Ο Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την ικανοποίησή του για «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ενωση χάρη στην επίτευξη συμφωνίας για την τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία έπειτα από μήνες έντασης.
«Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας», δήλωσε ο Σούνακ ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας αυτής κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Γουίνδσορ.
«Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει για όλους, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η συμφωνία του Γουίνδσορ «σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας», πρόσθεσε η Φον ντερ Λάιεν.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία και τα θέματα της ενιαίας αγοράς, πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της ΕΕ στην επαρχία.
Η ρύθμιση αυτή «θεσπίζει μία σαφή διαδικασία μέσω της οποίας το δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο θα έχει την δυνατότητα να τραβήξει το φρένο εκτάκτου ανάγκης σχετικά με μεταβολές στους κανόνες που θα διέπουν τα προϊόντα της Ευρωπαϊκης Ενωσης οι οποίες που θα επιφέρουν σημαντικές και μακροχρόνιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή. Αν τραβηχτεί αυτό το φρένο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δικαίωμα βέτο», είπε.
Ο Σούνακ δήλωσε επίσης ότι στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία.
Το ρίσκο του Σούνακ
Ο βρετανός πρωθυπουργός κατέληξε στη συμφωνία σχετικά με τις μετά το Brexit εμπορικές ρυθμίσεις για την Βόρεια Ιρλανδία, ποντάροντας στο στοίχημα ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση υπερτερεί των διαφωνιών που αυτό μπορεί να προκαλέσει στις τάξεις των Τόρις.
Η επίτευξη της συμφωνίας εντάσσεται σε μία στρατηγική υψηλού ρίσκου για τον Σούνακ, ο οποίος επεδίωκε να εξασφαλίσει μία συμβιβαστική λύση και να βελτιώσει τις σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ χωρίς να εξοργίσει τους Τόρις.
Η συμφωνία έχει ως στόχο να επιλύσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν το 2020 λόγω των ρυθμίσεων του Brexit που αφορούν την Βόρεια Ιρλανδία και την διατήρηση ανοικτών των συνόρων της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αναμένεται ότι η νέα συμφωνία θα προβλέπει την άμβλυνση των φυσικών ελέγχων επί των αγαθών που εισάγονται από την Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία και ότι θα δώσει στους βορειοϊρλανδούς βουλευτές λόγο επί των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πρέπει να εφαρμοσθούν βάσει των πολύπλοκων όρων που διέπουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Μία επιτυχία της συμφωνίας θα ενισχύσει την ηγεσία του Σούνακ δίνοντάς του την δυνατότητα να ξεπεράσει το πλέον ακανθώδες θέμα της ατζέντας του, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με το ισχυρό προβάδισμα του Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών του 2024.
Αν αποτύχει, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ανταρσία εκ μέρους των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος και την αναβίωση των σοβαρών ιδεολογικών διαφορών που παρέλυσαν κατά καιρούς την βρετανική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το Λονδίνο αποσύρει το νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας
Η Βρετανία δεν θα προχωρήσει με τη νομοθεσία που ήταν σχεδιασμένη για την παράκαμψη ορισμένων εμπορικών κανόνων για την Βόρεια Ιρλανδία, στην μετά Brexit εποχή, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση μετά την επίτευξη νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα προχωρήσει πλέον με το νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων», ανέφερε το γραφείο του Σούνακ.
Η συμφωνία σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ θα αποσύρει όλες τις νομικές ενέργειες που έχει ξεκινήσει κατά της Βρετανίας, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν για να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε άλλα ζητήματα μπορεί να προκύψουν και έχουν κάνει κοινή δήλωση για την επίλυση ζητημάτων μέσω διαλόγου αντί για επίσημες νομικές διαδικασίες», ανέφερε το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού.
Βόρεια Ιρλανδία: Πρόοδος αλλά και ανησυχίες
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) δήλωσε ότι το κόμμα του μελετά τώρα τα νομικά κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα, τα οποία καθορίζουν τις προτεινόμενες νέες εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit, που συμφωνήθηκαν μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.
Ανέφερε ότι «σημαντικοί τομείς ανησυχίας» εξακολουθούν να υφίστανται μετά την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
«Το DUP θα θέλει να μελετήσει τις λεπτομέρειες όσων δημοσιεύτηκαν σήμερα καθώς και να εξετάσει τις λεπτομέρειες οποιωνδήποτε και όλων των νομικών κειμένων που στηρίζονται. Όπου είναι αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση προκειμένου να επιδιώξουμε περαιτέρω διευκρινίσεις, εκ νέου επεξεργασία ή αλλαγές όπως απαιτείται», είπε ο Τζέφρι Ντόναλντσον σε ανακοίνωσή του.
«Δεν μπορούμε να μεταμφιέσουμε το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς της οικονομίας μας η νομοθεσία της ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει στη Βόρεια Ιρλανδία».
«Σαφώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε πολλά ζητήματα, την ίδια στιγμή πρέπει να αναγνωριστεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί τομείς ανησυχίας», ανέφερε.
Το DUP μποϊκοτάρει την περιφερειακή συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας τον τελευταίο χρόνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ελέγχους μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας στην μετά το Brexit εποχή και ο Ντόναλντσον δήλωσε σήμερα ότι αυτή η «θέση αρχής» δικαιώθηκε.
Χαιρέτισε τη συμφωνία η Ιρλανδία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας χαιρέτισε τη συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ για την μετά το Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία και προέτρεψε τα κόμματα της περιοχής να δράσουν γρήγορα για να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση και να θέσουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στην Βόρεια Ιρλανδία
«Ακουσα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες πολλών υπέρμαχων της πολιτικής ένωσης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Πιστεύω ότι θα δουν σε αυτό μια γνήσια απάντηση στις γνήσιες ανησυχίες τους», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Μίχολ Μάρτιν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ιρλανδίας στο μεγαλύτερο διάστημα των διαπραγματεύσεων.
«Αναγνωρίζω ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να εξεταστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά θα προέτρεπα τους πολιτικούς ηγέτες στη Βόρεια Ιρλανδία να δράσουν γρήγορα, να θέσουν σε λειτουργία θεσμούς που μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας», συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News