576
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι συγκινήθηκε μιλώντας για την οικογένειά του | Reuters

Τα δάκρυα του Ζελένσκι στην επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2023, 16:19
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι συγκινήθηκε μιλώντας για την οικογένειά του
|Reuters

Τα δάκρυα του Ζελένσκι στην επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2023, 16:19

Εναν ακριβώς χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου που τον μετέτρεψε εν μία νυκτί σε σύμβολο της Δύσης αλλά και σε έναν πολεμιστή-πολιτικό που δεν εγκατέλειψε στιγμή το πόστο του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξέσπασε σε δάκρυα την Παρασκευή, καθώς περιέγραφε τον τρόπο που έχει βιώσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οικογένειά του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με αφορμή την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, ο ουκρανός πρόεδρος άφησε για λίγο το συναίσθημα να τον κυριεύσει καθώς μίλησε για τη σύζυγο, την κόρη και τον γιο του που ο πόλεμος τον έχει κάνει να βλέπει σπάνια.

«Η σύζυγός μου και τα παιδιά μου είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι για μένα – δεν τους βλέπω συχνά, αλλά είμαι πολύ ευτυχής που έχω αυτή την οικογένεια» είπε με τη φωνή του να τρέμει από συγκίνηση. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να τους κάνω περήφανους για μένα» συμπλήρωσε.

Ο Ζελένσκι έκανε τα σχόλιά του την ώρα που πόλεις σε όλη την Ουκρανία πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις μνήμης για να σηματοδοτήσουν το πέρασμα του πιο αιματηρού έτους στην ιστορία της χώρας τους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ουκρανός πρόεδρος υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους με το σήμα κατατεθέν του, το μαύρο φούτερ και ένα πράσινο παντελόνι παραλλαγής – ένα στυλ που αντιγράφουν πλέον και άλλοι ηγέτες παγκοσμίως.

Κατά τα άλλα, όμως, δεν θα μπορούσε να διαφέρει περισσότερο από τις συνεντεύξεις Τύπου που έδωσε πέρυσι τέτοια εποχή, όταν ομάδες ρωσικών ειδικών δυνάμεων χτένιζαν το Κίεβο με εντολή να τον συλλάβουν ή να τον σκοτώσουν. Εκείνη την εποχή, μίλησε στον κόσμο μέσω ενός βίντεο που τραβούσε ο ίδιος σε μια σκοτεινή γωνιά του δρόμου.

Εκείνο το βίντεο, θυμίζει η βρετανική Telegraph, γυρίστηκε κυρίως για να αποδείξει ο Ζελένσκι ότι δεν είχε εγκαταλείψει τη χώρα.

Αυτή τη φορά, αντί για ένα βίντεο 67 δευτερολέπτων, έδωσε μια χαλαρή τρίωρη συνέντευξη Τύπου σε περισσότερα από 500  δημοσιογραφικά συνεργεία από όλο τον κόσμο. Παρακάλεσε τους Αμερικανούς να μην τσακώνονται μεταξύ τους για την υποστήριξή τους, προέτρεψε την Κίνα να μην ξεκινήσει τον «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» βοηθώντας τη Ρωσία και υπενθύμισε πονηρά στη Βρετανία ότι ακόμη περιμένει τα πολεμικά αεροσκάφη Typhoons.

Παρακάλεσε επίσης τα έθνη της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Και παρακάλεσε για άλλη μια φορά για περισσότερα όπλα, προειδοποιώντας ότι αν η Ουκρανία εξακολουθεί να πολεμά με τον ίδιο ρυθμό για έναν ακόμη χρόνο, η νίκη δεν θα είναι εγγυημένη.

«Τότε θα έχουμε χάσει πολύ περισσότερους ανθρώπους και θα αρχίσουμε να χάνουμε το ηθικό μας», είπε. «Δεν θα είμαστε τόσο δυνατοί στη χώρα και πραγματικά, αν είμαστε στην ίδια θέση με τη σημερινή του χρόνου, αυτό είναι ένα δράμα που δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι».

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών, ωστόσο, κατέστησε επίσης απολύτως σαφές ότι δεν θα μπορούσε να τεθεί θέμα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία έως ότου αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας.

«Όλοι έχουν δει ότι σκότωσαν και βασάνισαν ανθρώπους – δεν προσπαθούν καν να κρύψουν τις επιθέσεις τους, μιλούν για πυρηνικά» είπε. «Βλέποντας αυτή την εικόνα του κόσμου, πιστεύετε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να ανεχτούν όλα αυτά και να διαπραγματευτούν;» διερωτήθηκε.

«Το δικαίωμά μας να ζούμε στη γη μας πρέπει να γίνει σεβαστό – αφήστε το έδαφός μας και αποχωρήστε και σταματήστε να σκοτώνετε αμάχους, σταματήστε τις αεροπορικές επιδρομές, σταματήστε να σκοτώνετε σκύλους, γάτες και ζώα. Μόνο μετά από αυτό θα σας πούμε ποια μορφή μπορεί να πάρει η διπλωματία» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...