε τομέα της ζωής και να έχουν ίση πρόσβαση στους απαραίτητους πόρους».

Ανάλογες κινήσεις κατά το παρελθόν έκαναν η Σουηδία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Ισπανία, ωστόσο η νέα σουηδική κυβέρνηση (που είναι συντηρητική) ανακοίνωσε ότι δεν θέλει πλέον να ακολουθεί τη «φεμινιστική  αρχή», επειδή εισάγει διακρίσεις.

Η αντιπολίτευση στην τρικομματική ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, οι Χριστιανοδημοκράτες, χαρακτήρισαν την έκθεση της Μπέρμποκ «δυσνόητη».

Αλλοι φορείς μίλησαν για υποκρισία της υπουργού Εξωτερικών, αφού η κυβέρνηση Σολτς διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, όπου τα δικαιώματα των γυναικών καταπατώνται, ενώ συγχρόνως δεν εγκρίνει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, όπου οι γυναίκες δέρνονται και συλλαμβάνονται εάν δεν φορούν «μαντήλα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...