760
Μια μεγάλη στρατιωτική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιφέρει εσωτερική πολιτική αναταραχή ικανή να οδηγήσει σε έξοδο του Πούτιν από την εξουσία | CreativeProtagon

Ανάλυση: Τι θα συμβεί, από τη Μόσχα έως τη Σιβηρία, εάν κερδίσει η Ουκρανία;

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2023, 22:00
Μια μεγάλη στρατιωτική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιφέρει εσωτερική πολιτική αναταραχή ικανή να οδηγήσει σε έξοδο του Πούτιν από την εξουσία
|CreativeProtagon

Ανάλυση: Τι θα συμβεί, από τη Μόσχα έως τη Σιβηρία, εάν κερδίσει η Ουκρανία;

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2023, 22:00

Οι ηγέτες της Δύσης φοβούνται τη διάλυση της Ρωσίας σε περίπτωση που κερδίσουν τον πόλεμο οι Ουκρανοί και πάψει να ηγείται του Κρεμλίνου ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι το σενάριο που φοβούνται πολλοί και για να το αποφύγουν, αναπαράγουν τα λάθη των προκατόχων τους, διστάζοντας να εξοπλίσουν πιο γρήγορα και πιο πολύ τους Ουκρανούς», σημειώνει η Figaro.

Στο όνομα αυτού του φόβου είναι που οι δυτικοί ηγέτες έχουν κλείσει τα μάτια τόσο καιρό στα εγκλήματα του Βλαντίμιρ Πούτιν και τώρα ονειρεύονται μια γρήγορη επιστροφή στην ειρήνη, επισημαίνει η γαλλίδα δημοσιογράφος Ισαμπέλ Λασέρ.

Μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική ήττα στην Ουκρανία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσωτερική πολιτική αναταραχή, ικανή να παραλύσει την εξουσία στη Μόσχα. Εάν ο Πούτιν διωχθεί από την εξουσία, ο αντικαταστάτης ή οι αντικαταστάτες του «θα ήταν χειρότεροι», σημειώνει η Figaro.

Σε περίπτωση κενού εξουσίας στη Μόσχα, η αναρχία καιροφυλακτεί, σημειώνει το δημοσίευμα, κυρίως στις μακρινές επαρχίες, των οποίων τους ανθρώπους και τους πόρους εκμεταλλεύθηκε η ηγεσία στη Μόσχα. Το ίδιο θα συμβεί και στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ρωσίας, όπου οι γείτονες δείχνουν ότι θέλουν να χειραφετηθούν από τη βίαιη και δικτατορική κηδεμονία του Κρεμλίνου. Πρόκειται για το σενάριο μιας νέας διάλυσης της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ενός δεύτερου θανάτου της ΕΣΣΔ μετά από αυτόν του 1991, σύμφωνα με την Figaro.

Σπάνια ο κίνδυνος αποσύνθεσης της Ρωσίας ήταν τόσο μεγάλος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, γράφει η Λασέρ, ενώ, υπενθυμίζοντας αυτό που υποστήριζε ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζίμι Κάρτερ, ότι «χωρίς την Ουκρανία, η Ρωσία παύει να είναι αυτοκρατορία», διερωτάται «αν οδεύουμε, προς το λυκόφως του ρωσικού ιμπεριαλισμού».

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη αυτών που λένε ότι είναι η διατήρηση του Πούτιν στην εξουσία που σπέρνει το χάος και την αναρχία και φέρνει τον εμφύλιο προ των πυλών στη Ρωσία.

«Εάν η Ρωσία καταρρεύσει, τίποτα δεν θα συμβεί», εκτιμά ο Αχμέντ Ζακάιεφ, ο επικεφαλής της εξόριστης κυβέρνησης της Τσετσενίας. Από την άλλη πλευρά, «όσο παραμένει η Ρωσική Αυτοκρατορία, κανείς δεν θα είναι ασφαλής από τη ρωσική απειλή», λέει.

Η διατήρηση του Πούτιν στην εξουσία, η νίκη του Κρεμλίνου στην Ουκρανία ή το πάγωμα της σύγκρουσης θεωρούνται από τους περισσότερους ειδικούς ως μεγαλύτερος κίνδυνος αταξίας στη Ρωσία από την κατάρρευση της εξουσίας.

«Οσο περισσότερο παραμένει το καθεστώς του Πούτιν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος χάους: φανταστείτε αυτές τις ορδές στρατιωτών, που είναι συνηθισμένοι στη λεηλασία και τη βία να επιστρέφουν στη ρωσική επικράτεια», προειδοποιεί η Φρανσουάζ Τομ σε άρθρο της για το site, Desk Russia, υποστηρίζοντας, ότι «μια γρήγορη νίκη για την Ουκρανία, ακολουθούμενη από πτώση του καθεστώτος Πούτιν, είναι προς το συμφέρον τόσο της Δύσης όσο και της Ρωσίας».

Κάποιοι μιλούν για σενάριο τύπου Βόρειας Κορέας για τη Ρωσία,  μια νέα «εποχή αναταραχών», που θα σημαδευόταν από την «αγριάδα» των Ρώσων στο εσωτερικό της χώρας και τη φυγή της ελίτ αλλά και της μεσαίας τάξης στο εξωτερικό.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα «αισιόδοξο» σενάριο, αυτό που πρεσβεύει ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ, που περιλαμβάνει την αποχώρηση του Πούτιν.

Χωρίς να αρνείται τους κινδύνους που θα ακολουθούσε μια αποχώρηση του Πούτιν, για παράδειγμα, εάν οι Ουκρανοί κατάφερναν να ανακαταλάβουν την Κριμαία, ο ίδιος δεν πιστεύει στην διάλυση της Ρωσίας. «Το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας είναι ένα κακό παράδειγμα. Ολα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να διαχειριστεί τη μετάβαση. Η Ρωσία έχει ήδη γνωρίσει δημοκρατικούς κανόνες, μπορεί να τους εφαρμόσει ξανά, εάν η Δύση την βοηθήσει αναπτύσσοντας ένα σχέδιο μαζί της. Πρέπει να αλλάξουμε τη σχέση μεταξύ του κέντρου και των περιφερειών».

Πολλοί αντίπαλοι του Πούτιν αγωνίζονται για την αποκέντρωση της αχανούς Ρωσίας, όπως ο ρώσος πολιτικός της Αντιπολίτευσης, Λεονίντ Γκόζμαν, για τον οποίον, «οι φυγόκεντρες τάσεις υπάρχουν στη Ρωσία, λόγω της συστηματικής λεηλασίας των πόρων της χώρας από την κλίκα που έλκεται γύρω από το Κρεμλίνο, και όχι από ξένες ίντριγκες». Κατά τον ίδιο, «εάν οι περιφέρειες εξουσιοδοτηθούν να διατηρήσουν τον πλούτο που παράγουν, να εγκαταστήσουν τρεχούμενο νερό και φυσικό αέριο, θα συμφωνήσουν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης».

Αυτό φαίνεται πως είναι το σχέδιο και του πρώην ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορόφσκι, ο οποίος υποστηρίζει, ότι «εάν ο Πούτιν ηττηθεί γρήγορα, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία και ο διάδοχός του θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Δύση ή θα ανατραπεί με τη σειρά του».

Κατά τον ίδιο, «σε αυτή την τεράστια χώρα που είναι η Ρωσία, η δημοκρατία πρέπει, ανάλογα με την περιοχή, να έχει διαφορετικές όψεις. Δεν βλέπουμε την δημοκρατία με τον ίδιο τρόπο, ανάλογα με το αν ανήκουμε στις ευρωπαϊκές περιοχές της Ρωσίας ή στην κεντρική Ασία. Οι χώρες της Βαλτικής κατάφεραν να μεταμορφώσουν με επιτυχία τις υπηρεσίες ασφαλείας τους. Γιατί όχι η Ρωσία;», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...