574
Η σχέση του TikTok με την κινεζική κυβέρνηση αποτελεί κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας για τη Δύση | REUTERS/Florence Lo/Illustration

Μετά την Κομισιόν, ΗΠΑ και Καναδάς απαγορεύουν το TikTok στις κρατικές συσκευές

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2023, 09:39
Η σχέση του TikTok με την κινεζική κυβέρνηση αποτελεί κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας για τη Δύση
|REUTERS/Florence Lo/Illustration

Μετά την Κομισιόν, ΗΠΑ και Καναδάς απαγορεύουν το TikTok στις κρατικές συσκευές

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2023, 09:39

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Καναδάς απέκλεισε την κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok από υπηρεσιακές συσκευές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η εφαρμογή αυτή συνιστά ένα «απαράδεκτο» επίπεδο κινδύνου για το απόρρητο και την ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος έδωσε διορία 30 ημερών στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να σβήσουν την εφαρμογή από τις κρατικές συσκευές.

Ο Καναδάς απαγόρευσε στους δημόσιους υπαλλήλους να κατεβάσουν την εφαρμογή στο μέλλον, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων από το TikTok παρέχουν σημαντική πρόσβαση στα περιεχόμενα του τηλεφώνου, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η TikTok εξέφρασε «απογοήτευση» από την απόφαση του Καναδά. Αυτή εκδόθηκε «χωρίς να αναφέρει οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με το TikTok και χωρίς να υπάρξει επικοινωνία μαζί μας για να συζητήσουμε τυχόν ανησυχίες πριν ληφθεί αυτή η απόφαση», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η κίνηση, η οποία έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε παρόμοια απαγόρευση, υπογραμμίζει το αυξανόμενο λόμπι εναντίον του TikTok λόγω ανησυχιών για τη σχέση του με την κινεζική κυβέρνηση και την κατοχή δεδομένων χρηστών σε όλο τον κόσμο.

Ομοσπονδιακές και επαρχιακές ρυθμιστικές αρχές απορρήτου του Καναδά ερευνούν επίσης από κοινού την εφαρμογή, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance Ltd, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη συλλογή, τη χρήση και την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών από την πλατφόρμα.

«Για το ευρύτερο κοινό, η απόφαση χρήσης μιας εφαρμογής ή μιας πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι προσωπική επιλογή», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. «Ωστόσο, οι οδηγίες του καναδικού Κέντρου για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο του Ιδρύματος Ασφάλειας Επικοινωνιών (Cyber Centre) αναφέρουν ισχυρή σύσταση στους Καναδούς να κατανοούν τους κινδύνους και να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή μόνοι τους προτού αποφασίσουν ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουν».

Η κίνηση του Καναδά είναι άλλο ένα πιθανό αγκάθι στις σινο-καναδικές σχέσεις, οι οποίες είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, πιο πρόσφατα για τις κατηγορίες της Οτάβα ότι η Κίνα προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές της και ότι παρακολουθούσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Καναδά με κατασκοπευτικά μπαλόνια.

Το Πεκίνο αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς και προέτρεψε την Οτάβα να σταματήσει αυτό που περιέγραψε ως «αδικαιολόγητες εικασίες και συκοφαντίες».

Λευκός Οίκος: Διορία 30 ημερών στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες καλούνται να εγγυηθούν ότι οι συσκευές τους δεν θα έχουν εγκατεστημένη και δεν θα επιτρέπουν ούτε την εγκατάσταση ούτε τη χρήση της εφαρμογής βίντεο TikTok μέσα σε χρονικό διάστημα το πολύ 30 ημερών, σύμφωνα με εγκύκλιο της υπηρεσίας διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου.

Η χρήση του σε συσκευές δημοσίων λειτουργών απαγορεύθηκε διά νόμου, που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου. Η εφαρμογή είχε ήδη απαγορευτεί στο Κογκρέσο και σε τουλάχιστον 25 πολιτείες.

Η εγκύκλιος διανεμήθηκε τη Δευτέρα για να δοθούν διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή του νόμου.

Στο «μνημόνιο προς τους επικεφαλής» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ζητείται από όλες να «απεγκαταστήσουν και να απαγορεύσουν τις εγκαταστάσεις» της εφαρμογής συσκευών που τους ανήκουν ή διαχειρίζονται, και να «απαγορεύσουν την διαδικτυακή κίνηση» από τις συσκευές τους σε αυτή την εφαρμογή.

Το TikTok ήταν ανάμεσα στις κινεζικές διαδικτυακές εφαρμογές που απαγορεύθηκαν στην Ινδία το 2020.

Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, το TikTok καταλαμβάνει την έκτη θέση μεταξύ των δημοφιλέστερων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η υπηρεσία TikTok αναγνώρισε τον Νοέμβριο ότι ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ευρωπαίων χρηστών και τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοί της είχαν χρησιμοποιήσει δεδομένα για να εντοπίσουν δημοσιογράφους.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση και οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κινεζικής κυβέρνησης στα δεδομένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...