472
H Ελι Σλάιν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Τορίνο | NurPhoto / Contributor/ Getty Images

Μια «μικρή-μεγάλη επανάσταση» στην ιταλική Κεντροαριστερά: η Ελι Σλάιν νέα αρχηγός

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2023, 09:09
H Ελι Σλάιν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Τορίνο
|NurPhoto / Contributor/ Getty Images

Μια «μικρή-μεγάλη επανάσταση» στην ιταλική Κεντροαριστερά: η Ελι Σλάιν νέα αρχηγός

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2023, 09:09

Το μήνυμα της Ελι Σλάιν, αργά τη νύχτα της Κυριακής, ήταν σαφές των προθέσεων της ιταλικής Κεντροαριστεράς: «Saremo un problema per Meloni», θα είμαστε ένα πρόβλημα για την (πρωθυπουργό Τζόρτζια) Μελόνι. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει νέα αρχηγό, μια 37χρονη που θέλει να στρίψει την παράταξη προς τ’ αριστερά και να αναδειχθεί στην πολιτική απάντηση της ακροδεξιάς στροφής που πήρε η Ιταλία με την ανάδειξη στην πρωθυπουργία της Μελόνι.

Μετά την ήττα της Κεντροαριστεράς στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και την παραίτηση του γραμματέα και πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, το Δημοκρατικό Κόμμα πέρασε εβδομάδες και μήνες εσωστρέφειας, αναζητώντας το επόμενο βήμα για να μπορέσει να αμφισβητηθεί η πολιτική ηγεμονία της Δεξιάς: ποιος θα αναλάμβανε να βγάλει την παράταξη από τη χρυσή μετριότητα; Ο Στέφανο Μπονατσίνι, περιφερειάρχης της Εμίλια Ρομάνια, και θεωρούμενος από τους αναλυτές ως εκφραστής του κεντρώου-μεταρρυθμιστικού χώρου ή η νεαρή βουλευτής Ελενα -«Ελι»- Εθελ Σλάιν, οι απόψεις της οποίας θεωρούνται πιο κοντά σε μια πιο αριστερή, ριζοσπαστική προσέγγιση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της χώρας;

Το βράδυ της Κυριακής η διαδικασία για την εκλογή του νέου γραμματέα του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, είχε προσελκύσει, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 1,4 εκατ. πολίτες.

Και από νωρίς η καταμέτρηση έδειχνε ένα ρεύμα για την Ελι Σλάιν: συνεργάτες της ανέφεραν πως προηγείται σε 14 περιφέρειες της χώρας, σε σύνολο 20. Η επιτροπή που στηρίζει την υποψηφιότητα Σλάιν, έκανε γνωστό ότι η 37χρονη πολιτικός είχε εξασφαλίσει από νωρίς, το 60% περίπου των προτιμήσεων στην Νάπολη, στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στο Τορίνο και στην ευρύτερη περιοχή της Βενετίας.

Ο έτερος υποψήφιος, ο Στέφανο Μπονατσίνι, μέσω του δημάρχου της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα -ο οποίος ανήκει στους κύριους υποστηρικτές του- σχολίασε ότι « θα είναι μια μακρά νύχτα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για μια απλή αποστολή».

Οταν πια η καταμέτρηση έφτασε στο 80%, ο Μπονατσίνι συνεχάρη τη Σλάιν —η οποία πήρε το 54% των ψήφων— περιγράφοντάς την ως «πιο ικανή» στο να καινοτομεί πολιτικά. Η ίδια η Σλάιν στις πρώτες της δηλώσεις μετά την επικράτησή της είπε ότι «κάναμε μια μικρή-μεγάλη επανάσταση» και δεσμεύτηκε για μια άμεση συγκρότηση αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση Μελόνι.

Η πρώτη αντίδραση της Μελόνι ήταν φιλική: «Εύχομαι ότι μια γυναίκα θα βοηθήσει την Αριστερά να προοδεύσει».

Την Ελι Σλάιν συνεχάρη και ο Τζουζέπε Κόντε, ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ο οποίος σημείωσε ότι οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος επιζητούσαν την αλλαγή.

Η Ελι Σλάιν παραδέχτηκε ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος από εδώ και μπρος. «Αλλά θα τα καταφέρουμε!», φώναξε στους οπαδούς της που τη χειροκροτούσαν φωνάζοντας «segretaria, segretaria», δηλαδή γραμματέας του Pd, και -φυσικά- τραγουδώντας της το «Bella Ciao» —το τραγούδησε κι εκείνη.

Όπως σημείωσαν αναλυτές, η Σλάιν στοχεύει στην αναζωογόνηση των σχέσεων του Pd με την εργατική τάξη, την εργασία και την οικολογία. Η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτητων είναι στο κέντρο του λόγου της και η ίδια πάντα προτιμούσε να αναφέρεται στην Αριστερά και όχι στην Κεντροαριστερά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...