359
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη Λάρισα το βράδυ της Παρασκευής | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη στους βουλευτές: Μην μοιράζετε από τώρα υπουργεία

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2023, 10:16
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη Λάρισα το βράδυ της Παρασκευής
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη στους βουλευτές: Μην μοιράζετε από τώρα υπουργεία

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2023, 10:16

Είμαστε σε προεκλογική περίοδο χωρίς να είμαστε. Ολοι προεξοφλούν ότι θα έχουμε εθνικές εκλογές στις 9 Απριλίου, αλλά η προσφυγή στις κάλπες δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, διότι εκτός των άλλων κάτι τέτοιο δεν γίνεται έτσι απλά. Εκκρεμεί μια κρίσιμη με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 41) διαδικασία: ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να την πείσει ότι υπάρχει «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» ώστε να διαλυθεί η Βουλή.

«Το Σύνταγμα έχει πολύ ρητές διατάξεις για τον τρόπο με τον οποίο προκηρύσσονται οι εκλογές, έστω κι αν αυτές είναι πρόωρες κατά δύο ή τρεις μήνες. Οπότε θα τα μάθετε αυτά στην ώρα τους. Έχω πει όμως ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη», εξήγησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή σε συνέντευξή του σε ραδιοσταθμό των Τρικάλων.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, τρόπον τινά σε μια περίοδο ψευδοεκλογών, η οποία θα συνεχίσει να υφίσταται ως τέτοια περίπου ως τις 10 Μαρτίου και έπειτα θα μπούμε και επίσημα σε μια προεκλογική περίοδο, η οποία με βάση τις δημοσκοπήσεις και αφού στις πρώτες κάλπες, της απλής αναλογικής, δεν θα υπάρξει κυβέρνηση, θα διαρκέσει περίπου ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου —τότε αναμένεται η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις δεύτερες εκλογές, με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το θέμα όμως είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία κάποιοι κάνουν ήδη σαν να έχουν νικήσει και επανεκλεγεί. Εξ ου και το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς τα στελέχη του κόμματος: «Μην μοιράζετε υπουργεία, έχουμε δύο εκλογές να κερδίσουμε».

Αυτό διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, μέσω συνεργατών του, στα στελέχη που βιάζονται, όπως αποκάλυψε σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή της Κυριακής».

Αυτό το μήνυμα δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να προσγειώσει τα κομματικά στελέχη, υπενθυμίζοντάς τους ότι πρέπει να αφοσιωθούν στον (διπλό) εκλογικό αγώνα, ή ακόμα και στην παρούσα περίοδο, καθώς στη Βουλή αναμένονται και άλλα νομοσχέδια, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει το βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας για να καταδείξει και να καταγγείλει την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από την ψήφιση νόμων με κοινωνικό χαρακτήρα.

Παράλληλα δείχνει όμως και την «παράσταση νίκης»: στη ΝΔ είναι βέβαιοι για την τελική επικράτηση του κόμματος και ήδη έχουν σκέψεις, έστω και αν αυτές τους ζητείται να μπουν στον πάγο, για την επόμενη κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...